Cladirile verzi isi fac loc si in zona Moldovei

In data de 27 ianurie a.c. Romania Green Building Council (RoGBC) a lansat o noua filiala locala, RoGBC Moldova. Evenimentul a avut loc la Centrul de Afaceri IDEO, Sos. Pacurari Nr. 138 , Iasi, la initiativa Extind Management (unul dintre cei doi membrii fondatori ai filialei din Moldova), companie imobiliara ce promoveaza in mod activ cladirile verzi de birouri din Iasi si Cluj-Napoca reprezentata de catre domnul Dan Zaharia. Evenimentul a fost prezidat de Steven Borncamp CEO & Founding President, Monica Ardeleanu director cercetare, dezvoltare si politici al Romania Green Building Council, Prof.Dr.Univ. Dorin Beu, precum si Dan Zaharia. Tot cu aceasta ocazie, dimineata a avut loc si primul curs al platformei Green Building Professional, Designul Solutiilor de Iluminat si Cladiri Inteligente sustinut de Prof.Dr.Univ. Dorin Beu.

In agenda evenimentului s-au regasit urmatoarele aspecte: activitatile Romania Green Building Council; piata cladirilor verzi in Romania; tendintele de astazi; instrumente de promovare ale cladirilor verzi:reducerea taxelor pentru cladirile verzi; RoGBC Green Homes certification & related Green Mortgage product; scurt tur al unora dintre cele mai verzi proiecte din Romania.

Aceasta noua filiala locala, RoGBC Moldova, va beneficia de infrastructura si activitatile extinse la nivel national ale organizatiei, va oferi platforma de training Green Building Professional, va organiza evenimente pe plan local, concentrandu-se pe beneficiile ce pot fi aduse partilor interesate din regiune.

Romania Green Building Council este o organizatie romaneasca non-profit, apolitica, care se ocupa cu promovarea constructiilor sustenabile. Organizatia este guvernata de catre un Consiliu Director ales de membrii organizatiei. RoGBC a fost primul membru World Green Building Council (www.WorldGBC.org) din Estul Europei si a fost structurata dupa modelul altor Consilii pentru Cladiri Verzi de succes (printre care cele din SUA, Marea Britanie si Germania), insa este adaptata cerintelor pietei din Romania.

RoGBC recunoaste importanta implicarii unor companii cu domenii variate de activitate precum dezvoltatori imobiliari, investitori, producatori de materiale de constructii, furnizori de servicii de management pentru cladiri, de expertiza si tehnologii, de servicii profesionale (financiare, de arhitectura, inginerie, consultanta, avocatura, etc.), dar si institutii de invatamant si cercetare, organizatii non-guvernamentale si agentii guvernamentale.

RoGBC incurajeaza un cadru legislativ favorabil constructiilor sustenabile. Reducerea impozitului pe cladirile verzi este o initiativa sustinuta de organizatie in vederea sprijinirii administratiei locale in procesul de atragere a investitiilor in acest sector, crearii de locuri de munca verzi si a unui mediu construit de calitate superioara, recompensand cladirile verzi certificate la standarde ridicate care implementeaza in prezent cerintele directivelor europene pentru 2020.

RoGBC conduce numeroase proiecte demonstrative prin care doreste sa demonstreze faptul ca se pot obtine in prezent cladiri cu Consum Net Zero de Energie care pot sa atinga cel mai inalt nivel de performanta al cladirilor verzi. In curand RoGBC va finaliza un proiect demonstrativ in Moldova, in comuna Cacica din judetul Suceava. Proiectul Ecobiblioteca respecta cerintele celui mai restrictiv standard din lume pentru cladirile sustenabile.

RoGBC a lansat recent un program de certificare pentru sectorul rezidential “Green Homes by Romania Green Building Council”. Proiectul EZARENI din comuna Miroslava de langa Iasi, realizat de dezvoltatorul American Eco Homes este primul proiect din Moldova pre-certificat de RoGBC prin acest program si care va beneficia de creditul ipotecar preferential Green Mortgage. Proiectul utilizeaza materiale inovative pentru o performanta energetica ridicata, rezistenta seismica si o calitate superioara, la preturi accesibile. Proiectul foloseste de asemenea elemente de design solar pasiv, ventilatie naturala, lemn certificat FSC, vopseluri si adezivi cu continut scazut de compusi organici volatili, sisteme sanitare care eficientizeaza consumul de apa, proiectul acordand atentie totodata prezervarii peisajului.

Organizatia este deschisa tuturor companiilor din domeniul constructiilor sustenabile care doresc sa devina membri RoGBC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *