Numarul 13 / Mai 2013

Algoritmul de jos al celor de sus

O.Jora

Octavian-Dragomir JORA

“Se pare ca fratii mei cardinali au mers pana la capatul lumii pentru a-l gasi pe noul Papa”, rostea proaspat alesul pontif Francisc in fata unei audiente extaziate de fumul alb ridicat printre picurii de ploaie cazuti din Piata Sfantului Petru. Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, argentinian cu radacini italienesti si cu pedigriu de iezuit, este “ambidextru” politic: adica de “dreapta”, deci conservator in materie de socoteli trupesti, insa de “stanga”, asadar progresist, in chestiuni de asistenta sociala si de stat providenta. Este cunoscut pentru afirmatiile transante despre marginalizatii din spatiul sau de obarsie. “Locuim in cea mai inegalitara parte a lumii, care a crescut economic cel mai mult, dar a redus nefericirea cel mai putin”, spunea Bergoglio la o reuniune a episcopilor latino-americani. Daca pledoaria crestina pentru moderatie si ajutor este fireasca, mantuirea prin Stat ramane totusi un subiect sensibil moral.

Dow la 22.000 de puncte si BET-FI la 100.000! “Daca” … sau “Cand”?

laurentiu-rosoiu Laurentiu ROSOIU

“Sell in May and go away” spune o, deja foarte celebra, zicala care circula printre brokerii si investitorii de pe burse, din toata lumea. Iar evolutiile inregistrate de indicii bursieri in prima parte a lunii, sunt un motiv de bucurie pentru cei care se ghideaza “in piata” dupa respectivul dicton: maximele istorice atinse de cei mai importanti dintre indicii bursieri ai lumii marcand un moment numai bun pentru vanzare. Aceste noi maxime istorice sunt insa, in acelasi timp, si un posibil semnal de cumparare pentru cei care cred intr-un scenariu bullish pentru urmatorii ani; intr-un astfel de scenariu, un indice Dow Jones la nivelul de 22.000 de puncte, este doar o chestiune de “cnd” si nu de “daca”. Iar un BET-FI la 100.000 de puncte … la fel!

Marketingul si PR-ul se muta pe net si in Romania

Stefan AlexandrescuStefan ALEXANDRESCU

Mediul de comunicare al internetului se caracterizeaza printr-o dinamica extrem de volubila si greu de controlat. Deja clientul / organizatia nu mai detine controlul asupra propriei imagini, ci aceasta se afla in seama utilizatorilor, ceea ce a adus conceptele de puterea consumatorului si democratie la noi definitii care pot parea paradoxale intr-o lume a corporatiilor multinationale care detin monopolul financiar asupra surselor de putere, printre acestea aflandu-se si informatia. Aceasta nisa permite practic, posibilitati de dezvoltare nelimitate pentru cineva care investeste timp, energie, talent si dedicare intr-un proiect online fara sa beneficieze de o sustinere financiara foarte mare.

Lectia de management in transporturi aeriene (II)

George Zaharia George ZAHARIA

Complexitatea situatiilor economice au dus la transformari cu caracter aproape continuu ale actorilor de pe piata. Companiile aeriene au fost nevoite sa isi ajusteze in permanenta si extrem de repede costurile, veniturile fiind tot mai afectate de atacurile strategice ale celorlalti. Astazi, au supravietuit numai cei care au dovedit consecventa si ingeniozitate, modeland diverse configuratii ale procedurilor de lucru si de operare.

Carbunele de Valea Jiului – un zbucium necurmat

Ionel Timisan Ionel TIMISAN

“Salvati mineritul, salvati Valea Jiului!” – asa incep adesea sloganurile de protest a celor pentru care Valea Plangerii reprezinta un cat de mic punct de interes. Fie ca sunt localnici, pensionari, tineri sau fie chiar si oameni de natura politica – toti sustin ca isi doresc ca mineritul din Valea Jiului, sa se pastreze si ca zona este indreptatita la o a doua sansa. Dar la vorbele anterior amintite: “Salvati mineritul, salvati Valea Jiului!” – in curand, vom putea raspunde intr-un mod simplu: “Dar NU mai avem ce salva…”.

Logica pietelor

Gabriel MursaGabriel MURSA – Presedinte Institutul Friedrich von Hayek Romania

Desi reprezinta singura metoda rezonabila de alocare a resurselor rare, piata pare sa constituie, inca, o enigma pentru cei mai multi studiosi ai fenomenului economic. Daca aruncam o privire pe manualele de specialitate, vom descoperi explicatii simpliste, reductioniste si lipsite de logica, insa bine ambalate intr-un limbaj pompos si asezonate cu un bagaj metodologic importat din stiintele naturale. In principiu, procesul creator de prosperitate este descris prin “curbe”, “echilibre”, “coeficienti”, “mecanisme”, derivate, adica printr-un instrumentar care, in ciuda pretentiilor declarate, ingreuneaza enorm elucidarea fenomenelor producatoare de subzistente. Din nefericire, asa arata teoria economica dominanta (mainstream) a zilelor noastre, fapt ce limiteaza drastic posibilitatile de intelegere a modului de operare a sistemului pietelor libere, impiedicand, prin urmare, conceperea unor politici economice capabile sa stimuleze producerea de bunuri si servicii necesare satisfacerii nevoilor de consum.

Interventionismul statal, intre mituri si realitati
nicu-sprinceanNicu SPRINCEAN

Societatea, in evolutia ei proteiforma, a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe forme de organizare politico-economice. Fiecare si-a avut apoteoza in diferite stadii, cand, diversi adepti, au vociferat in public triumful unui sistem asupra altuia, in contexte de “zbucium” economic. Interventionistii au fost cei care s-au manifestat cel mai zgomotos, in exuberanta lor imberba de a canta prohodul capitalismul, de a “proclama esecul pietei libere si de a pune pe piedestal statul, ca pe un demiurg ubicuu si omnipotent, ca pe un panaceu universal. Aceasta a fost “cireasa amara” de pe “tortul” construit pe expansiunea monetara si a creditului pe care economistii mainstream (unii laureati ai Premiului Nobel pentru Economie) s-au grabit sa o arunce multimii. Gustul amar al “ciresii” se poate resimti si in acest moment, dovada ca apologetii interventionismului statal si-au facut treaba, celebrandu-si cu mare fast victoriile à la Pirus.

Top 10 lucruri pe care nu le stiai despre China
imagesCAMKE1RB

Iuliana TOMULEASA

In timp ce criza financiara internationala s-a rasfrant asupra majoritatii statelor prin presiunile semnificative exercitate, s-au remarcat si state a caror crestere a stupefiat intreaga lume…

Astfel, Republica Populara Chineza a cunoscut o evolutie accelerata, observandu-se o crestere a PIB in anul 2011 comparativ cu anul 1989, de aproximativ 288%.

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
News

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Atuurile care au scos SUA din criza: economia integrata, deciziile rapide ale politicienilor si cicatricele lasate de Marea Depresiune

Motoarele economiei americane nu functioneaza la capacitate maxima, dar aceasta creste si creeaza locuri de munca. Nu acelasi lucru se poate spune despre UE si zona euro, unde economia scade si somajul se afla la niveluri record. Spre deosebire de Europa, Statele Unite ale Americii au cu adevarat o piata unica. Statele bogate precum New York finanteaza statele sarace din sud fara sa ceara la schimb ajustari fiscale dure¬roase, precum cele impuse Greciei de Germania.
Modul diferit in care este judecata austeritatea reflecta diferentele culturale. Raspunsul washingtonului la criza a fost modelat de amintirea cozilor uriase la cantinele unde se servea supa in timpul Marii Depresiuni economice. Avand in vedere sistemele de protectie sociala “zgarcite” din SUA, Rezerva Federala, banca centrala a Americii, nu are ca obiectiv principal controlul inflatiei, asa cum este cazul Bancii Centrale Europene, ci reducerea ratei somajului sub 6,5%.

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – mai 2013

Editura C.H. Beck Romania

Editura C.H. beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania. In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna mai a.c.

ASE Chisinau, in insemnarile unui ambasador

Ionel BostanIonel BOSTAN

Recent, Ion Bistreanu, primul ambasador al Romaniei la Chisinau (1992-1993) a scos lucrarea Chisinau ’92 – file de jurnal, aparuta sub egida Bibliotecii Bucurestilor (532 pagini). Dedicata abordarii diverselor probleme ale primilor ani de constituire a statului Republica Moldova, fostul “diplomat roman pe pamant romanesc” ne spune cu modestie, in Cuvant inainte, ca nu avem de-a face, de fapt, decat cu “insemnari, reflectii ale unui om obisnuit, care a avut privilegiul de a fi martor si uneori participant la evenimentele care au avut loc in Republica Moldova imediat dupa proclamarea independentei de stat”.

Antreprenorii din Nordul Moldovei, instruiti cum sa cucereasca pietele externe

Afaceri_Iasi_sala1Prima conferinta de afaceri din regiunea Moldovei dedicata strategiilor de export, relatiilor cu partenerii din strainanate si branding a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, in sediul Camerei de Comert si Industrie Iasi (CCI).

Evenimentul, organizat de Arhipelago Interactive, CCI si Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC), in parteneriat cu Acces Project Investments si Volksbank, a reunit peste 100 de antreprenori din Nordul Moldovei.

“Afaceri.ro Iasi a fost un eveniment dedicat celor care doresc sa acceseze pietele externe, deoarece credem ca zona Iasului are un potential mare in aceasta directie. Explorarea oportunitatilor pe care le deschide apartenenta la Uniunea Europeana pe de o parte si vecinatatea cu Moldova si Ucraina pe de alta parte, precum si lamurirea unor dileme de tip “outsourcing versus brand propriu” au fost subiecte intens dezbatute in cadrul conferintei”, a declarat Andreea Andrei, managerul conferintei.

Aparitie editoriala in domeniul investitiilor imobiliare

12514_6312_prd.jpgLucrarea “Investitii imobiliare. Fundamente, practici si studii de caz” isi propune aprofundarea domeniului imobiliar, precum si al finantarilor specifice dezvoltarii imobiliare, venind in intampinarea multor probleme iscate in contextul actual. Astfel, aceasta se dovedeste a fi utila tinand cont de evolutiile datorate crizei financiare actuale, a carui epicentru s-a regasit in criza creditelor ipotecare din SUA. Investitiile imobiliare din Romania, la randul lor, au fost afectate de criza internationala actuala, astfel, lucrarea de fata putand constitui un ghid de navigare in hatisul problemelor cu care se confrunta acest domeniu.

Ea se adreseaza, in primul rand, circuitului universitar, fiind destinata studentilor de la studiile de master profesional si de cercetare, de la studiile de licenta de la specializarile in domeniul economic, dar si specialistilor, angajatilor in sectorul imobiliar si financiar-bancar, precum si tuturor celor interesati de acest domeniu.

Raport macoeconomic Romania – aprilie 2013

Andrei Radulescu

Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Conform datelor Institutului National de Statistica (estimari provizorii II) economia interna a crescut cu 0,4% qoq (0,7% an/an) in ultimul trimestru din 2012. Aceasta evolutie a fost determinata de cererea externa neta, exporturile consemnand un avans de 0,1% qoq (in contextul deprecierii RON), in timp ce importurile s-au contractat cu 2,6% qoq (expresie a persistentei unui climat dificil in sfera cererii interne).

image002

Pietele financiare internationale – evolutii luna aprilie 2013

stock-market-300x224Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Indicii bursieri mondiali au continuat seria aprecierilor in aprilie, evolutie determinata atat de speculatiile (confirmate) cu privire la implementarea unor noi masuri macroeconomice expansioniste (indeosebi de natura monetara), dar si de evolutia predominant favorabila a rezultatelor raportate de companii pe trimestrul I al anului curent.

image001

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – aprilie 2013

Stock-Market-News-8Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

In aprilie indicatorii din economia reala si din economia financiara au consemnat evolutii mixte pe mapamond, expresie a faptului ca procesul de ajustare a economiei mondiale in urma valurilor Marii Recesiuni nu este nici pe departe terminat. Practic, in prima jumatate a anului curent economia mondiala continua sa evolueze la un ritm sub potential, expansionismul monetar fara precedent nereusind sa se transmita in catre economia reala. De asemenea, persista divergenta economica intre principalele blocuri economice pe mapamond, dar si in interiorul acestora. Nu in ultimul rand, se mentin o serie de factori de risc (de ambele laturi ale economiei), iar perceptia cu privire la aceste incertitudini prezinta o volatilitate ridicata, fapt confirmat si de evolutia pietelor de bunuri pe parcursul lunii aprilie.

La implinirea unui an EconomiaOnline isi premiaza contributorii si cititorii fideli

B.CapraruCu ocazia implinirii unui an de existanta ne-am propus sa premiem cititorii fideli si, mai ales, contributorii care au sustinut si au crezut in acest proiect indraznet. Astfel, gratie Librariei Libertas si Editurii C.H. Beck, am oferit cate o carte autorilor. De asemenea, incepand cu 24 mai am initiat un concurs saptamanal in parteneriat cu Libraria Libertas, prin care oferim drept premiu o carte cititorilor care se inscriu in concurs, prin tragere la sorti.

Multumim contributorilor, cititorilor nostri fideli si, de asemenea, sponsorilor care ne-au ajutat sa marcam acest moment!

Bogdan Capraru
Redactor sef

Noutati legislative luna Mai 2013

CofFiscal.netLEGEA 168/2013 – Aprobarea cu modificari a OG 8/2013 – Modificarea si completarea Codului fiscal http://bit.ly/11fsCqh

LEGEA 127/2013 – Aprobarea cu modificari a OUG 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative http://bit.ly/10DQ4Oe

OPANAF 467/2013 – Conditiile si modalitatile de suspendare a inspectiei fiscale http://bit.ly/11fsGWY

OPANAF 504/2013 – Procedura privind accesul la informatiile publice prin intermediul serviciului de mesaje scurte – SMS http://bit.ly/15nO2Sm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *