Revista presei economice – 6 noiembrie 2013

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a taiat un punct din dobanzile la credite
Ziarul Financiar

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), unul dintre cei doi jucatori specializati pe nisa de economisire-creditare in domeniul locativ, a redus cu un punct dobanzile la creditele in lei. Astfel, la imprumuturile cu ipoteca banca percepe in primii cinci ani o dobanda fixa de 5,5% sau 7,5% pe an, in functie de valoarea avansului, urmand ca apoi, pe intreaga perioada ramasa a finantarii, clienii sa plateasca o dobanda de 4,5% pe an.

In cazul imprumuturilor fara ipoteca dobanda fixa din primii cinci ani variaza intre 5,5% si 11,9% pe an. De exemplu, rata lunara la un credit in valoare de 150.000 lei cu dobanda de 7,5% pe an  contractat pe 12 ani este de 1.538 de lei in primii patru ani. Calculul este valabil in varianta cu avans 20%. Dupa aceasta perioada dobanda se reduce la 4,5% , iar rata lunara ajunge la 1.050 de lei. La sfarsitul perioadei de creditare suma rambursata este de 168.000 de lei.

 

Roland Berger: Canalele alternative vor castiga teren in industria asigurarilor
Ziarul Financiar

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Ronald Berger, Metodele alternative de vanzare vor ramane vitale pentru companiile locale de asigurari si vor continua sa castige cota de piata. Astfel canalul brokerilor corporate si bancassurance-ul( vanzare de asigurari prin intermediul bancilor) raman de mare importanta.

“Brokerii vor avea in continuare o pozitie dominanta si vor castiga cota de piata in dauna agentiilor si vanzarilor directe prin reteau teritoriala. Bancassurance-ul si canalul online sunt percepute ca avand cel mai mare potential pe termen mediu”, explica expertii Roland Berger. Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor directorilor generali si de vanzari ai celor mai mari companii de asigurare din sase tari din regiune.

Comparativ cu celelalte tari din regiune in Romania se folosesc inca cu preponderenta canalele traditionale desi eficienta acestora raportata la cost este mai mica. Astfel exista posibilitatea reducerii costurilor apeland la canalele alternative.

Tvigun Cazimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *