Revista presei economice 7 octombrie 2014

BCR vinde clientilor persoane fizice ducati austrieci din aur si monede Krugerrand din Africa de Sud
Ziarul financiar

 

BCR, cea mai mare banca locala dupa activele detinute, a pus in vanzare catre clientii de retail monede din aur Krugerrand (Africa de Sud) si ducati austrieci.

Monedele sudafricane au greutati intre 3,39 si 33,93 grame si costa intre 530 de lei si 4.835 de lei.

Ducatii austrieci cantaresc intre 3,49 si 13,96 grame si au preturi intre 543 si 2.195 de lei

Monedele din aur se vor vinde cu precomanda in toate sucursalele BCR. Cateva sucursale din Bucuresti, Cluj, Arad, Craiova si Constanta vand monede Krugerrand sau ducati fara precomanda.

Concurenta a aprobat transferul Millennium la OTP Bank si al portofoliului RBS la UniCredit Tiriac
Wall Street

 

Consiliul Concurentei a aprobat preluarea subsidiarei locale a bancii portugheze Millennium bcp de catre OTP Bank Romania si a portofoliului de clienti corporate ai RBS Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, fara a avea vreo obiectie in privinta concentrarii economice realizate in fiecare caz.

UniCredit Tiriac Bank a notificat autoritatea de control pe 7 august privind contractul de achizitie a portofoliului de clienti RBS, iar OTP Bank pe 25 august despre cumpararea integrala a subsidiarei locale a bancii Millennium, in urma carora Consiliul a anuntat ca analizeaza operatiunile de concentrare economica.

OTP a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro. Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup acordate de banca portugheza subsidiarei din Romania, de circa 150 milioane euro, pe care o va inlocui cu o finantare de aceeasi valoare de la banca-mama din Ungaria.

Banca preluata urmeaza sa fie integrata in structura OTP Bank, dupa finalizarea formalitatilor legale si obtinerea aprobarilor necesare. Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale si 58 de ATM-uri. In urma tranzactiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienti, aproape 150 de sucursale si peste 160 de ATM-uri.

Banca preluata ocupa la finele anului trecut pozitia 22 in sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) si o cota de piata de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank isi va majora cota de piata la 2,1% si va urca pe pozitia 11 in topul institutiilor de credit.

La randul sau, UniCredit Tiriac Bank va prelua business-ul corporate al RBS Romania, care se va retrage de pe piata locala, acesta fiind compus din peste 500 de companii medii si mari, locale si internationale, precum si institutii publice si financiare. Achizitia presupune active de circa 260 milioane euro si depozite de 315 milioane euro.

Banca UniCredit a consemnat in primul semestru un profit net consolidat de 106,7 milioane lei (23,9 mil. euro), dupa interesul minoritar, in conditiile unor provizioane constituite de 263,6 milioane lei (59 mil. euro), iar activele au ajuns la 28,9 miliarde lei (6,6 miliarde euro).

Consiliul Concurentei mai stabileste ca atat OTP Bank, cat si UniCredit Tiriac Bank sunt obligate sa plateasca o taxa de autorizare a concentrarii economice notificate, fara a face public cuantumul acesteia. Taxa trebuie platita in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei.

Tvigun Cazimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *