Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

ziar

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Ciprul, test de rezistenta la eurozone?
Economia statului insular Cipru s-a dezvoltat in ultimii ani crescand de aproape opt ori comparativ cu dimensiunea produsul intern brut (PIB) al tarii, perioada in care a devenit un centru financiar international, pe modelul urmat de Irlanda sau Islanda. Cipriotii si rezidentii straini sunt in stare de soc dupa anuntarea unui acord cu Uniunea Europeana asupra unui plan de salvare de miliarde de euro ce include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare, o situatie ce aminteste de perioada care a urmat dupa falimentul Lehman Brothers.

Un aport important la “explozia” industriei bancare din Cipru l-au avut si magnatii rusi, care in cautarea unui climat “cald” si “prietenos” in ceea ce priveste rata impozitarii si cultura locala au plasat nu mai putin de 20 de miliarde de euro in depozite.
**************************************************************************************
Infrastructura SUA e depasita?
In timp ce Statele Unite ale Americii are avantajul unei economii foarte dezvoltate, universitati de prestigiu, o piata a muncii flexibila si afaceri inovatoare, aceasta ocupa totusi locul 25 la infrastructura intr-un top mondial.
SUA, a saptea economie competitiva din lume potrivit raportului World Economic Forum pe 2012 – 2013, pierde la capitolul infrastructura in fata unor tari precum Finlanda, Spania sau Coreea de Sud.
**************************************************************************************
Bula din China aproape de implozie
Piata imobiliara din China a ajuns deja la stadiul de bula speculativa, deoarece datoriile guvernelor locale au atins niveluri astronomice, sectorul corporate este unul dintre cele mai indatorate din lume, forta de munca incepe sa se micsoreze, iar statul are in fata provocarea fara precedent de a finanta pensiile boom-ului demo¬grafic din anii 1950 Р1975.
Bula imobiliara conduce la implozie, astfel ca se va produce un dezastru in care prabusirea preturilor locuintelor va provoca turbu¬¨lente sociale de tipul “primaverii arabe”.
**************************************************************************************
Companiile americane isi ascund profiturile in offshores?
Grupurile americane isi pastreaza o parte din ce in mai mare din profituri in subsidiare offshore potrivit unui studiu ce are la baza 60 de companii. Astfel, peste 40% din profiturile lor sunt scutite de fiscul american. Marile intreprinderi americane isi conserva in aceasta maniera cea mai mare parte a profiturilor in strainatate, preferand paradisurile fiscale, in timp ce Washingtonul incearca sa limiteze nisele fiscale pentru firme.
**************************************************************************************
Cele doua fete ale talerului poleit cu aur
Dupa nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie la care a ajuns aurul in septembrie 2011, valoarea pretiosului minereu este pe cale sa se devalorizeze puternic pentru prima data dupa 12 ani de crestere sustinuta.
Declinul este cauzat de migrarea investitorilor inapoi catre burse si obligatiuni odata cu aparenta revigorare a celor mai mari economii ale lumii. Scaderea pretului aurului ar putea determina cresterea cererii pentru bijuterii, principala destinatie a metalului, dar pe de alta parte, deprecierea aurului afecteaza profitabilitatea companiilor miniere care il extrag.

Financial Times:

Cipru, noul seism al spatiului euro
Pe fondul crizei datoriilor de stat, Cipru a devenit a cincea tara din Uniunea Europeana care solicita un ajutor financiar international, dupa Grecia, Spania, Irlanda si Portugalia. Ministri de finante ai zonei euro au propus Ciprului sa retina 10% din depozitele bancare interne, masura ce ar fi trebuit sa aduca 6 miliarde de euro la bugetul tarii, insa Parlamentul a respins aceasta taxa pe depozitele bancare.

De asemenea, Moody’s a avertizat ca tensiunile din Cipru, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
**************************************************************************************
Acuzatii grave pentru “balena din Londra”
Rezultatele investigatiei in privinta JPMorgan se adauga presiunilor in dezbaterile privind necesitatea implicarii statului pentru restructurarea bancilor considerate prea mari pentru a fi reglementate eficient. Insa, seful JPMorgan a afirmat ca activitatile de trading ale biroului din Londra “sunt o furtuna intr-un pahar cu apa”.
JPMorgan are active totale de circa 2.400 de miliarde de dolari si se speculeaza faptul ca “a indus in eroare investitorii” si “a mintit autoritatile” in privinta unei pierderi de 6 miliarde de dolari inregistrate din trading in anul 2012.
**************************************************************************************
China continua procesul de tezaurizare
Rezervele valutare ale Chinei au crescut de peste sapte ori incepand din 2004 si sunt in prezent de doua ori mai mari decat suma necesara pentru a cumpara aurul detinut de toate bancile centrale din lume. Aproximativ doua treimi din rezervele Chinei sunt exprimate in dolari, iar un sfert in euro. Activele din rezervele Chinei reprezinta 30,2% din cele la nivel global, fata de 14% in 2004. Procesul a fost alimentat de exporturi, China depasind in 2009 Germania pentru a deveni cel mai mare exportator din lume.
**************************************************************************************
Somajul ingrijoreaza Europa
Iluzia stabilitatii economice a convins majoritatea lumii ca marea criza economica din 2008 a fost depasita, insa adevarul este ca a fost doar inceputul si urmatorul val de criza este foarte aproape. Criza locurilor de munca reprezinta o consecinta directa a crizei globale din 2008 si poate genera o criza politica. In general, pentru fiecare persoana fara loc de munca, alte trei persoane au de suferit.

Rata somajului in zona euro indica un nou maxim istoric: 11.9%. In Italia, a crescut la maximul ultimilor 21 de ani, in timp ce in Grecia a ajuns la 27%. Mult mai ingrijoratoare este rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani, deoarece in Grecia si Spania se apropie de 60%, iar in Italia si Portugalia este la 40%.
**************************************************************************************
LIBOR, pe care de a iesi din scena
Cele mai puternice banci centrale din lume cred ca dobanda Libor (a carei credibilitate a fost afectata de un scandal de manipulare) ar trebui inlocuita cu o serie de dobanzi calculate pe baza tranzactiilor reale efectuate pe piata de catre banci.

Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) si UBS au fost amendate in ultimele 12 luni pentru manipularea dobanzi interbancare pe piata londoneza. Aceasta dobanda, utilizata ca indicator de referinta pentru numeroase produse financiare, este stabilita de banci pe baza dobanzilor la care se pot imprumuta intre ele.

Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *