Revista presei economice – 7 iulie 2014

Topul companiilor de asigurari din Romania
Ziarul Financiar

In cadrul primelor zece companii de asigurari din Romania, sase dintre acestea au raportat cresteri fata de 2012. Clasamentul s-a modificat vizibil deoarece unii asiguratori au terminat mai repede procesul de restructurare a portofoliilor si au reluat cresterea businessului.

Pe primele 5 pozitii se afla Astra in scadere cu 5% fata de 2012, Allianz-Tiriac (+3’%), Omniasig (-14%), Groupama (-11%) si Uniqa (+17%). Acestea sunt urmate de catre ING Asigurari (+3%), Asirom (-9%), Euroins (+14%), Generali (+2%) si Carpatica (+61%).

 

Salariul mediu net a scazut in luna mai
Wall Street

Conform datelor furnizate de catre INS (Institutul National de Statistica), castigul salarial mediu nominal brut a scazut cu 2,8% in luna mai fata de aprile, la 2.328 lei, iar salariul mediu net a scazut cu 3,1% la 1.682 lei.

In luna mai , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic, datorita acordarii in luna aprilie de premii ocazionale, sume din profitul net si sume din alte fonduri.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (1,9%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), administratie publica (0,2%).

Cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat in domeniile extractiei petrolului brut si a gazelor naturale (5.512 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (959 lei).


Topul firmelor din industria materialelor de constructii

Ziarul Financiar

Industria materialelor de constructiii este un sector in care antreprenorii romani nu pot concura deocamdata la varf, acolo unde elvetienii de la Holcim, germanii de la Carpat­cement Holding si francezii de la Lafarge au fost neclintiti pe primele trei pozitii in ultimii ani, inclusiv in 2013.

Pe langa acestia, in primii 10, mai sunt Saint Gobain Glass si Construction Products (Franta), Adeplast (Marcel Barbut), Ruukki (Finlanda), Den Braven (Olanda) si Sanex (Austria).

Primele trei firme din Romania sunt AdePlast (Marcel Barbut),  Arcon (Ioan Titeiu) si Soceram (Emil Tufan, Mihai Anastasescu).

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.