Revista presei economice 16 ianuarie 2015

Romania inregistreaza in decembrie cea mai ridicata inflatie anuala din UE
Ziarul Financiar

Romania a inregistrat in luna decembrie 2014 cea mai ridicata rata de crestere anuala a preturilor din Uniunea Europeana (UE), de 1%, comparativ cu aceeasi luna din 2013, in conditiile in care inflatia din UE a trecut in teritoriu negativ, preturile de consum scazand cu 0,1%. Romania a fost urmata de Austria, cu o rata a inflatiei de 0,8%, si de Finlanda, cu o crestere cu 0,6% a preturilor de consum in luna decembrie.

La nivelul UE, 16 state au raportat rate negative ale inflatiei, cele mai mari scaderi ale preturilor de consum fiind consemnate in Grecia (-2,5%), Bulgaria (-0,2%), Spania (-1,1%) si Cipru (-1%).

Inflatia anuala din UE s-a situat la -0,1% in luna decembrie, iar cea din zona euro, la -0,2%.

 

Cele mai bune oportunitati in 2015 pentru sporirea economiilor
Wall Street

Fondurile de pensii si actiunile de la Bursa vor reprezenta in 2015 cele mai profitabile investitii.  Bursa va aduce conform estimarilor, un randament de cel putin 10% in 2015. Cifra nu include insa si castigul pe care investitorii il pot obtine de pe urma dividendelor. Astfel, pe langa cresterea actiunilor, investitorii in marile companii romanesti mai castiga inca 5-8% pe an si de pe urma distributiilor de cash din profitul societatilor. Daca bursele vor evolua pozitiv in 2015, asa cum se anticipeaza, fondurile de actiuni nu vor avea cum sa faca nota discordanta, castigul anticipat de administratorii de fonduri ajungand la 6-8%.

 

Generali a cumparat 24% din GPH cu 1,24 miliarde de euro
Capital

Assicurazioni Generali SpA, cel mai mare asigurator italian, a finalizat achizitionarea participatiei de 24% pe care o mai avea in Generali PPF Holding (GPH), societatea mixta pe care o detine in Europa Centrala si de Est (CEE), pentru 1,24 miliarde de euro (1,44 miliarde de dolari). Reorganizarea Generali va avea ca obiectiv majorarea capitalului si cresterea profitului, dar nu vor fi reduse dividendele si nici nu vor exista concedieri. De asemenea, noua strategie vizeaza pana in 2015 o crestere a contributiei diviziei de asigurari non-viata la aproximativ jumatate din profitul operational al companiei, fata de 35% in present. Generali PPF Holding, un joint-venture intre Assicurazioni Generali (51%) si PPF Group (49%) este present si pe piata din Romania.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *