Garanti Bank estimeaza pentru anul viitor incetinirea ritmului de crestere economica

Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice banci de pe piata locala, estimeaza pentru anul viitor incetinirea ritmului de crestere economica. Astfel, in 2017 este anticipata o  crestere a produsului intern brut de pana la 3.7%, in contextul in care se asteapta ca evolutia consumului sa revina la nivelul avut inainte de stimulente (reducerea TVA-ului in iunie 2015, si in ianuarie 2016, precum si cresteri salariale in sectorul public). Totusi, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, corespunzator celui de-al treilea trimestru, PIB-ul a crescut in primele noua luni ale anului cu 4.9%, puternic impulsionat de consum.

In ceea ce priveste productia, sectorul serviciilor, in mod special IT-ul si activitatile de consultanta si suport in afaceri, se asteapta sa ramana motorul de crestere economica, in conditiile in care acest sector a avut o crestere buna pe parcursul celorlalte trimestre.

Potrivit raportului mentionat anterior, se estimeaza ca inflatia anuala sa creasca de la -0.4% (octombrie), la 2% pana la finalul anului viitor, in timp ce inflatia de baza ar putea ramane la 1.2% in 2017. In acest context, Garanti Bank preconizeaza ca Banca Nationala a Romaniei va implementa o prima majorare a ratei dobanzii abia in 2018, atunci cand inflatia se asteapta sa creasca peste tinta. Intre timp, Garanti Bank estimeaza ca BNR va mentine rata dobanzii cheie la nivelul de 1.75%, pe tot parcursul anului 2017.

Potrivit specialistilor Garanti Bank, fundamentele macro ale Romaniei raman puternice. Totusi, exista doua riscuri pe termen scurt avute in vizor: cresterea deficitului bugetar anul viitor, determinat de factori precum cresterea salariilor din sectorul public, dar si alte masuri planificate pentru 2017si incertitudinile legate de schimbarile legislative, care ar putea impacta sistemul financiar.

Pentru sistemul bancar, principalele riscuri sunt legate de legea darii in plata si cea de conversie a creditelor in franci elvetieni, care se afla acum la stadiul de revizuire. Impactul general al acestor legi, insa, ar fi oricum mai mic decat in cazul altor tari, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank.

Cu toate acestea, agentiile de rating considera in continuare Romania ca fiind o tara stabile, arata raportul bancii.

“Fiecare an vine cu noi provocari, atat pentru economia globala, cat si pentru cea locala. 2016 nu este o exceptie din acest punct de vedere. Cel mai important aspect, insa, este acela ca Romania isi pastreaza echilibrul si continua sa se dezvolte si sa atraga investitii. Intrevedem, astfel, rezultate pozitive in viitorul apropiat”, declara Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.

Al treilea trimestru a insemnat in acelasi timp o stagnare a activitatii de creditare, precizeaza specialistii Garanti Bank in raport, imprumuturile crescand cu 0.8% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, ajustandu-se la efectele variatiilor cursurilor valutare.

Investitiile in economie au inceput sa creasca anul acesta, iar banca se asteapta ca acest trend sa continue si in viitor. Apetitul pentru imprumuturile acordate sectorului imobiliar al companiilor este inca scazut, dar preturile in aceasta zona au inceput sa creasca, ceea ce inseamna ca si cererea ar trebui sa creasca, arata raportul bancii.

Ȋn acelasi timp, specialistii Garanti Bank sunt de parere ca perspectivele pentru creditele pentru populatie in 2017 sunt unele bune, mai ales daca propunerea de a extinde programului Prima Casa cu cinci ani trece de Parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published.