Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

Ioana Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Moneda Rusiei poate deveni o moneda de rezerva internationala

Rusia vrea sa sporeasca influenta rublei la nivel international si sa-si transforme moneda in valuta de rezerva in incercarea de a-si reduce dependenta de dolar, dar expertii sunt de parere ca tara nu este inca pregatita.
Moneda de rezerva este o moneda in care guvernele isi tin o mare parte din rezervele valutare si care este folosita frecvent in tranzactiile internationale. Pentru ca moneda unui stat sa devina moneda de rezerva, statul respectiv trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa aiba o economie stabila, inflatie predictibila, o piata financiara si a datoriilor dezvoltata si ca politica sa externa sa fie recunoscuta la nivel international.
La sfarsitul lunii aprilie 2014, dupa ce Occidentul a impus sanctiuni Moscovei ca raspuns la anexarea Crimeei, guvernul rus a declarat ca lucreaza indeaproape cu companiile orientate spre export pentru a schimba moneda in care incheie tranzactii internationale din dolar in rubla. Iar in iunie 2014 Moscova a declarat ca a gasit deja un partener international gata sa o ajute sa isi diminueze dependenta de dolari, acceptand tranzactii in ruble: Coreea de Nord.
*************************************************************************************
FED anunta noi teste draconice privind rezistenta bancilor la o criza financiara

Rezerva Federala a SUA (FED) a avertizat bancile active pe piata americana ca va inaspri testele prin care evalueaza capacitatea acestora de a rezista la o eventuala criza financiara, iar verificarile vor avea loc regulat, pentru ca institutiile de credit sa remedieze vulnerabilitatile identificate.
Banca centrala va acorda o atentie sporita elementelor macro ale testelor de stres, precum expunerea comuna a mai multor institutii de credit si riscul pe care il reprezinta pentru sistemul financiar. Testele de stres anuale ale FED sunt critice pentru bancile din SUA, pentru ca au rolul de a decide daca institutiile financiare sunt suficient de solide pentru a majora dividendele sau pentru a rascumpara actiuni proprii. In cazul subsidiarelor din SUA ale unor banci straine, verificarile decid in ce masura acestea pot plati grupului parinte dividende mai mari.
In acest an, institutii de credit precum Citigroup si diviziile americane ale HSBC, Royal Bank of Scotland si Santander nu au trecut testele de stres ale FED din cauza modelelor pentru proceduri si a sistemelor de control intern, in timp ce capitalizarea acestora se afla la un nivel adecvat.
*************************************************************************************
Google investeste 1 miliard de dolari pentru a furniza internet in regiunile izolate

Google doreste sa investeasca peste 1 miliard de dolari intr-o flota de sateliti pentru a extinde accesul la internet in zonele izolate ale lumii, iar proiectul va debuta cu 180 de sateliti de dimensiuni mici. Compania americana spera sa depaseasca dificultatile financiare si tehnice care au impiedicat in trecut punerea in aplicare a unor obiective similare.
Detaliile nu sunt inca stabilite, dar proiectul va incepe cu 180 de sateliti mici, de capacitate ridicata, care vor orbita in jurul pamantului la altitudini mai joase decat cei traditionali, iar costul investiei variaza de la 1 miliard de dolari la 3 miliarde de dolari si va depinde de designul final al retelei, precum si de o faza ulterioara care ar putea dubla numarul de sateliti.
Planul Google reprezinta ultima initiativa a unei companii din Silicon Valley de a furniza de la inaltime internet pentru a-si dezvolta afacerile. Google si Facebook mizeaza pe potentialii utilizatori din regiunile care nu au inca acces la internet pentru a-si creste veniturile si profiturile. Proiectul Loon al Google prevede lansarea de baloane la mare altitudine, echipate astfel incat sa asigure servicii de internet intr-o banda larga in regiunile izolate.
*************************************************************************************
Productia de aur in China este invaluita in mister

China domina productia de aur la nivel mondial, insa pastreaza misterul asupra provenientei acestuia. Majoritatea industriei miniere din China este intens privatizata, deci este destul de dificil sa afli cifrele productiei traditionale, mult mai usor de obtinut in alte tari din lume.
Productia de aur de provenienta chineza s-a dublat in ultimii zece ani. Mai exact, China producea in 2004 peste 186.000 de kg, in timp ce in 2014, analistii estimeaza o productie de aproximativ 395.000 de kg. Un fapt curios este acela ca tara nu are multe mine cu productie la scara mare. Dintre cele mai importante mine din China, doar una a produs peste 8.000 de kg de aur.
Mai mult, China nu este recunoscuta pentru regulile stricte in privinta industriei miniere, tara fiind acuzata ca detine un numar mare de mineri ilegali care folosesc metode de extractie care dauneaza mediului, precum detonarea dinamitei si poluarea cu mercur. In ciuda incertitudinilor asupra cresterii productiei de aur in China, acesta ramane un fapt: este cea mai rapida crestere in productie de la inceputul secolului.
************************************************************************************
Mozilla va lansa smartphone-uri cu propriul sistem de operare in India si Indonezia

Mozilla va lansa pe parcursul acestui an, smartphone-uri cu propriul sistem de operare, Firefox, cu preturi incepand de la 25 de dolari in India si Indonezia. Firefox va fi instalat pe 1% din smartphone-urile livrate in acest an si va ajunge la 3% pana in 2018, in comparatie cu sistemul de operare Android care va avea in acest an o cota de piata de 77%, urmat de iOS al Apple cu 16% si Windows cu 5%.
Compania americana a colaborat pana acum cu patru producatori de telefoane, inclusiv ZTE si LG Electronics, precum si cu cinci operatori mari, printre care Telefonica, Deutsche Telekom si America Movil, pentru a lansa pana in prezent cinci smartphone-uri cu sistem de operare Firefox in Europa si America Latina. Preturile acestora sunt, insa, de peste 60 de dolari, prea scumpe pentru majoritatea consumatorilor din India si tarile Asiei de Sud – Est.
Insa compania va avea de infruntat o concurenta dura din partea smartphone-urilor ieftine cu sistem de operare Android, prezente deja in China si pe alte piete emergente. De asemenea, ecosistemul de aplicatii pentru Firefox nu este la fel de dezvoltat precum cele pentru Android si iOS.
*************************************************************************************
Financial Times:

Press-Release

Spania reduce impozitele pentru companii si populatie

Guvernul spaniol a anuntat reduceri semnificative pana in anul 2016 la impozitele platite de companii si populatie, pentru a recompensa sacrificiile din ultimii ani si pentru a stimula investitiile, infiintarea de locuri de munca si competitivitatea. Scaderea taxelor va aduce spaniolilor mai multi bani in buzunar inaintea alegerilor care ar putea avea loc cel mai devreme la sfarsitul anului urmator.
Rata de impozitare pentru companii va cobori de la 30% in prezent la 25% pana in 2016. Pentru persoanele care castiga peste 300.000 de euro pe an, impozitul va fi redus de la 52%, unul dintre cele mai mari din Europa, la 45%. De asemenea, cei care obtin mai putin de 12.450 de euro pe an vor plati in 2016 impozit de 19%, fata de 24,75% in prezent. Taxarea va creste, insa, pentru populatia cu venituri intre 100.000 de euro si 150.000 de euro, ca urmare a restrangerii numarului de catetgorii de impozitare.
*************************************************************************************
China doreste sa creeze AIIB, un rival al Bancii Mondiale

China, a doua economie ca marime a lumii, isi intensifica eforturile pentru a crea o institutie financiara internationala care sa rivalizeze cu Banca Mondiala si cu Banca Asiatica pentru Dezvoltare, despre care Beijingul se teme ca sunt prea influentate de SUA si de aliatii lor.
China a propus unor state dublarea la 100 miliarde de dolari a capitalulul social al viitoarei banci asiatice pentru investitii in infrastructura. Aceasta tara vrea sa creeze o institutie de creditare care sa ofere finantare pentru dezvoltarea infrastructurii in Asia, numita Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB – Banca Asiatica pentru Infrastructura).
Cea mai mare parte a finantarii pentru AIIB ar veni din partea Chinei si ar fi cheltuita pe proiecte de infrastructura din intreaga regiune, inclusiv pentru o linie feroviara directa intre Beijing si Bagdad. Pana in acest moment, China a semnat memorandumuri de intelegere cu aproximativ zece tari asiatice si a demarat actiunile de creare a bancii, despre care spera sa devina functionala anul acesta.
Intr-o prima faza, banca s-ar concentra pe construirea unei variante noi a “drumului matasii”, o retea de rute comerciale care leaga Europa de China si care a functionat din Antichitate pana in Evul Mediu.
*************************************************************************************
Salvarea unei banci din Austria sperie investitorii din Europa

Planurile anuntate de guvernul cen¬tral al Aus¬triei de a re¬duce dato¬riile Hypo Alpe Adria, o institutie fi-nanciara de nivel mediu din regiunea Carintia, prin obligarea creditorilor sa suporte pier¬deri nu au atras foarte mult atentia la nivel inter¬na¬tional, dar ar putea avea efecte din¬colo de granitele Austriei. Acest stat ofera un exemplu – sau o avertizare – al mo¬dului in care Europa urmeaza sa re¬zol¬ve problema suprain-datorarii, care con¬tinua sa intunece perspectivele de cresstere economica.
Pentru a nu fi nevoita sa impo¬va¬re¬ze pla¬titorii de taxe, Viena lucreaza la o lege care sa ii permita sa “desfiinteze” obliga¬tiuni subordonate de 890 de mi¬lioane de euro care au fost garantate de regiunea Carintia. Chiar daca Michael Spindel¬eg¬ger, ministrul austriac de finante a incercat sa mi¬ni¬mizeze implicatiile aces¬tei decizii in afara Aus¬¬triei, investitorii in ban¬¬cile mai slabe din Eu¬ro¬pa au fost averti¬zati: ei ar putea fi in pri¬ma linie a frontului in ur¬matorul caz de “bail-in” bancar.
*************************************************************************************
Irlanda a contribuit cel mai mult la dezvoltarea planetei

Irlanda poate fi considerata cea mai “buna” tara din lume pentru ca a avut cea mai mare contributie la dezvoltarea planetei si a umanitatii. Rezultatele au fost dezvaluite in urma studiului Good Country Index, realizat in premiera, care analizeaza 35 de indicatori obtinuti de la Natiunile Unite, Banca Mondiala si alte institutii internationale. Conform studiului, Marea Britanie se afla pe locul 7, in clasamentul general, dar se afla in fruntea listei pentru cea mai mare contributie in domeniul stiintei si tehnologiei. In timp ce Irlanda se afla in fruntea listei, tarile nordice sunt printre cele mai importante economii care au adus o contributie colectiva umanitatii si planetei.
In aceleasi timp, Irakul, afectat de razboi, Libia si Vietnam se afla in partea de jos a clasamentului. Din cauza securitatii internationale precare, Statele Unite ale Americii sunt pozitionate pe locul 21. In afara de Europa de Vest si celelalte regiuni in care se vorbeste limba engleza, Costa Rica se afla pe locul 22, iar Chile ocupa locul 24. Kenya se afla pe locul 26 si a fost numita cea mai buna natiune africana care a contribuit la dezvoltarea planetei, fiind singura tara de pe continentul African care se afla in top 30.
*************************************************************************************
Comisia Europeana investigheaza unele companii pentru regimuri fiscale favorabile

Corporatii precum Amazon, Google si Starbucks sunt criticate in Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiaza in unele tari, intr-o perioada marcata de austeritate a cheltuielilor bugetare. Investigatia la care vor fi supuse aceste companii face parte dintr-o actiune mai ampla impotriva evaziunii si evitarii taxelor, convenita de liderii europeni in urma crizei financiare, cu scopul de a sustine bugetele statelor si de a calma populatia afectata de restrangerea cheltuilelor cu multe programe sociale.
Ancheta va analiza daca ratele foarte reduse ale taxelor din Irlanda, Luxemburg si Olanda pot fi considerate echivalente ajutorului de stat. In Statele Unite ale Americii, o investigatie a Senatului, derulata anul trecut, a ajuns la concluzia ca Apple a platit taxe foarte reduse sau deloc pentru venituri de 74 de miliarde de dolari inregistrate in anii anteriori, in mare parte utilizand o bresa a codului fiscal din Irlanda.
Ancheta SUA nu a ajuns totusi la concluzia ca Apple a incalcat legea, iar guvernul irlandez a negat ca ajuta companiile sa evite aceste taxe, afirmand ca regimul fiscal din Irlanda, cu taxe reduse, este transparent si nu transforma tara intr-un paradis fiscal.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *