Revista presei economice 12 mai 2014

Topul companiilor de asigurari in 2013
Ziarul Financiar

Afacerile companiilor mari de asigurari s-au stabilizat anul trecut, astfel ca sase din primii zece asiguratori in functie de volumul primelor subscrise au raportat afaceri in cresteri fata de de 2012. Allianz-Tiriac a revenit pe locul doi in piata, in timp ce Uniqa a depasit Asirom si ING Asigurari si a urcat pe locul cinci, cu o cota de piata de 7%.

Astra si-a pastrat pozitia de lider pentru al treilea an la rand si a incheiat cu afaceri de circa 1,1 miliarde de lei, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza cotei de piata detinute la sfarsitul lunii septembrie.

Locul doi a fost preluat de Allianz-Tiriac, fost lider al pietei pana in 2010, dar care cazuse pe pozitia a treia in urma cu doi ani dupa fuziunea dintre Omniasig si BCR Asigurari. Francezii de la Groupama au ramas cu pozitia a patra, desi afacerile le-au scazut cu 11% fata de anul anterior si au ajuns la 718 milioane de lei.

BCR si Erste AM au lansat 6 fonduri de investitii
Wall Street

BCR si Erste Asset Management au lansat luni in mod oficial conceptul de investitii You Invest, un produs pe care grupul l-a popularizat pe 6 piete. In Romania, in doar 8 saptamani de la avizare, cele 6 fonduri deschise de investitii You Invest au strans 3,3 milioane euro, de 7 ori mai putin fata de Ungaria.

In Austria, fondurile You Invest ce au fost lansate in octombrie anul trecut au atras pana in prezent 232 milioane euro. Grupul Erste face apel la cei 450.000 de clienti din BCR care au depozite de minim 10.000 de lei, investitia minima necesara in fondurile You Invest, sau echivalentul in euro (2.500 euro).

De la lansare, cele trei fonduri You Invest in euro au atras usor mai multi bani decat cele in lei, 1,8-1,9 milioane euro (You Invest EUR) fata de 1,5-1,6 milioane euro (You Invest RON). Investitorii care au plasat bani in fondurile in lei au preferat varainta balanced si active (doua treimi din total),in timp ce investitorii in euro au ales in proportie de 50% in You Invest solid.

Castig net de 16 mil. euro la UniCredit Tiriac Bank in primele trei luni ale anului 2014
Capital

Profitul net consolidat dupa interesul minoritar al UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing a crescut in primul trimestru din 2014 cu 18% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 72,1 milioane lei (16 milioane euro).

Indicatorii financiari, calculati dupa interesul minoritar, reflecta o evolutie pozitiva in primul trimestru: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins nivelul de 10%, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 1,1%.

Raportul dintre costuri si venituri a fost 47,4%, in scadere cu 1,3 puncte procentuale fata de finalul anului 2013, iar rata de acoperire cu provizioane a creditelor din bilant a crescut fata de finalul anului 2013, atingand nivelul de 10,7%.

Topul celor mai profitabile banci din Romania
Ziarul Financiar

Raiffeisen si-a pastrat anul trecut pozitia de cea mai profitabila banca de pe piata, cu un rezultat net de 458 milioane de lei (104 mil. euro), fiind urmata de Banca Transilvania cu 375 mil. lei, BCR cu 336 mil. lei.

Clasamentul primelor cinci profituri din sistemul bancar este completat de ING Bank cu un profit brut de 216 mil. lei si de Garanti cu 93 mil. lei. La nivel agregat, sistemul bancar a raportat un profit net de aproape o jumatate de miliard de lei anul trecut, fata de o pierdere record de 2,3 miliarde de lei in 2012.

Comunicat de presa cea de-a X-a editie a Conferintei Dreptul Afacerilor

Conferinta Dreptul Afacerilor 2014 – Impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor – a avut in centrul  dezbaterilor aspectele de noutate generate de intrarea in vigoare a noilor coduri, civile si penale, in dreptul societar si in dreptul insolventei. Printre invitatii speciali s-au numarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc , si profesorul universitar dr. Stanciu D. Carpenaru.

Cei peste 350 de participanti (judecatori, avocati, juristi, practicieni in insolventa, doctoranzi, studenti) au avut ocazia sa asiste la dezbaterea unor subiecte extrem de interesante.

Un moment important al Conferintei a fost marcat de lansarea Editiei a V-a a cartii “Legea societatilor. Comentarii pe articole”, aparuta la Editura CH Beck care, potrivit domnului Prof. univ. dr. Stanciu D. Carpenaru, reprezinta “o prezentare “la zi”, sub aspect legal, deopotriva jurisprudential, a regimului juridic al societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, in conditiile noului Cod civil”.

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *