Aparitia si evolutia banilor

Banii au o istorie indelungata. Acest instrument de plata a trecut prin diferite procese odata cu trecerea timpului. Materialele, formele si chiar valoarea acestora s-au schimbat semnificativ de-a lungul timpului. Daca in trecut banii nu erau considerati o necesitate, in zilele noastre acestia sunt indispensabili. Cu ajutorul banilor avem posibilitatea de a achizitiona bunuri, produse alimentare, articole vestimentare si servicii de divertisment.

Cu toate ca banii sunt considerati in zilele noastre “un rau necesar” este interesant sa aflam cum erau acestia vazuti in trecut. Un lucru important de mentionat este faptul ca valoarea totala a banilor sau cantitatea acestora a variat inca din cele mai vechi timpuri. Dupa cum era de asteptat, cei mai instariti detineau cantitati mai mari de bani, in timp ce oamenii de rand fie aveau bani putini, fie se bazau in mare masura pe schimbul de marfuri. Iata cateva dintre cele mai importante momente legate de istoria banilor.

Prima forma de plata

Una dintre cele mai populare metode de plata a fost “trocul”. Acest proces era reprezentat de schimbul de bunuri si servicii pe baza unei intelegeri mutuale. La acea vreme vecinii isi ofereau unul altuia obiecte la schimb, banii nefiind existenti pe atunci. Cei ce se ocupau cu agricultura puteau oferi o parte din recolta lor in schimbul produselor de origine animala sau in schimbul imbracamintei si asa mai departe. Totusi, odata cu trecerea timpului trocul a trecut la un alt nivel, acesta fiind practicat in piete.

Trocul era cunoscut si sub numele de “barter” in societatile trecute. Acest procedeu de schimb era considerat a fi unul istovitor. Pentru a ajunge la o coincidenta a nevoilor era nevoie de indelungi cautari.

Introducerea banilor-marfa

Avand in vedere ca trocul genera un mare inconvenient – nu toate produsele schimbate aveau aceeasi valoare, s-a decis introducerea banilor-marfa. Printre cele mai cunoscute obiecte se numarau pietrele slefuite, margelele de fildes, ghiocurile. Tot la acea vreme erau de o deosebita valoare carapacea de broasca testoasa, vitele, porcii, lana, sarea si dintii de delfin. Cu toate acestea, obiectele enumerate erau destul de greu de divizat, iar asta i-a determinat pe oamenii vremii sa le inlocuiasca cu metalele.

In cele din urma aurul, argintul si fierul au ajuns sa fie considerate valoroase in toata lumea. In prima faza aurul a circulat sub forma de lingouri sau bare care aveau cantitati egale. O problema a vremii era faptul ca aurul trebuia verificat de fiecare data pentru a vedea daca este pur. La scurt timp acest neajuns a fost inlaturat prin marcarea lingourilor. Acesta a fost momentul in care au aparut monedele de aur.

Aparitia banilor de hartie

Desi monedele reprezentau un mod foarte bun si just de plata, acestea ridicau la randul lor o problema. In momentul in care cineva dorea sa cumpere un bun cu o valoare ridicata, era nevoie de o cantitate insemnata de monede, lucru care le facea greu de transportat.

Ingeniosi din fire, chinezii au rezolvat rapid aceasta problema prin introducerea banilor de hartie. Cum nu aveau resurse necesare pentru a bate banii din cupru, hartia a reprezentat o varianta mai accesibila lor. Negustorii italieni s-au conformat si ei acestei practici si foloseau cambii pentru efectuarea platilor. Ceva vreme mai tarziu, au inceput sa se emita bancnote de hartie si in Regatul Unit.

Banii in secolele urmatoare

Valoarea banilor s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului. Desi in trecut oamenii foloseau obiecte de valoare pentru schimburi, acest lucru nu mai este atat de des intalnit. In zilele noastre banii joaca un rol important in viata oamenilor. Cu toate ca fiecare tara are o moneda reprezentativa, banii zilelor noastre pot fi folositi la achizitia bunurilor, pentru a calatori sau pentru divertisment. Odata cu aparitia lor, banii au fost introdusi chiar si in cadrul cazinourilor. Desi acestia jucau un rol important in acest context, incepand cu secolul 21 au fost inlocuiti cu sloturi. Dezvoltarea tehnologiei a permis urmarirea valorii monedelor pe ecran.

Transferul electronic de bani

Oamenii au avut posibilitatea de a depune anumite sume de bani intr-un cont bancar de mult timp. De asemenea, carnetele de cecuri erau si ele un mod de plata. Totusi, dezvoltarea sporita a tehnologiei si introducerea ultimelor inovatii in toate domeniile le-a oferit oamenilor posibilitatea de a efectua plati cu cardul. Mai mult de atat, in prezent exista optiunea de a plati cu telefonul sau chiar cu ceasul inteligent. Din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru aceste metode de plata datorita comoditatii. Dispozitivele inteligente ofera o oarecare siguranta, in comparatie cu numerarul.

Inca de cand au intrat in circulatie banii au ridicat diverse probleme, lucru care a dus la schimbarea formei lor de prezentare. De la obiectele considerate valoroase la monedele de aur sau argint si pana la bancnotele folosite la nivel mondial, banii au facut si vor face mereu parte din societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *