Revista presei economice 11 iulie 2014

OTP Bank aproape sa preia Millennium Bank
Banking News

O noua tranzactiei este pe cale de a se concretiza in sistemul bancar romanesc odata cu preluarea portughezilor de la Millennium Bank de catre OTP Bank Romania.

OTP Bank este filiala locala a celui mai mare grup financiar din Ungaria, care in urma acestei tranzactii ar castiga patru pozitii in topul din sistemul bancar romanesc, urmand sa ajunga la o cota de piata de 2%.

Potrivit surselor de pe piata bancara, draftul de contract de preluare este intocmit si in conditii normale, in cateva saptamani cele doua parti vor semna tranzactia.

Surse din presa arata ca si Raiffeisen Bank este interesata de aceasta achizitie din momentul in care anul trecut Millennium a scos la vanzare banca din Romania.

Grupul Italian Enel isi vinde operatiunile de distributie si vanzare din Romania
Wall-Street

Consiliul director al Enel a aprobat in cadrul programului de consolidare financiara vanzarea activelor din Romania si productia de energie din Slovacia.

Grupul Enel si-a propus sa obtina prin vanzarea operatiunilor de distributie si vanzare de energie din Romania si cele de productie din Slovacia, alaturi de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro.

Italienii de la Enel vor sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Diviziile Enel din Romania opereaza o retea de electricitate de 91.000 de kilometri si distribuie circa 14TWh de electricitate anual, cu o cota de piata de 34%.

Enel vinde aproximativ 9 TWh de energie anual pentru 2,6 milioane de clienti, dintre care 2,4 milioane casnici (unde are o cota de piata de 20%, iar restul companii (segment pe care controleaza 38% din piata).

Din Slovacia, grupul Enel vrea sa vanda o participatie de 66% din Slovenske Elektrarne, cel mai mare producator de energie al tarii, cu o cota de piata de aproape 80%.

Populatia Romaniei a scazut sub 20 de milioane de locuitori

Wall-Street

Conform datelor Institutului National de Statistica, populatia rezidenta a Romaniei a scazut sub 20 de milioane de locuitori pentru prima data dupa 1968.

Presedintele INS, Tudorel Andrei, a declarat ca la 1 ianuarie 2014 populatia rezidenta a Romaniei era de aproximativ 19.940.000 de locuitori, fiind prima scadere sub 20 de milioane de locuitori din ultimii 46 de ani.

De asemenea, in perioada 1 ianuarie 2002 – 1 ianuarie 2014, populatia rezidenta a Romaniei a scazut cu 1,68 milioane de locuitori.

Datele INS arata ca pana in 2009, scaderea populatiei era determinata in principal de migratia externa, iar incepand cu 2010 migratia externa are o pondere din ce in ce mai mica, iar sporul negativ predomina, ajungand in 2013 la o pondere de 91% din fenomenul scaderii populatiei.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.