Numarul 20 / Decembrie 2013

2013 s-a terminat! Punct si de la capat?!

B.CapraruBogdan CAPRARU – editor sef

Iata-ne din nou ajunsi la final de an! Desi numarul de ani peste mileniu arata o cifra fatidica – “13”, sfarsitul lumii nu a venit si nici nu putem spune ca a fost un an rau! Desigur, intotdeauna e loc de mai bine!

Ce ne-a oferit 2013? Un pic mai multa liniste, dar aparenta! Au fost si framantari politice, dar nu de anvergura anului trecut. Dar nici realizari marete in plan politic nu s-au intamplat. Au fost momente cu miscari de strada, gen Rosia Montana sau Pungesti, lucru ce ne arata ca romanii inca mai au simt civic si le pasa.

Bugetul pe 2014 – o poveste trista dar adevarata
Cristian PaunCristian PAUN – Director executiv SOREC

Asistam zilele aceste la o forfota tot mai mare pe scena politica. Miza este un buget intitulat “al romanilor” propus de o uniune mai degraba socialista decat liberala. Un buget varat cu de-a sila pe usa Parlamentului pentru a fi dezbatut de forma cu opozitia, cu partenerii sociali si cu societatea civila. Buget care, chipurile, a fost negociat si impus de FMI si de Uniunea Europeana unei tari in care guvernul pare a fi o marioneta de carpa, incapabil de reforme si privatizari si concentrat doar pe acomodat veniturile la nivelul cheltuielilor tot mai mari ale unui stat parca aflat in permanenta campanie electorala fara ca din aceasta confruntare sa rezulte vreodata o clasa politica mai responsabila si mai intoarsa cu fata spre cetateanul platitor de biruri si mereu suspectat de evaziune.

Mintea de pe urma: Compensarea operativa a obligatiilor statului cu cele ale creditorilor bugetari

Ionel BostanIonel BOSTAN

In sfera relatiilor financiare publice apare frecvent cazul existentei obligatiilor reciproce intre stat si unele persoane fizice/juridice. Numarul hotararilor judecatoresti prin care unele institutii, in calitate de reprezentante ale statului sunt obligate la acordarea unor despagubiri, este apreciabil. Neexecutarea acestora in mod voluntar constituie motiv pentru inceperea anevoioaselor si costisitoarelor executari silite. Implicatiile sunt intuibile, afectandu-se, uneori grav, activitatea institutiilor debitoare. Pe de alta parte, nu trebuie neglijat nici faptul ca avem de-a face cu o majorare a cheltuielilor judiciare si de executare. Evident, solutia ar parea simpla: de moment ce in discutie e vorba de obligatii reciproce, certe lichide si exigibile, detinandu-se (de catre stat si diversi) ambele calitati de creditor si debitor, sa se recurga direct si imediat la stingere prin compensare.

Raport macroeconomic Romania – noiembrie 2013

Andrei RadulescuAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a publicat estimarile provizorii I cu privire la evolutia PIB si a componentelor acestuia in trimestrul III. Aceste date au confirmat estimarea flash emisa la jumatatea lunii noiembrie, conform careia economia Romaniei a crescut cu 1,6% qoq si 4,1% an/an in trimestrul III, evolutie peste estimarile din scenariul macroeconomic central elaborat in aceasta toamna (2,6% an/an).

Din perspectiva cererii agregate, exportul net a continuat sa fie motorul economiei in perioada iulie-septembrie, cu o contributie de 5,1 p.p. la dinamica PIB: exporturile au crescut cu 19,1% an/an, in timp ce importurile au urcat cu 4,4% an/an.

 

Regionalizarea Romaniei, sub masca regionalismului si a democratiei?

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCU
Certified NLP Practitioner
consultant in strategie de comunicare si resurse umane
membru cofondator al Asociatiei Romane de Coaching

Regionalismul si regionalizarea

Regionalismul este un concept ce defineste in relatiile internationale un sens comun al identitatii si scopului combinat cu creearea si implementarea unor institutii care exprima ideea particulara a identitatii si a actiunii comune intr-o anumita regiune geografica. Regionalismul ajuta un grup de tari apropiate geografic, etnic sau cultural sa faca pasi importanti din punct de vedere economic. Astfel, organizatii regionale internationale au realizat legaturi economice, militare, au semnat tratate de colaborare si dezvoltare comuna in anumite domenii, in functie de interesele lor. De exemplu, Uniunea Europeana sau Uniunea Africana. Ideologia functionala regionalism o explica Samir Amin [1], care conduce Third World Forum in Dakar, Senegal:

Depresiunile economice…

Zemanta Related Posts ThumbnailMihaeala IFRIM

Spirit erudit, patrunzator, critic, dar jovial, Murray Rothbard este unul dintre marii oameni de scoala ai secolului trecut, ale carui eforturile ample si fecunde s-au materializat in mii de pagini in care imbina cu iscusinta economia cu filosofia, istoria ideilor economice, revizionismul istoric, politica si dreptul. Discipol al lui Ludwig von Mises, Murray Rothbard a fost, la randul sau, mentorul unei generatii de economisti care a crezut in adevarurile si valorile Scolii Austriece de Economie. Nume ca Joseph Salerno, Robert Higgs, Roger Garrison, Walter Block, Hans-Hermann Hoppe s.a. sunt strans legate de mostenirea rothbardiana, ce imbina viziunea virtuoasa a pietei libere cu anarhismul si filosofia libertariana a drepturilor naturale. Fondator al Center for Libertarian Studies, Journal of Libertarian Studies si Review of Austrian Economics, autor a numeroase si ample studii, printre care “Man, Economy, and State”, ‘Power and Market”, “The Ethics of Liberty”, ‘For a New Liberty”, “An Austrian Perspective on the History of Economic Thought”, “America’s Great Depression”, “Conceived in Liberty”, “What Has Government Done to Our Money?”, etc., numele lui Murray Rothbard este indisolubil legat de ideea de libertate, crez cardinal al intregii sale existente.

Top 10 lucruri ce nu le stiai despre … EURO
euroIuliana TOMULEASA

La data de 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana aniverseaza 12 ani de la lansarea pe piata a bancnotelor si monedelor euro. Euro este moneda unica adoptata pana in prezent de 17 state membre ale Uniunii Europene, ce formeaza zona euro. Aproximativ 330 milioane de cetateni europeni folosesc moneda euro si se bucura de avantajele sale, insa chiar de la lansarea monedei, primul presedinte al Bancii Centrale Europene (Wim Duisenberg) a atras atentia ca aceasta moneda va depinde de nivelul de incredere acordat de cetatenii europeni :

“Introducerea monedei euro va crea noi sanse si oportunitati. Va stimula procesul de integrare europeana, atat politic cat si economic, si va contribui la instaurarea pacii si prosperitatii in viitor. Totusi, aceasta sansa si aceste oportunitati nu se vor realiza in mod automat. Va fi nevoie de efort din partea tuturor celor implicati si de indeplinirea anumitor conditii” (W. Duisenberg).

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – decembrie 2013

Zemanta Related Posts ThumbnailEditura C.H. Beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna decembrie a.c.

Pietele financiare internationale – evolutii luna noiembrie 2013
gI_63379_Stock-Market-Screen-blueAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele internationale de capital au continuat sa se aprecieze in noiembrie, evolutii determinate de semnalele emise de principalele banci centrale pe mapamond (declaratiile lui Bernanke, Yellen, decizia de politica monetara a Bancii Centrale Europene), dar si de dinamica unor indicatori macroeconomici si informatiile favorabile din sfera unor companii.

Indicele global MSCI a crescut cu 1,6% mom, pana la 1 628,42 p., nivelul maxim de la finele anului 2007.

Se remarca piata americana, indicele S&P 500 crescand pentru a 3-a luna consecutiv, cu 2,8% mom, la 1 805,81 p. (avans de 26,6% de la inceputul anului). De asemenea, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut pentru a 3-a luna consecutiv in noiembrie, cu 0,9% mom, la 325,16 p. (avans de 16,3% de la inceputul anului).

Pe plan intern, indicele BET s-a apreciat pentru a 5-a luna consecutiv in noiembrie, cu 4,4% mom, la 6 335,1 p. (avans de 23% de la inceputul anului). Trebuie mentionat faptul ca piata interna de capital a fost animata in luna noiembrie de intrarea la tranzactionare a Romgaz, precum si de informatiile privind reluarea discutiilor pentru eliminarea pragului la SIF-uri si operatorii bursieri.

Raport macroeconomic mondial – noiembrie 2013

733999_428720063870594_12181492_nAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Pe parcursul ultimelor saptamani s-au consemnat evolutii favorabile ale indicatorilor macro-financiari pe mapamond, exprimandu-se premise de accelerare graduala a fluxurilor investitionale in economia reala din perspectiva termenului scurt.

La nivelul economiei reale indicatorul Baltic Dry (barometru al comertului international) a crescut cu 21% mom in noiembrie, la 1 821 p.. Aceasta evolutie exprima faptul ca fluxurile comerciale internationale au reaccelerat in ultimul trimestru al anului, fapt confirmat de dinamica exporturilor din Statele Unite si din Zona Euro.

Indicele Baltic Dry (sursa: Bloomberg)

 

Recomandari Legestart
Logo LegeStart

Obligatiile angajatorilor straini si ale angajatilor (ne)rezidenti care obtin venituri in Romania – incheierea unui acord privind contributiile sociale

Angajatorii straini, in acceptiunea Codului Fiscal, reprezinta persoanele fizice sau juridice care nu au sediul, domiciliul sau resedinta pe teritoriul statului roman. Acestia, in anumite conditii, datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii pentru salariile sau veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania.

Declararea si plata contributiilor sociale obligatorii se poate realiza prin doua modalitati:

1. Angajatorul strain poate incheia un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii care desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii;

2. Angajatorul strain nu incheie un acord privind declararea si plata contributiilor sociale.

continuare pe Legestart.ro

ANAF: Se modifica formularele de inregistrare fiscala a contribuabililor!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va modifica formularele de inregistrare fiscala a contribuabililor, ca urmare a unor schimbari legislative, potrivit unui proiect de ordin lansat in dezbatere publica.

Este vorba, mai precis, de:

formularul (010) “Declaratie de inregistrare fiscala / Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”;

– formularul (030) “Declaratie de inregistrare fiscala / Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice straine”.

continuare pe Legestart.ro

Noutati legislative luna Decembrie 2013

CodFiscal.netOMFP 2020/2013 – Normele de inchidere pentru exercitiul bugetar al anului 2013 (link)

OMFP 246/2005 – Normele privind ordinul de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) – ACTUALIZAT 2014 (link)

OMFP 2008/2013 – Norme de aplicare a art. 28^4 din Legea 500/2002 | Plati restante (link)

OUG 111/2013 – Reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative (link)

OMFP 2002/2013 – Modificarea si completarea Normelor contabilitatii institutiilor publice | Modificare OMFP 1917/2005 (link)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *