Numarul 11 / Martie 2013

Autostrada increderii are dublu sens
Norel MOISE – editor-sef Piata Financiara

Am purtat in ultimele luni numeroase discutii cu persoane influente si importante din mediul financiar. Tema predilecta – cautarea unui raspuns la intrebarea cum iesim din recesiune. Cu aditionala ei ipoteza – ce vine prima: cresterea economica sau accelerarea creditarii. Raspunsurile sunt importante in conditiile in care nu cred ca poate nega cineva faptul ca actuala criza pe care o traverseaza lumea (si Romania, implicit) are importante accente legate de perceptie si a fost accentuata de viciile de comunicare si pierderea increderii.

Vocatia lucrului bine facut trebuie implementata in educatie

adrian-vasilescu

Reporteri: Norel MOISE, Bogdan CAPRARU

O discutie cu domnul Adrian Vasilescu, consilierul (de-o viata, parca) guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei eate intotdeauna o reala incantare. Tonul calm al interlocutorului, frazele pline de miez, desprinse parca din manuale – cele de comunicare dar si cele de economie – te fac sa iti doresti ca interviul sa nu se mai termine. Intotdeauna dupa un astfel de eveniment pleci incarcat pozitiv, sufleteste si intelectual. Nu degeaba, in piata cand spui Comunicare mergi cu gandul in primul si in primul rand la Adrian Vasilescu. Periplul discutiei a pornit de aceasta data de la cea mai noua carte a sa, Biletul de iesire din criza.

Miracolul chinezesc da semne ca sufera de boala ce a declansat criza modelului economic occidental

Laurentiu Rosoiu Laurentiu ROSOIU

Cu o rata de crestere economica inca spectaculoasa (doar usor in scadere!) China ramane pentru multi o economie model. Iar date precum cele ce arata, spre exemplu, ca a depasit Statele Unite dupa volumul importurilor de titei sunt adesea folosite ca argumente de sustinatorii cauzei “miracolului chinezesc”. Realitatea este insa ca situatia celei de-a doua mari economii a lumii nu este tocmai roza, deoarece pare a se confrunta in prezent cu exact aceeasi problema care, cu cinci-sase ani in urma, a declansat dominoul caderilor economiilor occidentale: bula pietei imobiliare.

Parabola cu soricei si Spatiul Schengen

Cristian Popescu Cristian POPESCU

Romania plateste inca o data (pentru a cata oara oare) pretul inconstantei sale in parcursul democratic si in implementarea unei strategii clare de dezvoltare. Ne-am bazat mult timp, in relatia cu mediul extern, pe strategii de tipul “lasa ca vedem noi cum facem” sau “ii ducem de nas si de data asta”. Ceea ce e ciudat este ca ne-a si mers de cateva ori. Ne-am integrat in NATO si in Uniunea Europeana pe baza promisiunilor de angajament serios si a potentialului pe care politicienii occidentali au crezut ca-l avem. Sublinez “au crezut”. Noi preferam sa spunem, in stilul caragialesc al lui Mitica de Dambovita, ca “i-am prostit, moncher”.

Depresiunea, procesul de reajustare a economiei

Mihaela Ifrim Mihaela IFRIM

Cresterea artificiala a economiei, prin stimulentele oferite de expansiunea creditului, este un proces nesustenabil ce se va sfarsi, inevitabil, printr-o criza economica. Iminenta crizei este determinata de cel putin trei factori. In primul rand, insuficienta resurselor nu poate sustine procesul de alungire a structurii productive. In al doilea rand, continuarea boom-ului economic presupune cantitati tot mai mari de moneda, amenintarea tot mai evidenta a inflatiei determinand cresterea ratei dobanzii. Nu in ultimul rand, preferintele temporale ale consumatorilor nu sustin procesele de productie derulate pe perioade mai lungi de timp, ce implica cantitati suplimentare de capital.

Putea criza financiara internationala sa fie prevazuta … ?

Iuliana Tomuleasa Iuliana TOMULEASA

Incepand cu a doua jumatate a anului 2007, lumea economica s-a confruntat cu o noua criza pe plan mondial, existand mereu incertitudini cu privire la cauzele actualei crize dar si la posibilitatea prevenirii acesteia… Este realmente importanta mentiunea ca aceasta criza a creditelor subprime, a fost precedata si de alte crize ce au afectat puternic economia mondiala, cum ar fi: Criza petrolului, Marea Depresiune Interbelica, Lunea Neagra, Criza economica din Argentina, Criza din Mexic s.a. Totusi, daca ar fi sa ne raportam la impactul pe termen lung al fiecareia dintre acestea, se poate aprecia faptul ca actuala criza financiara s-ar incadra in topul clasamentului.

Interviu cu Marius Ghenea: De la ideea la performanta in afaceri

Marius-Ghenea

Reporter: Carmen TODERASCU

Marius Ghenea – Antreprenor, business angel, protagonist al emisiunii TV “Arena leilor”, profesor de antreprenoriat sunt ipostaze care pun in lumina personalitatea lui Marius Ghenea. Cu ocazia evenimentului “Cina de afaceri” organizat de JCI si Fundatia Comunitara din Iasi am reusit sa purtam o discutie pe tema performantei in afaceri si a unui subiect fierbinte – problema regionalizarii Romaniei.

Ape bugetare tulburi. Sanatatea vrea sa sparga gheata
Ionel BostanIonel BOSTAN

Tema reorganizarii teritoriale, introdusa pe agenda de lucru a Executivului de aproape doi ani, continua sa constituie inca un subiect pregnant. De fapt, astazi, in Romania, ideea regionalizarii, in sensul desfiintarii judetelor (sau scaderii importantei lor) si constituirii unor regiuni, mai mari sau mai mici, dupa caz, capata o amploare aflata in crestere exponentiala. Si aceasta pe fondul acceptarii faptului ca regionalizarea ca atare este obligatorie si e impusa de UE, a carei ratiune este explicata prin aceea ca banii europeni trebuie sa fie distribuiti cu cea mai inalta eficienta. Evident, si disputele sint dintre cele mai aprige. Se vorbeste de vechea regiune autonoma maghiara care sa includa judetele Harghita, Covasna si Mures, dar reinvie si dorintele de a pastra o hegemonie din partea judetelor de munte in fata celor de deal, pe criteriul ca muntenii au mai multe resurse materiale decit “luncasii” (cei de la ses).

Culoarea stralucitoare a companiilor aeriene (II)

George Zaharia George ZAHARIA

Concurenta nu putea apare totusi decit in mod formal intre cele doua companii care primeau “drepturile de trafic”. Acestea aveau grija totodata sa negocieze orarele de zbor precum si tarifele de calatorie practicate, astfel incat sa nu-si aduca deservicii reciproce. Deoarece nici un alt operator nu putea transporta pasageri si marfa intre orasele desemnate prin Hotararile de Guvern incheiate, orice intelegere comerciala intre companiile nationale implicate, in mod practic induceau situatii de monopolizare a pietei, unde tarifele erau controlate iar accesul in retelele GDS ( Global Distribution Systems ) era imposibil de obtinut de catre cei din afara.

Opinia specialistului: Va curma impozitarea veniturilor microintreprinderile?

Daniel Stenzler Daniel STENZLER – expert contabil Antreprenor.eu

Incepand din februarie 2013 a intrat in vigoare o noua modificare privind Codul Fiscal care se refera in principal la obligativitatea impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

De ce este important acest impozit? Pentru ca afecteaza aproximativ 75% din totalul firmelor care activeaza in acest moment si care reprezinta o masa importanta de platitori de impozite/taxe la buget. In acest sens, potrivit datelor din 2010, dintr-un esantion de 18.000 de companii – toate din judetul Iasi, un numar de aprox 14.000 au cifra de afaceri mai mica de 65.000 EUR.

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
ziar

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Ciprul, test de rezistenta la eurozone?
Economia statului insular Cipru s-a dezvoltat in ultimii ani crescand de aproape opt ori comparativ cu dimensiunea produsul intern brut (PIB) al tarii, perioada in care a devenit un centru financiar international, pe modelul urmat de Irlanda sau Islanda. Cipriotii si rezidentii straini sunt in stare de soc dupa anuntarea unui acord cu Uniunea Europeana asupra unui plan de salvare de miliarde de euro ce include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare, o situatie ce aminteste de perioada care a urmat dupa falimentul Lehman Brothers.

Un aport important la “explozia” industriei bancare din Cipru l-au avut si magnatii rusi, care in cautarea unui climat “cald” si “prietenos” in ceea ce priveste rata impozitarii si cultura locala au plasat nu mai putin de 20 de miliarde de euro in depozite.

Este tehnologia a sasea fata a cubului afacerillor?

600px-RGB_color_solid_cube

Raluca DAMII

Intr-un mediu de business dur, schimbator si imprevizibil, o parte din multumirile pentru reusita s-ar putea indrepta fara echivoc spre tehnologie si spre piata telecomunicatiilor. Motivul e deductibil. Trebuie doar sa va amintiti de diALOg, Connex sau de calculatoarele Pentium si sa va imaginati firmele si afacerile de azi adaptandu-se la ele. Pare cam dificila supravietuirea cu abonamente de 20 de minute, cu internet taxat la minut la tariful telefonului fix sau cu viteza de procesare a calculatoarelor din anii 2000. Noroc ca e vorba doar de un exercitiu de imaginatie.

10 Lucruri pe care nu le stiai despre SUA…
usa_stiati ca

Iuliana TOMULEASA
#1 … datoria SUA este in prezent de 16,432,705,914,000 USD ?

#2 … salariul mediu anual al presedintelui G. Washington era de 2% din bugetul SUA ?

#3 … in ultimii 23 de ani PIB-ul SUA s-a multiplicat doar de 2 ori din 1989, in timp ce PIB-ul Chinei s-a majorat de aproximativ 17 ori ?

Evolutia ritmului de crestere al PIB pentru SUA si China, in perioada 1989-2011(%)

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – martie 2013

Editura C.H. Beck RomaniaEditura C.H. Beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare . Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna martie a.c.

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – februarie 2013
imagesAndrei RADULESCU – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Pe parcursul lunii februarie am asistat la o stagnare a ritmului de convalescenta a economiei mondiale in urma resimtirii valurilor Marii Recesiuni – cea mai severa criza economico-financiara pe mapamond de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Atat indicatorii din sfera economiei financiare, cat si cei din sfera economiei reale au cvasistagnat in februarie, evolutii care exprima, dupa parerea mea, aspecte divergente. Pe de o parte, evolutia indicatorilor din economia financiara poate fi interpretata ca o consolidare a momentului pozitiv initiat in a doua jumatate a anului 2012. Pe de alta parte, evolutia indicatorilor din economia reala exprima dificultatea procesului de transmisie a sentimentului pozitiv din piete catre climatul investitional.

Pietele financiare internationale – evolutii luna februarie 2013

Quantilus_financeAndrei RADULESCU – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

In februarie principalii indici bursieri mondiali au continuat sa se aprecieze, pe fondul evolutiei predominant favorabile a indicatorilor macroeconomici, dar si a angajamentului bancherilor centrali privind sustinerea (prin politici monetare expansioniste) a procesului de ajustare / relansare economica in urma valurilor Marii Recesiuni. image001

Raport macoeconomic Romania – februarie 2013

Andrei RadulescuAndrei RADULESCU – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Institutul National de Statistica a comunicat datele provizorii cu privire la evolutia PIB-ului (si a componentelor acestuia) in trimestrul IV si in 2012. Economia interna a evitat la limita a 3-a recesiune din ultimii 4 ani, consemnand un avans de 0,1% qoq (0,3% an/an). Aceasta evolutie a fost determinata de cererea externa neta, care a contrabalansat declinul cererii interne.

image002-1Martie2013

In sfera cererii externe, exporturile au crescut cu 0,4% qoq, in timp ce importurile s-au contractat cu 2,7% qoq, conform datelor INS.

Noutati legislative luna Martie 2013

CofFiscal.net

OUG 9/2013 – Timbrul de mediu pentru autovehicule http://bit.ly/YmLi2O

OUG 12/2013 – Reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene http://bit.ly/ZVwpFS

OPANAF 230/2013 – Accesul online la informatiile cuprinse in dosarul fiscal http://bit.ly/15WpvEl

OMFP 250/2013 – Modificarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor (OMFP 262/2007) http://bit.ly/YkoVhw

HG 84/2013 – Modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (HG 44/2004) http://bit.ly/Z9GOf6

HG 88/2013 – Normele metodologice privind timbrul de mediu pentru autovehicule (norme aplicare OUG 9/2013) http://bit.ly/Ykp1Wo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *