Varujan Pambuccian – concluzii conferinta la Iasi in cadrul comunitatii de IT & Outsourcing

Varujan PAMBUCCIAN, vorbind la o conferinta in cadrul comunitatii IT & Outsourcing din IASI: Este nevoie sa acceleram tranzitia de la modelul fabricii de soft la cel al centrului de cercetare-dezvoltare sau al serviciilor cu valoare adaugata mare.”

Joi, 4 iunie, Varujan Pambuccian a participat ca speaker la doua evenimente desfasurate la Iasi

Evenimentul Power L(a)unch (editia a 8-a) este destinat liderilor de opinie din industria de IT & Outsourcing si din mediul universitar relevant. Au fost abordate teme cum ar fi perspective in industria IT si stimulente pentru dezvoltarea pe termen lung a industriei de IT & Outsourcing in Romania.

Conferinta “Tehnologii Disruptive” este destinata tuturor celor interesati de industria IT & Outsourcing, studentilor si masteranzilor de la Universitatea “Al.I.Cuza” si Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” din Iasi. Au fost abordate ca si teme cercetarea ca baza a dezvoltarii Romaniei si cele patru tehnologii care vor schimba societatea umana.

Potrivit lui Dan Zaharia, organizatorul acestui eveniment, industria de IT & Outsourcing angreneaza in Iasi peste 7.000 de specialisti, putand creste in urmatorii 5-10 ani la peste 20.000 de angajati in Iasi. Companiile din IT & Outsourcing cu cei mai multi angajati in Iasi sunt: Xerox, Continental, SCC Services, VEO Worldwide, Endava, Ness, Centric, Amazon, GfK, Unicredit, Capgemini, Yonder, Atexis, Sonovision.

De altfel, recent la gala premiilor industriei de outsourcing Romanian Outsourcing Awards 2015, comunitatea din Iasi a fost rasplatita cu o serie de premii:

  • Facultatea de Informatica – premiul pentru cea mai buna colaborare intre mediul universitar si mediul de afaceri
  • Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor – premiul pentru cel mai bun program academic al anului
  • QODEMO premiul special pentru start-up

La sfarsitul celor doua evenimente, Varujan Pambuccian declara ca

  • “Am intalnit la Iasi numai oameni care stiu despre ce vorbesc si care vorbesc direct, clar si inteligent despre subiectele care ii intereseaza. Am intalnit o comunitate profesionala inchegata care stie sa separe inteligent lucrurile care tin de competitie si ii separa de lucrurile care tin de profesie si de interesele comune si care ii unesc. Am intalnit un loc cu o exceptionala coerenta intre zona educationala si cea care tine de industrie, semn de mare maturitate si care asigura o dezvoltare predictibila. Faptul ca exista o legatura construita in timp si cu cap intre liceu, universitate, industrie si celelalte verticale industriale, face din Iasi un ecosistem aproape unic in Romania”

Companiile de IT trebuie sa investeasca in cercetare, pentru ca altfel riscam sa asistam la un declin al industriei. Romania nu mai este competitiva din punct de vedere al costurilor cu forta de munca, “salahoria” mutandu-se in state din Africa sau America Latina, acolo unde populatie tanara este numeroasa si bine pregatita, crede deputatul Varujan Pambuccian.

Referitor la sprijinul acordat industriei IT&Outsourcing, Varujan Pambuccian sustine ca “sunt lucruri pe care este bine sa le pastram si sa le extindem, cum ar fi neimpozitarea veniturilor specialistilor din domeniu si PFA-urile cu norma de venit pentru programatorii freelanceri, dar este nevoie sa acceleram tranzitia de la modelul fabricii de soft la cel al centrului de cercetare-dezvoltare sau al serviciilor cu valoare adaugata mare.”

“Cele mai multe firme din acest domeniu ofera servicii de outsourcing, o forma sofisticata de lohn, dar care nu aduce valoare adaugata. Astazi, programatorul pregatit in facultate este muncitorul din fabrica de soft. Cred ca facultatea nu trebuie sa ofere pe piata muncii programatori, acestia se pot forma inca din liceu. In universitati trebuie sa-i pregatim pe viitorii analisti, arhitecti de soft. Totodata, avem nevoie de oameni care sa vanda pe adevaratele piete produsele cu valoare adaugata, create de specialisti”, a punctat Varujan Pambuccian.

Astfel, industria de IT & Outsourcing din Romania are nevoie de oameni de marketing care sa poata sa faca marketing in America si vestul Europei, de oameni de vanzari si nu in ultimul rand de networking in pietele mari, inclusiv pentru start-up-uri.

Domnia sa spune ca un accent mai mare trebuie pus pe invatamantul preuniversitar, care ar trebui profund reformat: “Noi ar trebui sa pregatim programatori in liceu si ingineri de software in facultate. Din punctul meu de vedere, un programator ar trebui sa cunoasca cel putin doua limbaje de programare si unul de ansamblare”, spune Pambuccian.

Varujan Pambuccian este deputat in Parlamentul Romaniei si membru al Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor (www.pambuccian.ro)

Atat evenimentul Power L(a)unch cat si conferinta “Tehnologii Disruptive” sunt organizate de Extind Management (www.danzaharia.biz) avand ca parteneri Ness Romania, SCC Romania, Endava, Scoala Informala de IT si Tudor Office Center.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *