Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

images WSIoana Raluca DIACONU

Wall Street Journal

S-au semnat 14 acorduri comerciale intre China si Spania

China si Spania au semnat 14 acorduri comerciale in valoare de aproximativ 3,2 miliarde de euro cu ocazia vizitei premierului spaniol Mariano Rajoy in China prin care acesta a incercat sa obtina sustinere pentru economia Spaniei. Companiile chineze si spaniole au incheiat acorduri in mai multe sectoare, cum ar fi telecomunicatiile, energia nucleara si sectorul financiar.
Printre cele 14 acorduri se numara contractele semnate de Huawei Technologies, cel mai mare producator de echipamente de telecomunicatii din lume, cu gigantul spaniol din domeniul telecom Telefonica, precum si un contract prin care producatorul spaniol de turbine eoliene Gamesa va livra turbine pentru proiecte cu o capaci¬tate de 150 MW din China. Anterior, presa spaniola a relatat despre eforturile Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte din lume, de a incheia un parteneriat cu Alibaba.
*************************************************************************************
Guvernatorul Bancii Populare a Chinei ar putea fi inlocuit

Guvernatorul Bancii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, pe care revista americana Foreign Policy l-a clasat in 2010 pe locul patru in topul 100 al celor mai influenti intelectuali din lume, si-ar putea pierde postul intr-o remaniere guvernamen¬tala care urmareste revizuirea interna a economiei chineze, a doua ca marime la nivel mondial.
Inlocuirea lui Zhou, in varsta de 66 de ani, sustinator al reformelor financiare pro-piata, este luata in calcul de presedintele chinez Xi Jinping. Zhou se afla la conducerea institutiei chineze de 12 ani, fiind cel mai longeviv guvernator bancar de la infiintarea Republicii Populare a Chinei. Cel care ar putea sa il inlocuiasca pe Zhou este Guo Shuqing, fost presedinte al autoritatii de control a pietelor financiare din China, iar in present avand functia de guvernator al regiunii Shandong.
*************************************************************************************
Economia SUA a inregistrat cea mai mare crestere din ultimele 18 luni

Economia SUA a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 4,6%, cel mai rapid ritm atins de la incheierea recesiunii, la jumatatea anului 2009 si peste avansul de 4,2% estimat initial de autoritati. Aceasta crestere economica a fost sustinuta de avansul exporturilor si investitiile companiilor.
Americanii au cheltuit totodata mai mult pentru ingrijirea sanatatii, dar efectul acestor cheltuieli a fost anulat de cheltuielile mai mici pentru alte servicii. Cresterea cheltuielilor de consum, principalul motor al economiei americane, a ramas insa nemodificata, la 2,5%.
Cea mai mare crestere a fost consemnata in cazul investitiilor companiilor, un semnal bun pentru economie, in lunile urmatoare. Cresterea cheltuielilor pentru unitati de productie si cladiri de birouri a fost imbunatatita de la 12,6% la 9,4%, iar cea referitoare la investitiile in echipamente de la 10,7% la 11,2%. In cazul exporturilor, cresterea a fost modificata de la 10,1% la 11,1%, marcand cea mai buna crestere din ultimii trei ani.
*************************************************************************************
Marea Karea poate deveni cea mai importanta sursa de petrol din lume

Societatea rusa de stat Rosneft si Exxon Mobil, cea mai mare companie americana in domeniul energiei, au descoperit rezerve mari de petrol in Marea Kara din regiunea arctica, demonstrand ca aceasta poate deveni cea mai importanta sursa de petrol din lume. Anuntul a fost facut de Igor Secin, directorul general al Rosneft care a calatorit doua zile pe o nava de cercetari ruseasca pana la platforma de foraje unde a fost facuta descoperirea.
S-au descoperit circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologica similara din imprejurimi sugereaza ca rezervele de petrol din zona ar putea fi mai mari decat cele din sectiunea americana a Golfului Mexic
************************************************************************************
SEC investigheaza PIMCO pentru stimularea artificiala a randamentelor

Autoritatile americane de reglementare in sectorul financiar investigheaza modalitatea in care PIMCO, cel mai mare fond de investitii in obligatiuni din lume isi evalueaza detinerile de obligatiuni, deoarece acesta ar putea sa stimuleze artificial randamentele la unul dintre cele mai mari fonduri fanion ale sale. Modul in care fondul fanion Pimco Total Return, care administreaza active de 3,6 miliarde de dolari, a achizitionat active la preturi reduse si ulterior s-a bazat pe evaluari mai mari ale acestora la calcularea valorii obligatiunilor este investigat de Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de control a pietelor financiare din SUA.
Pimco Total Return, administrat de veteranul investitor Bill Gross, a avut iesiri nete de capital de 830 milioane de dolari in luna iulie, a 15-a luna consecutiva de iesiri de capital. In 2013, clientii au retras 41 de miliarde de dolari din cele 237 miliarde de dolari ale fondului Pimco Total Return din cauza cresterii dobanzilor. Pe total, Pimco administreaza active in valoare de aproape 2.000 de miliarde de dolari.
*************************************************************************************
Financial Times:
index jurnal

Unul dintre cei mai importanti bancheri ai Europei a murit

Emilio Botin, presedintele Santander – Spania, una dintre cele mai puternice banci ale Europei, a murit de infarct la varsta de 79 de ani. Acesta a devenit presedintele bancii in 1986 si era caracterizat ca fiind un abil negociator, reusind de-a lungul anilor sa faca achizitii importante in sectorul bancar, atat cel din Spania, cat si cel din America Latina.
Emilio Botin a creat un adevarat imperiu bancar in jurul Santander, pornind de la o mica banca regionala. Inainte de criza a facut una dintre cele mai importante achizitii cumparand una dintre cele mai mari banci din Anglia, Abbey National. Fiind foarte conservator si precaut, Santander a reusit sa depaseasca criza fara sa apeleze la vreun ajutor financiar din partea statului spaniol.
Banca valoreaza pe bursa 94 miliarde de euro, insa actiunile bancii au scazut cu 1,33% dupa anuntul decesului.
*************************************************************************************
CCB a adus Bulgaria in criza, cu toate ca este in top 10

Banca bulgareasca Corporate Commercial Bank, a carei activitate a fost suspendata din cauza unor retrageri masive de capital, se afla printre primele zece banci din UE in ceea ce priveste cresterea capitalului de baza. Aceasta banca este a patra ca volum al activelor din Bulgaria si a inregistrat o crestere rapida in ultimii ani, crestere sustinuta in special de depozitele substantiale facute de catre companiile de stat.
CCB este pozitionata pe locul al noualea in clasamentul bancilor cu cel mai puternic avans al capitalului de baza, cu o rata de crestere a capitalului Tier 1 de 55,43%. Tier 1 se refera la capitalul de baza al bancilor, cuprinzand capitalul social alaturi de rezervele si rezultatele raportate in urma exercitiilor financiare si reprezinta un indicator al stabilitatii financiare a institutiei si adec¬varii capitalului.
Clasamentul vine la trei luni dupa ce Banca Nattionala a Bulgariei (BNB) a suspendat activitatea CCB, a revocat drepturile actionarilor sai si a cerut efectuarea unui audit al conturilor institutiei de credit.
Viceguvernatorul BNB, responsabil si cu conducerea Departamentului de Supraveghere bancara a fost acuzat, intr-o scrisoare anonima primita de presa bulgareasca, ca a oferit un “tratament special” bancii.
Cel mai mare client al CCB, omul de afaceri Delyan Peevsk, l-a acuzat pe Tsvetan Vassilev, actionarul majoritar al institutiei, ca a vrut sa-l asasineze. Scandalul a fost urmat de retrageri masive ale depozitelor bancii bulgaresti, care au dus la epuizarea lichiditatilor si la cresterea riscului de insolventa.
*************************************************************************************
Miliardarii lumii pastreaza munti de bani cash

Miliardarii lumii pastreaza munti de bani in numerar, dovada a faptului ca ultra-bogatii se tem sa investeasca prea mult pe piata financiara, in urma crizei financiare din 2008 – 2009.
Potrivit unui nou studiu in randul miliardarilor, realizat de Wealth-X si UBS, miliardarii pastreaza fiecare, in medie, 600 de milioane de dolari in numerar, suma mai mare de exemplu decat PIB-ul Republicii Dominicane. Suma este cu 60 de milioane de dolari mai mare fata de anul trecut si este echivalenta cu 19% din averea lor neta. Astfel, detinerile in numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decat investitiile lor pe piata imobiliara. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridica in medie la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile in numerar ale acestora.
Pastrarea unor fonduri mari in numerar nu sunt specifice doar miliardarilor, ci si milionarilor si multimilionarilor, care detin astfel de sume mari, echivalente cu 20% – 30% din averea totala neta. Bogatii sunt inca traumatizati de criza financiara din 2008 si 2009, cand multe familii cu bani au ramas fara lichiditati.
*************************************************************************************
Catalonia vrea referendum de independenta, insa Guvernul spaniol refuza

Presedintele catalan Artur Mas a convocat un referendum privind independenta acestei regiuni din Spania, generand reactia imediata a Guvernului spaniol, care a afirmat categoric ca referendumul nu va avea loc. Artur Mas a convocat referendumul sfidand Guvernul de la Madrid, care vrea sa impiedice orice consultare.
Aspiratiile la independenta au crescut in Catalonia, o regiunea cu 7,5 milioane de locuitori situata in nord – estul Spaniei, dupa ce statutul sau de autonomie a fost modificat in 2010 de Curtea Constitutionala, care a retras recunoasterea sa drept “natiune”. Cand Madridul a refuzat in 2012 sa acorde Cataloniei mai multa autonomie in perceperea si gestionarea impozitelor, Artur Mas a promis sa organizeze aceasta consultare.
*************************************************************************************
Comisia Europeana acuza Gazprom de practici anticoncurentiale

Comisia Europeana, care actioneaza ca autoritate de control in domeniul concurentei va acuza exportatorul rus de gaze naturale Gazprom de practici anticoncurentiale. Compania ruseasa, controlata de statul rus, este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene.
Gazprom este in colimatorul Comisiei din septembrie 2012 din cauza suspiciunilor ca vinde clientilor din Europa de Est gaze la suprapret, ca blocheaza furnizorii rivali si impiedica fluxul liber de gaze in anumite state membre ale UE. Intentiile CE in acest caz au fost anuntate parlamentarilor europeni de comisarul concurentei Joaquin Almunia. Acesta a spus ca pregateste o lista cu obiectiuni, un document care cuprinde acuzatiile la adresa Gazprom de incalcare a legislatiei comunitare.
Gazprom a anuntat insa ca vrea sa rezolve pe cale amiabila problema, ceea ce l-ar feri de o amenda de pana la 13,6 miliarde de dolari, insa discutiile cu Comisia Europeana s-au impotmolit din cauza neintelegerilor privind pretul gazelor naturale. Gaprom incheie de obicei contracte de livrare de gaze naturale pe termen lung in care preturile nu au ca referinta pretul de pe pietele internationale, ci cotatiile petrolului.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published.