Grecia – referendum pentru un nou acord de finantare internationala

Andrei RADULESCU, Cercetator Stiintific, Institutul de Economie Mondiala, Academia Romana

In cursul saptamanilor trecute s-au intensificat negocierile intre Guvernul de la Atena si reprezentantii Troika (Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana) in scopul ajungerii la un nou acord de finantare internationala a Greciei.

Astfel, a avut loc un Summit extraordinar al Zonei Euro dedicat situatiei critice a Greciei, precum si mai multe sedinte Eurogroup.

Cu toate acestea, reprezentantii eleni au considerat prea dure conditiile impuse de Troika pentru a ajunge la un nou acord de finantare internationala. Prin urmare, la propunerea Guvernului, Parlamentul elen a convocat un referendum pe 5 iulie in care populatia sa-si exprime opinia cu privire la masurile lansate de Troika pentru incheierea unui nou acord de finantare.

In acest context, la sedinta din 27 iunie Eurogroup (Ministrii de Finante din Zona Euro) a anuntat ca acordul de finantare a Greciei care expira pe 30 iunie nu va mai fi prelungit.

Banca Centrala Europeana a reactionat la aceste stiri, luand decizia de a ingheta liniile de finantare catre bancile elene. BCE a mentionat insa ca este pregatita pentru a interveni cu toate instrumentele pentru indeplinierea obiectivelor de politica monetara.

Elementele de mai sus au determinat autoritatile de la Atena sa decida inchiderea bancilor (cel putin pana pe 6 iulie), sa limiteze retragerile de numerar (la 60 EURO pe zi) si sa introduca bariere in circulatia capitalului.

Aceste aspecte au condus la intensificarea perceptiei de risc pe pietele financiare internationale la inceputul acestei saptamani, indicele pan-European Dow Jones Stoxx 600 consemnad o scadere cu peste 4% in sedinta de luni (29 iunie).

Totodata, discursurile liderilor din Germania si Franta atrag atentia cu privire la faptul ca situatia din Grecia reprezinta un risc pentru viitorul Zonei Euro/Uniunii Europene.

Pe de alta parte, premierul elen a indemnat populatia sa voteze impotriva ofertei Troika, mentionand ca Uniunea Europeana nu-si permite sa scoata Grecia din structura.

Mentionam faptul ca Grecia are de rambursat pe 30 iunie o transa de 1,5 miliarde EUR catre Fondul Monetar International, dar unii oficiali au semnalat ca aceasta plata nu va fi efectuata.

Practic, situatia din Grecia este critica, un vot impotriva masurilor Troika la referendumul din 5 iulie putand determina o probabilitate ridicata a scenariului de iesire din Zona Euro.

Desi tratatele europene in vigoare nu prevad posibilitatea ca un stat sa iasa din Zona Euro si Uniunea Europeana, intensificarea perceptiei de risc si a divergentelor intre Guvernul elen si Troika, dupa alegerile din 25 ianuarie au contribuit la cresterea probabilitatii unui astfel de scenariu, aspect recunoscut recent si de unii oficiali ai Bancii Centrale Europene.

In incheiere subliniem faptul ca Grecia reusise sa iasa din scaderea economica prelungita in 2014 (PIB-ul in crestere cu 0,8% an/an anul trecut, dupa 7 ani de scadere). Totodata, economia se echibrase, dupa ajustarile severe si prelungite din ultimii ani, aspect reflectat de dinamica contului curent si a finantelor publice.

p1p2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *