Revista presei economice- 25 septembrie 2013

Romania ocupa ultimul loc la nivel de active financiare ale populatiei
Ziarul Financiar

Conform unui raport intocmit de catre grupul german de asigurari Allianz, Romania se afla pe locul 42 din 52 de tari la nivel de active financiare nete ale populatiei, cu o valoare de 2.327 eur/locuitor, cea mai mica din Uniunea Europeana.

In Romania se inregistreaza cea mai mica avere financiara neta, comparativ cu alte tari precum Bulgaria (4.460 eur/locuitor), Ungaria (6.534eur/locuitor) sau Polonia (5.221eur/locuitor). Pe primele trei pozitii ale acestui top se afla Elvetia (141.895eur/locuitor), SUA (100.710eur/locuitor) si Japonia (83.610eur/locuitor).

 

Prima facilitate de factoring de tip club acordata in Romania de catre BCR si UniCredit Tiriac Bank
Wall Street

Facilitatea de factoring de tip club acordata de catre Banca Comerciala Romana si Unicredit Tiriac Bank a fost in valoare de 100 milioane euro. Aceasta a fost pentru compania Sensiblu (grupul A&D Pharma), in vederea incasarii in avans a creantelor detinute de companie in relatia cu CNAS si CJAS din Romania.

Rolul de coordonator principal si agent al acestei finantarii a fost UniCredit Tiriac Bank. Aceasta modalitate este considerata una potrivita pentru finantarea unei companii din industria farmaceutica si s-a dorit sustinerea sistemului de sanatate romanesc prin lichidizarea creantelor asupra Casei Nationale si a Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate.

 

Clauzele abuzive din contracte vor putea fi denuntate in instanta
Business Magazin

Incepand cu data de 1 octombrie 2013 se va putea denunta in instanta clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv creditele bancare. Ministerul Justitiei a dorit amanarea acestui proiect pana in februarie 2013, dar aceasta posibilitate nu a fost aprobata de catre Guvern.

La  inceputul anului 2013,  Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta ca articolul din Codul de procedura civila prin care ANPC sau alte asociatii de protectie a consumatorilor puteau sa denunte in instanta clauzele abuzive din contracte sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, considera ca in cazul in care vor exista pierderi semnificative din cauza unor denuntari de astfel de clauze, vor fi afectate resursele viitoare ale bancilor, ceea ce va duce la scumpirea respectivelor tipuri de credit pentru care au fost amendate.

 

Posibilitatea cautarii unor noi parteneri in Europa de Est de catre Societe Generale

Capital

Banca mama a BRD, Societe Generale, cauta un partener de afaceri in Europa de Est in vederea extinderii in regiune, aceasta noua alianta avand ca obiectiv intarirea prezentei grupului francez in Rusia si Romania, conform Financial Times.

Grupul Societe Generale trece printr-o perioada de schimbare a obiectivelor, de tranzitie de la consolidarea pozitiei in piata la cautarea unor noi oportunitati de crestere si dezvoltare.

 

Lansare de carte: Jurnal de bancher pe drumuri

Daca tot v-ati intors din concedii si pastrati inca proaspete amintiri minunate, va propunem sa redescoperiti farmecul si gustul atmosferei de vacanta, printr-un jurnal de calatorie. Va propunem insa un jurnal de calatorie atipic, al unui bancher, un jurnal scris in totalitate pe un telefon blackberry, cu impresii culese la fata locului. Insemnarile  lui Codrut Nicolau, cel care a vizitat America si Europa, sunt cuprinse intr-un volum publicat de Editura Benefica. Dar pentru ca, adesea, calatoriile nu sunt neaparat despre locuri si oameni, ci si despre stari si reflectii, nu veti intalni in volumul lui Codrut Nicolau itinerarii turistice si ponturi despre cum sa te descurci la fata locului. Jurnalul sau e compus mai degraba dintr-o serie de confesiuni razlete, mai anecdotice sau mai profunde despre momentele de gratie pe care le traim imprevizibil, in cele mai nefamiliare locuri, despre micile bucurii care se nasc spontan, in cele mai aglomerate sau, dimpotriva, cele mai izolate cotloane de lume. Daca veti cumpara cartea, castigul va fi dublu: pe langa o lectura care naste semne de intrebare si dor de duca, toate veniturile realizate din drepturile de autor vor fi donate in scopuri caritabile catre HOSPICE Casa Sperantei.

Cartea se va lansa si in Brasov, joi, 26 septembrie, de la ora 18.30, in Libraria St. O Iosif. Alaturi de autor, vor lua cuvantul Adrian Lacatus – Decan al facultatii de litere. Cartea a fost lansata in Bucuresti, marti, 27 august, la Libraria Carturesti – invitat special regizorul si scriitoarea Chris Simion.

Ciprian Gabriel Raicu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *