Cum putem lega o punte mai durabila intre academic si mediul de afaceri?
Bogdan CAPRARU
Deja a devenit la rang de mit in toate mediile faptul ca in multe domenii scoala romaneasca nu mai ofera resursa umana bine pregatita pentru a se integra in campul muncii. Toata lumea blameaza pe toata lumea, ba mai mult, exista o categorie care evoca faptul ca in perioada socialista exista o mai buna pregatire a celor care terminau facultati de profil cu ceea ce se cerea in practica. Multi considera urmarea unei facultati doar un prilej de a obtine o diploma, care sa iti permita sa ai un anumit loc de munca, ulterior sa inveti totul, practicand. Se vorbeste de faptul ca facultatile ofera prea multa “teorie” si prea putina “practica”.
Desigur, imi este greu sa analizez acum situatia pentru fiecare domeniu in parte, dar cred ca in ceea ce priveste formarea de specialisti pentru mediul financiar ar trebui mai atent privita de toata lumea. De ce? In primul rand datorita contextul actual, in care ne aflam, dupa o criza financiara internationala, care a avut si cauze de natura a guvenantei corporative. De asemenea, cand ne referim la academic, trebuie sa avem in vedere si cea de-a doua latura, cea privind cercetarea stiintifica, care in domeniul financiar are si o latura profund aplicativa.
Cred ca ideea ca nu ar trebui pus prea mult accentul pe “teorie” aduce pe cei aflati in procesul de pregatire pe o pista falsa. “Teoria” invatata in facultate nu face altceva decat pregateste mintea specialistului, dezvolta capacitatea de gandire si bagajul de cunostinte necesar. “Gimnastica mintii”, cum o numea guvernatorul Isarescu intr-unul din volumele cartii Reflectii economice, este indispensabila si fara ea, practica ne va “omora”. In schimb sunt de acord cu faptul ca viitorii specialisti trebuie familiarizati cu practica inca de pe bancile facultatii. Si aici ar trebui sa intervina tot mai mult rolul institutiilor financiare. De ele depinde formarea de viitori angajati ai lor. Investitia in resursa umana trebuie privita ca fiind cu un randament mult mai mare pe termen lung, decat intr-un activ fizic sau financiar. Plus, poate sa constituie si o forma de intarire a brand-ului pe termen lung. Fiecare student are parinti si alte rude care vor sti ca acesta a avut parte de un program de internship la banca X. Ca banca X l-a primit si i-a oferit sansa de a deveni specialist in domeniul bancar. Mai mult, ulterior i-a oferit un loc de munca.
Schimbarile de pe piata muncii din domeniul financiar implica o mai mare atentie din partea companiilor financiare. Altfel, vom ajunge la un blocaj, asa cum s-a intamplat in alte domenii , cum ar fi cel al constructiilor in anii de boom, cand forta de munca de calitate migra in strainatate. In ceea ce priveste mediul financiar, putem vedea o reorientare a fortei de munca de calitate in alte domenii mai atractive in ceea ce priveste dezvoltarea unei cariere (nu intotdeauna remuneratia conteaza), inca de pe bancile scolii. Exista o competitie din ce in ce mai mare si pe domenii de activitate, in ceea ce priveste atragerea de forta de munca de calitate.
Astfel, cred cu tarie ca o colaborare mai stransa intre mediul academic si cel financiar e imperios a se intampla. Unele banci si alte institutii financiare au inteles acest lucru de ceva vreme, dar, cu o floare nu se face primavara. Colaborarea se poate materializa si pe linia curriculei, tinand cont de feed back-ul de dat de practicieni. Specialistii de marca din institutii ar putea fi implicati mai mult prin tinerea de prelegeri in universitati. De asemenea, dezvoltarea unor programe de mentoring ar fi foarte utile.
Ramane si latura cercetarii in domeniul financiar. Mi-ar placea sa vad cum unele institutii financiare ar oferii granturi de cercetare mediului academic, pe teme de real interes. Cum bancile si universitatile ar crea echipe de cercetare mixte.
Astfel, intre mediul academic si cel al practicienilor ar trebui create punti de legatura cat mai trainice si durabile, nu ziduri sau prapastii. Comunicarea si coborarea din turnurile de fildes ar aduce tot mai multe lucruri bune. Altfel spus viitorul sta in mainile noastre si numai impreuna putem reusi!
Leave a Reply