Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
Ioana Raluca DIACONU
The Wall Street Journal:
New York a devenit cel mai mare centru financiar al lumii
New York a luat locul Londrei in topul celor mai mari centre financiare ale lumii, dupa ce centrul financiar londonez a fost zguduit in ultimii ani de mai multe scandaluri, inclusiv investigatii privind vanzarea abuziva de contracte de asigurari catre clientii bancilor, manipularea pietelor financiare si pierderi masive inregistrate in urma unor tranzactii financiare extrem de riscante. In aceste conditii, pozitia Marii Britanii ca stat membru al Uniunii Europene a fost pusa sub semnul intrebarii.
Centrul financiar londonez Hong Kong si Singapore, cele mai mari centre financiare din Asia, si-au restrans semnificativ distanta fata de ocupantele primelor doua locuri la nivel global.
*************************************************************************************
Suedia se confrunta cu o dilema: multi cetateni considera ca taxele au scazut prea mult
Suedezii considera ca taxele platite statului au scazut prea mult in ultimii ani, cu impact asupra unor servicii, precum educatia, iar nemultumirea populatiei afecteaza sansele in alegeri ale partidului actualului premier, Fredrik Reinfeldt.
De la preluarea mandatului in 2006, Reinfeldt a redus povara fiscala de la 48% din PIB la 44%.
Strategia l-a ajutat sa castige doua runde de alegeri, insa in prezent il expune atacurilor opozitiei social -democrate, care a castigat teren afirmand ca exista o legatura intre reducerile de taxe si declinul standardelor in infrastructura si in scoli.
Suedia avea la un moment dat cea mai ridicata rata de impozitare din lume, dar acum se afla pe locul cinci, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care in urma unui studiu a aratat o deteriorare rapida a notelor obtinute de elevii suedezi, in timp ce rata de impozitare a scazut.
*************************************************************************************
Apple va lucra cu Ferrari si Volvo la un sistem de operare
Autoturismul a devenit noul camp de lupta pentru companiile din IT, intrucat masina are un potential foarte ridicat, putand oferi servicii de divertisment si informatie prin conexiunea la internet a pasagerilor. Google, rivalul Apple, lucreaza deja cu Audi si Volkswagen la un sistem care sa fie instalat la bordul masinilor.
De cealalta parte, Apple urmeaza sa se alature unui grup de producatori auto si sa dezvolte un sistem de operare care sa fie insatalat la bordul autoturismelor Ferrari si Volvo. In aceasta operatiune, producatorul iPhone si iPad are deja sprijinul General Motors, Honda si BMW. Anuntul Apple ar putea sa coincida cu deschiderea salonului auto de la Geneva, folosit in dese randuri de industria auto pentru prezentarea unor masini in faza de concept si a altor tehnologii noi.
*************************************************************************************
Ben Bernake castiga intr-o saptamana cat in patru ani la FED
Ben Bernanke, al carui mandat de presedinte al Rezervei Federale a SUA (FED) a incetat in luna ianuarie, castiga din discursuri pana la 750.000 dolari, de aproape patru ori mai mult fata de salariul sau din ultimul an in fruntea celei mai puternice banci centrale din lume. Astfel, acesta percepe tarife de pana la 250.000 de dolari pentru un discurs la un eveniment, in timp ce in 2013, Bernanke a primit un salariu de 199.700 de dolari la Fed.
Bernanke a condus Fed timp de opt ani, iar dupa incheierea mandatului s-a alaturat centrului de cercetare Brookings Institution, din Washington. Bernanke a evitat sa caute un angajament pe Wall Street sau sa deschida o firma de consultanta economica, precum predecesorul sau, Alan Greenspan.
Desi suma de 250.000 de dolari poate fi considerata mare pentru o dupa-amiaza de munca, nu este exagerata in comparatie cu ceea ce castiga alti fosti inalti oficiali. Fostul secretar de stat Hillary Clinton ar fi primit 200.000 de dolari pentru un discurs la o reuniune in ianuarie a Asociatiei Nationale a Dealerilor Auto din SUA.
************************************************************************************
Averea populatiei, la un nivel record in SUA
Americanii au inregistrat progrese semnificative in privinta recuperarii pierderilor cauzate de declinul pietei imobiliare si de recesiunea din decembrie 2007 – iunie 2009, care au decimat activele unei mari parti a populatiei, potrivit unui raport publicat de Rezerva Federala a SUA (Fed).
Recuperarea, desi de amploare, are un impact pozitiv redus asupra economiei, intrucat exclude tot mai mult americanii din calsa de mijloc si pe cei cu venituri reduse. “Inegalitatea in privinta veniturilor a crescut de-a lungul timpului. Cresterile de avere sunt mari, dar nu sunt urmate si de cheltuielile de consum”, a declarat William Emmons, economist-sef la Rezerva Federala din St. Louis.
Mare parte din cresterea averii populatiei a fost sustinuta anul trecut de evolutia bursei americane, cu un avans de 30% al indicelui S&P 500, in timp ce ponderea actiunilor si obligatiunilor in averea totala a americanilor se situeaza la 35%.
In aceste conditii, averea neta a populatiei si organizatiilor nonprofit din SUA a crescut anul trecut cu 14% sau 10.000 miliarde de dolari, adica la la 80.700 miliarde de dolari, un nou record, insa de aceasta evolutie, sustinuta de avansul burselor si pietei imobiliare, au profitat in mod disproportionat americanii bogati.
*************************************************************************************
Rusii isi retrag miliardele din bancile din Vest
Bancile si companiile din Rusia isi retrag miliardele de dolari din bancile occidentale care au operatiuni in SUA, de teama inghetarii activelor sau altor posibile sanctiuni economice impuse de Washington in contextul crizei din Crimeea.
Sberbank si VTB, cele mai mari banci din Rusia, precum si companii importante din industria ruseasca, printre care LukOil, isi “repatriaza” fondurile detinute in bancile din Vest. Retragerile de capital au accelerat dupa incheierea fara un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov si secretarul de stat al SUA, John Kerry. Desi bancile straine nu au inceput inca sa opreasca creditarea catre companiile rusesti in mod generalizat, surse bancare afirma ca negocierile sunt blocate in mai multe cazuri, deoarece institutiile de credit sunt in expectativa.
*************************************************************************************
Summitul G7 ar putea avea loc la Londra, fara Rusia
Guvernul britanic a propus Londra ca loc de reuniune alternativ pentru summitul G7, daca Rusia va fi expulzata din G8, din cauza politicii sale fata de Ucraina. In aceste conditii, propunerea guvernului britanic a fost bine primita de celelalte sase tari membre si anume: Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Franta, Canada si Italia.
Initial, Rusia trebuia sa fie tara gazda a G8 la Soci, unde s-au desfasurat si Jocurile Olimpice de Iarna. Dar expulzarea sa din acest grup al celor mai industrializate tari este una din sanctiunile internationale avute in vedere daca ea persista in vointa de a incuraja separarea unor regiuni de Ucraina, asa cum este cazul Crimeii, care a organizat pe 16 martie 2014 un referendum pe tema unei eventuale alipiri la Rusia.
*************************************************************************************
Europenii le interzic americanilor sa foloseasca termeni precum feta sau parmezan
Uniunea Europeana intentioneaza sa interzica folosirea unor denumiri, precum parmezan sau feta pentru preparatele din branza realizate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Argumentul invocat de UE consta in faptul ca preparatele din branza realizate in SUA reprezinta “umbre ale produselor originale realizate in Europa” si folosirea acestor denumiri poate impacta asupra vanzarilor si “identitatii” branzeturilor europene. Oficialii europeni sustin ca parmezanul ar trebui sa provina doar din Parma, Italia, in timp ce branza feta se identifica doar cu Grecia.
Producatorii si companiile alimentare din SUA resping aceasta idee intrucat poate afecta industria branzeturilor estimata la 4 miliarde de dolari si ii poate induce in eroare pe consumatori. In acest sens au fost luate deja masuri in Canada, unde producatorii locali de branza feta trebuie sa eticheteze produsele cu indicatii precum “branza de tip feta” si nu pot utiliza litere grecesti sau alte simboluri care fac trimitere la Grecia.
*************************************************************************************
Site-ul Bancii centrale a Rusiei atacat de hackeri
Hackeri au blocat site-ul Bancii centrale ruse inaintea unei intalniri pe tema ratelor dobanzilor, iar site-ul Kremlinului se confrunta cu probleme grave. Serviciul de presa al presedintiei ruse a declarant insa ca este vorba despre o “problema tehnica” si ca urmeaza sa fie solutionata “in curand”.
Site-ul cbr.ru a fost blocat timp de o zi, timp in care institutia a incercat sa solutioneze problema. Unii analisti se asteapta ca Banca centrala sa mentina ratele neschimbate, dupa cresterea acestora in urma cu doua saptamani. Decizia de majorare a ratelor – cheie a fost determinata de deprecierea puternica a rublei, in urma declaratiei presedintelui Vladimir Putin potrivit careia Rusia are dreptul sa invadeze Ucraina.
*************************************************************************************
Profitul Bundesbank a crescut de 7 ori in anul 2013
Profitul Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a crescut de sapte ori anul trecut, la 4,6 miliarde de euro, de la 664 miliarde de euro in anul anterior, deoarece fondurile alocate provizioanelor pentru risc au devenit mai mari. Suma va fi transferata integral guvernului de la Berlin.
“In pofida veniturilor mai mici din dobanzi, Bundesbank a inregistrat profit mai mare in 2013 fata de 2012, intrucat nu a mai fost necesar transferul de noi fonduri la provizioanele pentru risc”, a fost declaratia presedintele Bundesbank, Jens Weidmann. Provizioanele pentru risc ale bancii se situeaza in prezent la 14,4 miliarde de euro.
Veniturile din dobanzi ale Bundesbank, principala sursa de venit a bancii, au scazut de la 8,3 miliarde de euro in 2012 la 5,6 miliarde de euro anul trecut, ca urmare a reducerii dobanzilor BCE.
*************************************************************************************
Leave a Reply