Adonis Manussos, CEO Piraeus Insurance Broker: asigurarile inseamna mai mult decat RCA!
In contextul in care piata asigurarilor, cea care manageriaza risc si incredere, traverseaza vremuri tulburi, cu furtuna puternica venita din sfera RCA, este esential pentru jucatorii din domeniu sa convinga publicul ca asigurarile inseamna mult mai mult decat banala polita de raspundere civila auto. Piraeus Insurance Broker detaliaza pe larg acest aspect, prin intermediul unor exemple concrete.
“Daca analizam piata asigurarilor, putem observa ca sase sau chiar sapte din zece brokeri au 90% din portofoliu format din polite RCA ceea ce nu este reprezentativ pentru definitia unei piete functionale”, a declarat a declarat Adonis Manussos, CEO Piraeus Insurance Broker, invitat la o noua conferinta din seria Colocviilor pentru Jurnalism Economic, la Predeal.
E necesar ca numele importante din asigurari, in stransa colaborare cu massmedia, sa schimbe perceptia publicului asupra acestei piete. Exista si alte tipuri de asigurari de care pot beneficia persoanele juridice, iar reprezentantul Piraeus a detaliat cateva dintre ele.
Piraeus Insurance Broker are in portofoliu polite de asigurari Corporate& IMM de genul asigurarilor de incendiu, de credit comercial, de titluri de proprietate, pentru diferite tipuri de raspundere sau asigurari private de sanatate.
“Asiguram cladiri, echipamente sau chiar intreruperea activitatii. In caz de dauna sunt sume pe care asiguratorul le despagubeste pentru bunuri, stocuri sau, mai nou, pentru documentele de contabilitate. Exista foarte multe solicitari din partea firmelor de contabilitate care au documente in sediul lor. Daca se intampla ceva, ei pierd arhivele, pierd detaliile din contabilitate. Avem si foarte multe solicitari din partea segementului de IT care vor sa se puna la adapost de atacurile cibernetice. Se pare ca este un trend in ultima vreme, in ceea ce priveste atacurile cibernetice. Politele de asigurare acopera pierderea datelor sau distrugerea acestora. Piraeus Bank, de exemplu, a asigurat tot DataCenter-ul pentru 40-50 de milioane de euro”, a declarat Adonis Manussos.
O alta asigurare aflata la mare cautare este cea de credit comercial. Aceste produs financiar elimina riscul unei piederi majore si neasteptate rezultata din neplata prelungita, din faliment sau din reorganizarea juridica, potrivit companiei Piraeus Insurance Broker.
“In ultima vreme, am primit din ce in ce mai multe solicitari pentru asigurarea de credit comercial. Solicitarile vin cel mai mult din partea companiilor care fac comert. Acest tip de polite asigura clientii, facturile pe care urmeaza sa le incaseze de la anumiti furnizori si provideri de servicii. Factura nu despagubeste 100%, ci intr-un procent de 70-90%. Se face o analiza a clientilor si se asigura niste limite de catre asigurator pentru clientii respectivi. Asiguratorul ofera, in maxim 30 de zile, procentul negociat in polita de asigurare si preia riscul de recuperare al sumei intregi. Acest lucru este valabil si in vanzarile online internationale, doar daca se foloseste un sistem de facturare, cu documente economice. Fiind online, procentul de despagubire este, insa, posibil sa fie mai mic”, dupa cum a explicat Adonis Manusssos, CEO Piraeus Insurance Broker.
O alta polita specifica si care vine din trend-ul companiile multinationale este asigurarea de titluri de proprietate, polita stabilita dupa modelul din Statele Unite ale Americii. Acest tip de asigurare implica orice tip de teren sau cladire (proprietate sau inchiriat). Exista o polita speciala pentru ipoteci pentru a asigura dreptul de proprietate al debitorului si valabilitatea ipotecii. Toate politele includ atat pierderea efectiva, cat si acoperirea cheltuielilor de judecata in cazul in care apar revendicari sau litigii privind valabilitatea titlului. Aceasta reprezinta o polita de asigurare, nu o garantie sau un bond.
“Sunt asigurarile pe care am vazut ca si in banca le cer in momentul in care este vorba despre tranzactii importante sau despre un proiect foarte mare ce trebuie finantat. Se cer garantii ca intr-adevar esti proprietarul acelui teren si ca nu exista alte potentiale riscuri care pot aparea. A fost un boom in 2007-2008 ale acestor asigurari, cand piata imobiliara a mers foarte bine. Acum au reinceput sa apara solicitarile in aceasta directie. Sunt insa polite destul de scumpe. La valoarea de achizitie se aplica un procent intre 0,4-0,8 sau chiar 0,9%, o singura data, a explicat Adonis Manusssos.
Un alt tip de asigurare oferit de Piraeus Insurance Broker este reprezentat de raspunderile profesionale. Acestea se refera la raspunderea civila a producatorului/prestatorului de servicii, a angajatorului fata de angajatii sai, a chiriasului fata de proprietar. Sau poate fi vorba despre raspunderea arhitectilor, a proiectantilor sau manageriala.
“Acesta include angajati din IT, contabili, arhitecti, avocati, medici, analisti financiari. De exemplu, daca esti programator, faci un program si vrei o limita de despagubire de 100.000 de euro pentru ca ai folosit un cod gresit si ti s-a dat peste cap tot programul. Poti apela la aceasta polita. Din pacate, in Romania, se fac doar acele polite care sunt obligatorii. Si chiar daca sunt obligatorii sumele sunt foarte mici. De exemplu, un medic chirurg este obligat sa isi faca polita de numai 10.000 de euro”, potrivit declaratiilor lui Adonis Manussos, CEO Piraeus Insurance Broker.
La un boom ar trebui sa asistam la un moment dat si pe asigurarile private de sanatate.
“Vin semnale din partea statului ca doreste sa faca reforme in acest sens. S-au facut ceva pasi in privinta reformei pe piata de asigurare si a deductibilitatiii ceea ce ajuta asiguratorii sa ofere servicii mult mai bune decat in trecut. Exista, insa, o confuzie care se creeaza intre abonamentul medical si asigurarea de sanatate. Sun doua lucruri diferite, cel mult complementare. Daca ai nevoie, de exemplu, de o operatie, provider-ul de asigurare de sanatate te despagusete 100% in timp ce abonamentul iti ofera doar o reducere de 20-30%. In plus, abonamentele merg mai mult pe preventie” , a mai precizat Adonis Manussos.
Piraeus Insurance Broker are in portofoliu clienti din sfera corpoate&IMM. In ultimii ani a existat o usoara reticenta in ceea ce priveste persoanele fizice deoarece, in Romania, “un client persoana fizica isi va asigura masina, apoi, casa si abia pe locul trei isi va asigura familia sau sanatatea. Statistica la nivel national arata o piramida complet inverasta fata de ceea ce este in Uniunea Europeana” a explicat expertul in asigurari.
” 90% din portofoliul nostru este reprezentat de clientii bancii, atat retail, cat si corporate, IMM si private banking, in ultimul an. Anul trecut, am realizat un volum de prime de 27 de milioane de lei. Anul acesta estimam o scadere a primelor datorata scaderii comisioanelor. Estimam ca vom incheia anul cu prime de aproximativ 20 de milioane de lei, ceea ce ar insemna un profit de 150.000-200.000 de euro pentru actionarii nostri. Portofoliul nostru este format 80% din asigurari property – cladiri, bunuri, echipamente-, 9-10% din polite auto -RCA,CASO- si restul, din alte asigurari, insemnand asigurari comerciale, asigurari pe titluri de proprietate, asigurari de sanatate pentru companii si persoane fizice si asigurari de viata cu componenta investitionala sau nu”, a declarat Adonis Manussos, CEO Piraeus Insurance Broker.
Leave a Reply