Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

news-graphicIoana Raluca DIACONU

The Wall Street Journal

Producatorul de avioane Airbus achizitioneaza o banca din Germania

Airbus a anuntat ca va cumpara o banca de mici dimensiuni din Germania, parte a unui proiect de a controla propria institutie de credit, care sa ajute producatorul european de avioane sa-si asigure accesul la imprumuturi. Grupul a ajuns la un acord cu Raiffeisenverband Salzburg Austria pentru preluarea Salzburg Muenchen Bank, institutie de credit care lucreaza cu companii mici si mijlocii, precum si cu persoane fizice. Airbus nu a dezvaluit detaliile financiare ale acordului.
Institutia de credit urmeaza sa fie redenumita Airbus Group Bank, daca achizitia este aprobata de autoritatile germane. Producatorul de aeronave vrea sa incheie preluarea “cat mai devreme posibil” pe parcursul acestui an.
*************************************************************************************
Primul bancomat Bitcoin din SUA va fi inaugurat

Compania Robocoin a anuntat ca a fost inaugurat primul bancomat bitcoin din SUA, care va permite utilizatorilor sa cumpere sau sa vanda moneda virtuala si va fi operational pana la sfarsitul lunii februarie. Bancomatele vor permite schimbul de monezi virtuale bitcoin in cash sau introducerea de bani pentru a cumpara bitcoin prin transferul fondurilor din sau intr-un portofel virtual de pe smartphone.
Moneda bitcoin a fost lansata in 2008 si este tranzactionata prin reteaua globala de computere. Bitcoin nu este sustinuta de nicio companie sau guvern si nu are niciun activ in spatele ei, insa emiterea ei este strict controlata, intr-un mod asemanator practicat de catre bancile centrale.
Compania Robocoin, cu sediul in Las Vegas, a montat primul ATM bitcoin in Vancouver toamna trecuta si va incepe sa opereze unul si in Calgary, Alberta in februarie. Robocoin intentioneaza sa instaleze bancomate bitcoin si in Asia si Europa.
Un bitcoin valoreaza in prezent in jur de 636 de dolari, insa valoarea monezii a fluctuat mult pe masura ce vizibilitatea ei a crescut pe plan mondial. In septembrie, un bitcoin era cotat la 150 de dolari, iar in decembrie valoarea ajunsese la aproape 1.000 de dolari. Multe magazine au inceput sa accepte plata pentru produse si servicii in moneda virtuala bitcoin.
*************************************************************************************

Un inceput de criza a creditarii in China influenteaza pretului aurului

China se confrunta cu un inceput de criza a creditarii, ceea ce are un impact neasteptat si dramatic asupra pretului aurului, investitorii facandu-si rezerve de metal pretios pentru a se proteja de corectia majora pe care ar putea-o suferi cea de-a doua mare economie a lumii.
Anticiparea unor turbulente majore in China este principalul motiv pentru care pretul aurului a crescut cu mai mult de 10% de la inceputul anului, depasind 1.300 dolari pe uncie pentru prima data din noiembrie, desi majoritatea expertilor din sectorul de profil se asteptau la o cerere mai slaba.
Ingrijorarile legate de nivelul mare al datoriilor administratiilor provinciilor chineze amplifica incertitudinile privind puterea Chinei de a mentine viteza mare de crestere din ultimul deceniu. Aceste ingrijorari au contribuit la scaderile mari pe pietele emergente din acest an.
*************************************************************************************
Grecia a incheiat anul 2013 cu un excedent de 1,5 miliarde euro la bugetul de stat

Grecia a convenit cu institutiile financiare internationale o tinta de 812 milioane euro pentru excedentul primar al bugetului pe 2013. Dar aceasta a incheiat anul trecut cu un excedent de 1,5 miliarde euro la bugetul de stat, excluzand serviciul datoriei de stat, aproape dublu fata de tinta convenita cu creditorii internationali.
Imbunatatirea situatiei finantelor publice din Grecia vine dupa ani de cresteri de taxe si masuri de austeritate impuse de creditorii straini in schimbul imprumuturilor de 240 miliarde euro acordate in contul a doua programe de finantare externa. In aceste conditii, guvernul elen a reusit sa atinga cu un an mai devreme obiectivul de a trece pe excedent la buget, excluzand cheltuielile legate de dobanzile datoriei de stat, potrivit calendarului stabilit initial cu institutiile financiare internationale.
Potrivit conditiilor convenite cu UE si FMI, guvernul elen poate redistribui dupa bunul plac 70% din excedentul inregistrat la bugetul de stat care depaseste tinta convenita. Guvernul nu poate utiliza insa excedentul pana in luna aprilie, cand datele ar urma sa fie validate de Eurostat, institutul de statistica al Comisiei Europene.
*************************************************************************************
China ar putea folosi aurul sa-si internationalizeze yuanul

China isi intareste rezervele de aur din cauza ingrijorarilor privind datoriile mari si moneda nationala supraevaluata, iar autoritatile de la Beijing intentioneaza sa foloseasca metalul pretios pentru a internationaliza yuanul.
Beijing promoveaza ideea ca nu considera aurul un activ util pentru diversificarea rezer¬velor valutare ale tarii, estimate la 3.800 miliarde de dolari. Cele mai recente date oficiale plaseaza rezervele de aur ale statului chinez la 1.054 tone, ceea ce ar valora 45 de miliarde de dolari. Insa aceste date sunt din 2009, ceea ce inseamna ca aceasta cantitate nu mai este de actualitate, deoarece de atunci China a importat si produs 4.500 de tone de aur.
In ultimii ani, moneda chinezeasca a castigat teren ca valuta interna¬tionala pe masura ce Beijingul si-a relaxat controlul asupra cursului valutar si a deschis pietele financiare investitorilor straini. Importurile de aur din Hong Kong au inceput sa creasca accentuat in 2011, cand yuanul a intrat pe teritoriul supraevaluarii.
*************************************************************************************

 

newspaperFinancial Times:

Banca britanica Barclays si isi va restrange afacerile in 2014

Banca britanica Barclays a anuntat ca va concedia pana la 12.000 de angajati in acest an, aproape 9% din total si isi va restrange operatiunile, pentru a reduce costurile, a creste profitabilitatea si a consolida ratele de adecvare a capitalului.
Grupul financiar a anuntat totodata ca isi va reduce in acest an activele cu aproximativ 105 miliarde lire sterline (172,2 miliarde de dolari), pentru a face fata reglementarilor mai dure privind rezervele de capital si pentru a readuce pe profit divizia de investment banking, care se confrunta cu venituri in scadere.
Banca de investitii a Barclays a inregistrat o pierdere de 329 milioane lire in trimestrul al patrulea al anului trecut. Pe ansamblul anului 2013, divizia a raportat un profit operational de 2,5 miliarde lire, in scadere puternica de la 4 miliarde lire in 2012.
*************************************************************************************
Fitch a retrogradat ratingurile a 13 banci din Ucraina cu o treapta, la nivelul CCC

Fitch Ratings a retrogradat cu o treapta, ratingurile privind datoriile pe termen lung in valuta pentru 13 banci din Ucraina, de la B- la CCC, nivel care reflecta riscuri substantiale de default. Bancile afectate de masura sunt Ukreximbank, Oschadbank, PrivatBank, Prominvestbank, UkrSibbank, Ukrsotsbank, VTB Bank, ProCredit Bank (Ukraine), Pravex-Bank, Credit Agricole Bank, Alfa-Bank, Pivdennyi Bank si Industrialbank. Ratingurile celor 13 banci sunt corelate de profilul de creditare al tarii.
Retrogradarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung in valuta ale bancilor reflecta modificarea in sens negativ a plafonului de tara, din cauza riscurilor sporite legate de masurile de control al nivelului capitalului si al cursului de schimb adoptate de autoritati, care pot limita capacitatea sectorului privat de a onora obligatiile financiare in valuta.
Criza ucraineana a generat tensiuni intre Rusia si Occident, acuzat de Moscova ca incurajeaza contestarea si vrea sa creeze o “sfera de influenta” in Ucraina.
*************************************************************************************
O banca din Iran cere Marii Britanii despagubiri de 4 mld. dolari

Bank Mellat, cea mai mare banca privata din Iran, a dat in judecata guvernul Marii Britanii, solicitand despagubiri de aproape 4 miliarde de dolari dupa ce Curtea Suprema a anulat sanctiunile care i-au fost impuse din cauza unor presupuse legaturi cu programul nuclear al autoritatilor de la Teheran.
Banca iraniana cere despagubiri pentru pierderile pecuniare semnificative si daunele substantiale suferite in reputatie, ca rezultat al sanctiunilor impuse in 2009, potrivit documentelor depuse la Inalta Curte din Londra. Teheranul sustine in continuare ca programul nuclear este unul civil, iar guvernele occidentale au inceput sa relaxeze unele sanctiuni, dupa ce in noiembrie 2013 au ajuns la un acord interimar cu autoritatile iraniene.
*************************************************************************************
Spania va incepe privatizarea Bankia, la doi ani dupa un bailout de 20 miliarde euro

Guvernul spaniol va incepe privatizarea Bankia prin vanzarea unui pachet de 5 – 10% din actiuni catre investitori institutionali, la doi ani dupa ce statul a fost nevoit sa preia participatia majoritara, pentru a salva banca de la faliment in urma unor pierderi de 19 miliarde euro.
Spania detine 68,4% din actiunile Bankia, a patra mare banca din Spania, prin fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB. Privatizarea va fi realizata in etape, pe parcursul urmatorilor cativa ani, iar cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds.
Bankia a devenit simbolul crizei financiare din Spania, dupa ce a anuntat pierderi de peste 19 miliarde euro in 2012, din cauza volumului urias de credite pentru proiecte imobiliare devenite nepeformante. Bankia a inghitit aproape jumatate din linia de credit de 41,3 miliarde euro pusa la dispozitie Spaniei de Uniunea Europeana pentru restructurarea sectorului bancar.
Conform planului de restructurare a Bankia convenit de Spania cu Comisia Europeana, guvernul trebuie sa vanda pana in 2017 intreaga participatie detinuta la institutia de credit.
*************************************************************************************
Premierul polonez Donald Tusk un posibil succesor la functia de presedinte al UE

Prim-ministru polonez Donald Tusk, dupa apropiatele alegeri din luna mai 2014 pentru Parlamentul European, ar putea deveni presedinte al Consiliului European si l-ar putea astfel inlocui pe Herman Van Rompuy in functie. In cazul in care Donald Tusk va fi ales presedinte al Consiliului European, noul prim-ministru al Poloniei ar putea deveni actualul vicepremier Elzbieta Bieñkowska sau ministrul apararii nationale Tomasz Siemoniak.
Dupa alegerile in Parlamentul European, Partidul Popular European, care include “Platforma Civica”, va putea sa-si propuna proprii candidati la cele doua functii majore in UE – presedinte al Comisiei Europene si presedinte al Consiliului European.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *