Revista presei economice 29 aprilie 2014

Prognozele privind cresterea economica in T1 sunt optimiste

WallStreet

Premierul Victor Ponta a anuntat o crestere a PIB-ului cu 3,2% cu trei saptamani inainte de publicarea datelor de catre INS. Economistii considera cresterea economica pe T1 la 4% in termeni actualizati.

Mai important decat valorile cresterii economice este insa procesul de relansare a economiei, de reechilibrare a structurii cresterii economice prin revenirea consumului si formarii brute de capital.

Datele macroeconomice pe primele trei luni arata o revenire a cererii interne, alaturi de un avans al productiei industriale si mentinerea exporturilor. Potrivit economistilor, rata de crestere a depozitelor a incetinit de la 10% la circa 5-6% datorita dobanzilor scazute care au incurajat populatia sa directioneze banii catre consum.

Planul de restructurare al Eurobank a fost aprobat

Capitalul

Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare al Eurobank Ergasias, al treilea grup bancar grecesc. Acest plan va permite bancii sa devina viabila pe termen lung.

Termenul de desfasurare al planului de restructurare va fi pana in 2018 si va avea ca obiectiv refocalizarea pe activitatile bancare de baza din Grecia si revenirea la profit.

Intre 25-29 aprilie banca a oferit 954.666.667 actiuni noi spre vanzare si 8,592 miliarde de titluri investitorilor internationali. Actiunea de majorare a capitalului va fi astfel acoperita de investitori internationali.

La finalizarea operatiunii, investitorii vor detine 30% din Eurobank iar investitorii privati si institutionali vor detine 35% din participatie.

Petrom acorda dividende cu 10% mai mari

Financiarul

Petrom a obtinut in ultimul an un profit record, astfel va acorda dividende cu 10% mai mari fata de 2013. Valoarea cumulata a dividendelor este de 1,745 miliarde de lei, valoare care reprezinta 36% din profitul record inregistrat in 2013, si anume 4,824 miliarde lei.

Dividendul brut va fi de 0,0308 lei pe actiune fata de valoarea de 0,028 lei pe actiune din 2013. Randamentul dividendului brut este de aproape 7%, raportat la ultimul pret al actiunilor OMV Petrom la bursa.

Actiunile au fost suspendate astazi de la tranzactionare in sedinta bursiera din cauza intrunirii AGA.

Loredana Vasilica Savin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *