Numarul 38 / iunie 2015
Ionut BALAN – bloguluibalan.roCodul Fiscal aprobat recent de Parlament prevede, printre altele, reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, precum si eliminarea taxei de stalp si a supraaccizei la carburanti. Poate surprinzator, poate nu, au aparut voci provenind din spectrul ideologic al dreptei care au acuzat aceste masuri de relaxare fiscala ca fiind populiste, nesustenabile, ba chiar nocive pentru economie. Si nu au apartinut doar unor oameni politici de dreapta, fapt care ar fi fost mai de inteles in logica electorala (desi ilogic din punct de vedere ideologic), ci si unor analisti.
Laurentiu ROSOIUPrivita din perspectiva unei “surprize placute”, cresterea spectaculoasa a PIB-ului Romaniei din primul trimestru al acestui an, arata nu doar ca economia nationala isi continua procesul de relansare, ci si ca, in interiorul acesteia au inceput sa functioneze mecanismele care o pot face sa supra-performeze fata de celelalte economii reprezentative din regiune. Privita insa prin ochii unui analist ceva mai sceptic, evolutia PIB-ului romanesc din primul trimestru, ridica si o serie de semne majore de intrebare cu privire la mentinerea acestui proces in perioada urmatoare, cu privire la modul in care aceasta crestere economica s-a transferat pana acum, si urmeaza sa se transfere in perioada urmatoare, in mod real, si in buzunarele cetatenilor obisnuiti, dar mai ales, cu privire la costurile obtinerii respectivelor evolutii … costuri care nu sunt deloc de neglijat!
Andrei RADULESCU, Cercetator Stiintific, Institutul de Economie Mondiala, Academia RomanaIn cursul saptamanilor trecute s-au intensificat negocierile intre Guvernul de la Atena si reprezentantii Troika (Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana) in scopul ajungerii la un nou acord de finantare internationala a Greciei.
Astfel, a avut loc un Summit extraordinar al Zonei Euro dedicat situatiei critice a Greciei, precum si mai multe sedinte Eurogroup.
Stefan ALEXANDRESCUconsultant in strategie de comunicare si resurse umane
Clientul are nevoie sa fie constient de faptul ca rezultatele muncii consultantului tin de masura in care clientul depune efortul de a folosi acele lucruri pe care i le-a oferit clientul. Clientul are nevoie sa fie responsabilizat.
A-i da unui om un peste inseamna, sa zicem, sa fac rost cu resursele mele de pestele ala (sa zicem 15 minute), pe cand a-l invata sa pescuiasca inseamna sa zicem 10 ore, care sunt repartizate pe o anumita perioada.
Acel om va invata sa pescuiasca si nu va mai avea nevoie de resursele mele pentru a face rost de peste. Daca eu cheltui in fiecare zi 15 minute pentru a-i oferi peste, in 40 de zile se vor fi facut 10 ore si omul respectiv va ramane cu necesitatea. Asta inseamna sa cheltuiesti. A-l invata pe om sa pescuiasca este o investitie.
Bogdan CAPRARU – redactor sefIncepand cu 1 iunie a.c. a avut loc reducrea cotei TVA aplicata la produsele alimentare de la 24% la 9%. Reducerea este consistenta si apropie nivelul acesteia de practicile fiscale din alte tari europene. Desigur, o scadere a preturilor la alimente este salutara pentru multe categorii sociale, dar oare aceasta masura ne va face mai bogati?
Bogdan CAPRARUDaca doresti o carte despre una dintre legendele de pe piata de capital, “Warren Buffett despre aproape orice” este cea mai potrivita lectura in acest sens! Se apropie perioada concediilor si de fiecare data cand ne facem bagajele ne strecuram si o carte cu care sa ne delectam in timpul petrecut in vacanta, la munte sau la mare. Asa ca, daca mai ai loc in bagaje, o poti strecura cu incredere pe aceasta si nu vei regreta!
Diana PURCEL – studenta Master Banci si Piete Financiare, Facultatea de Economie si Adminstrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi
Cartea ,,Minighid de protejare a activelor. Cum fac bogatii sa ramana prosperi indiferent de evolutia pietelor financiare” scrisa de catre David M. Darst, publicata cu sustinerea Erste Asset Management, face parte din colectia “Carti mici. Profituri mari” a editurii Publica.
Leave a Reply