Numarul 33 / ianuarie 2015
Dreptul la credit nu este un drept universal al cetateanului, precum dreptul la vot
Argumentul este ca ajung sa voteze prea multe persoane lipsite de educatie si cultura politica, care, in plus, cel mai adesea, sunt dependente de bani de la stat, sub diverse forme, de la ajutoare sociale la pensii.
Educatia financiara, dincolo de literatura
O piata financiara sanatoasa se bazeaza pe incredere. Poti sa ai incredere in piata financiara doar daca o intelegi, pietele functioneaza bine cand consumatorii participa activ la piata. Informarea precara, lipsa educatiei, abordarile agresive ale furnizorilor de servicii/produse financiar-bancare, ingineriile sociale (inselatorii, pe romaneste) pot duce la decizii care la un moment sa se dovedeasca gresite.
UE – recuperarea debitelor istorice prin regularizari de azi
Putini dintre noi ar mai vedea plauzibil faptul ca datoram si azi sume catre Uniunea Europeana (UE), pentru programe PHARE derulate inainte de anul 1998. Mai precis, pentru fonduri alocate Romaniei in baza Acordului Cadru, semnat in 1991 (deci, acum 24 ani in urma). Ei bine, cu toate acestea, recent, Comisia Europeana (CE) a notificat ca, pentru recuperarea anumitor debite, care nu au fost achitate la termen de catre institutiile romanesti beneficiare ale respectivelor proiecte cu finantare UE, a aplicat “procedura compensarii”. Adica, retinerea acestora din sumele cuvenite Romaniei, aferente “altor programe PHARE”.
Francul elvetian si mintea romanului de pe urma
In ultimele saptamani problema creditelor in franci elvetieni a reaparut. Decizia bancii centrale a Elvetei de a lasa liber cursul francului fata de euro a reaprins spiritele ca urmare a devalorizarii putenice a acestuia din urma fata de moneda elvetiana. Implicit, francul a devenit mai scump si fata de leu. Practic, debitorii in franci s-au vazut in situatia de a plati cu aproximativ 20% ratele la credite. Aceasta noua framantare a adus in prim plan mai multe probleme ale societatii romanesti.
Logica pietei
Gabriel MURSA – Presedintele Institutului Friedrich von Hayek Romania
La prima vedere, titlul prezentei lucrari pare sa ne conduca spre ceea ce Karl Popper numea candva capcana antropomorfismului naiv, o conceptie primitiva prin care lucrurilor, obiectelor sau proceselor din natura li se confereau, in mod complet nejustificat, atribute specific umane. Spre exemplu, antropomorfismul sau animismul considera ca cei doi astri ceresti, Soarele si Luna, pot fi asemanati unor frati, adica, unor fiinte umane insufletite, care iubesc sau urasc, se bucura sau se intristeaza, compatimesc sau se arata nemiloase; ei gandesc si actioneaza. In sfera stiintelor sociale, animismul a condus la conceptia potrivit careia fenomenele sociale deriva dintr-o ratiune suprema, ca ele sunt directionate catre un scop prestabilit, ca sunt proiectate si ghidate in detaliu de o Ratiune Suprema, transcendentala, bine intentionata, chiar daca ea se dovedeste a fi greu de sesizat. Potrivit acestei viziuni arhaice, procesele sociale se deruleaza in conformitate cu un plan – in principiu, accesibil doar “mintilor alese” -, plan care guverneaza in detaliu viata cotidiana a tuturor pamantenilor, altfel, incapabili sa actioneze de o maniera “adecvata”. Cu alte cuvinte, orice lucru are un rost bine definit, exista ca o consecinta logica a unei misiuni ce i s-a atribuit, deriva dintr-un proces cristalin de deliberare.
De ce relatiile publice nu sunt marketing
consultant in strategie de comunicare si resurse umane
Ce face omul de PR
Activitatea de relatii publice este alcatuita din munca relationistului/a echipei de PR de a:
- se documenta cu privire la fapte si de a verifica informatia la sursa prin munca de cercetare proprie;
- cerceta si segmenta publicurilor, a le cunoaste profund modul de a gandi, a vorbi, a se exprima;
- elabora agenda de comunicare tinand cont de: mesajul care se doreste a fi transmis, canalele la dispozitie, mediu inconjurator, fondurile de resurse pentru realizarea comunicarii si impactul cel mai eficient pe care il poate genera aplicarea agendei asupra capitalului de imagine al organizatiei/clientului;
Amortizarea mijloacelor fixe achizitionate la mana a doua
Ioana CARTITE, Senior Tax Consultant – Biris Goran Consulting
De asemenea, se mai mentioneaza faptul ca la stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora. De exemplu, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare (i.e. nu sunt utilizate de Societate pentru o anumita perioada de timp), Societatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata. De asemenea, intrucat utilizarea mijloacelor fixe este intrerupta pe o perioada indelungata, Societatea poate revizui durata de amortizare.
Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 12
Politicile adoptate de conducerea Japoniei pentru relansarea economica se concentreaza pe trei directii, relaxare monetara, relaxare fiscala si reforme structurale. Relaxarea monetara ar trebui sa inverseze trendul deflationist, relaxarea fiscala ar trebui sa incurajeze consumul iar reformele structurale ar trebui sa aduca crestere economica pe termen lung. Aceste trei directii de actiune pot aduce rezultatul dorit doar daca functioneaza impreuna insa pentru aceasta, conducerea Japoniei trebuie sa treaca de la stadiul de vorbe la cel de fapte. Reformele structurale sunt inca in faza de proiect, de lozinci si sloganuri iar efectele unui consum mai ridicat au fost deja anulate de cresterea taxelor.
Bazele tranzactionarii Forex – Lectia 15
Ordinele Stop si Limita
Plasarea corecta a ordinelor stop si limita este deosebit de importanta pentru a avea succes in tranzactionare. Ordinele stop sunt plasate la un nivel stabilit dinainte, la un pret mai prost decat pretul curent. Este ca un fel de plasa de siguranta, daca vreti. Aceasta va va ajuta sa nu pierdeti mai multi bani cu tranzactia respectiva. Ordinele stop sunt adesea stabilite ca procent de pierdere in functie de marimea contului sau pe baza nivelurilor de suport si rezistenta. Acestea sunt 2 dintre cele mai utilizate criterii. Indiferent de metoda aleasa, este foarte important sa avem un ordin stop, care ne va proteja, stabilit pe fiecare tranzactie. Fara acestea, traderul se poate lasa expus unor pierderi mai mari decat si-a stabilit initial.
Leave a Reply