Revista presei economice – 8 aprilie 2014

Romania si Ungaria sunt tot mai atractive pentru investitori
Financiarul

Randamentele din Polonia si Cehia nu se mai ridica la nivelul asteptarilor, astfel investitorii cu afinitate fata de risc, isi indreapta atentia catre piete precum Romania si Ungaria. In prezent pe cele doua piete exista o concurenta moderata pentru activitatile Globalworth.

Analistii preconizeaza ca reorientarea unor investitori catre sudul Europei Centrale si de Est nu va avea efecte semnificative asupra Poloniei si Cehiei.

Starea de optimism se datoreaza revigorarii cresterii economice din majoritatea tarilor in cauza. Alte motive sunt cresterea pietei spatiilor industriale, a zonei auto si a electronicelor dar si cresterea investitiilor in logistica.

 

Holcim si Lafarge trebuie sa vanda 43% din capacitatea de productie din Romania
Capitalul

Holcim si Lafarge au fuzionat iar in urma acestui eveniment cei doi producatori vor crea un gigant mondial al materialelor de constructii. Pentru ca acest lucru sa se intample, acestia trebuie sa vanda active de circa 5 mld de euro anual.

Cele patru fabrici din Romania au o capacitate anuala de productie de circa 10 mil tone. Noua companie LafargeHolcim va avea vanzari anuale de aproximativ 43 mld dolari si o capitalizare de piata de 50 mld dolari.

In urma fuziunii compania va trebui sa coboare cota de piata sub 40% in opt tari pentru a indeplini conditiile autoritatilor de reglementare. Aceste opt tari ar putea fi: Franta, Canada, Ecuador, Serbia, Romania, Ungaria, Maroc si Filipine.

 

Europa emergenta va inregistra o incetinire a redresarii economice in 2014
WallStreet

FMI raporteaza ca redresarea din tarile emergente va suferi o usoara incetinire. Aceste tari membre ale UE sunt Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia dar si doua state non UE, Turcia si Serbia.

Turcia este cea care a provocat incetinirea cresterii economice care va avea o crestere de 2,3% in 2014 fata de 4,3% in 2013.

FMI estimeaza pentru Romania o crestere de 2,2% in 2014. La nivel global se estimeaza o crestere de 3,6% fata de 3% in 2013 si 3,9% pentru 2015.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *