Revista presei economice- 11 septembrie 2013

Preturile vor continua sa scada in luna septembrie
Financiarul

Conform declaratiiilor realizate de catre Eugen Sinca, analistul – sef al BCR si vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), scaderea preturilor va continua in luna septembrie, iar rata inflatiei poate ajunge la 2,3%. La inceputul anului 2014, rata inflatiei ar putea ajunge la un minim istoric de 1,5%, ceea ce justifica noi reduceri ale dobanzilor in lei.

Preturile de consum au scazut cu 0,2% in august 2013 fata de luna precedenta. Potrivit INS, in luna august 2013, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,8%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% si, respectiv, cu 0,3%.

Rata medie lunara a inflatiei in primele opt luni din 2013 a fost de 0,2%, fata de nivelul de 0,3% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.

 

Nextebank, fosta  Romexterra, se restructureaza
Capital

Ungurii de la MKB au incercat fara succes sa vanda Nextebank, iar acum incearca sa gaseasca un alt comparator. Conform bancii, peste jumatate din posturi vor fi desfiintate, la fel si o buna parte a agentiilor.

In Bucuresti, banca va ramane cu doar trei agentii. Noul actionar majoritar al bancii doreste absorptia IFN Patria Credit, pe care il detine in portofoliu. O parte a locurilor lasate libere de angajatii Nextebank restructurati ar urma sa fie ocupate de oamenii de la Patria Credit.

 

Contul curent ramane pe excedent
Capital

Contul curent al balantei de plati a reusit sa ramana pe excedent dupa sapte luni, de 489 milioane euro. Reducerea excedentului se datoreaza scaderii veniturilor ca urmare a repatrierilor de dividende ale companiilor straine si a platilor efectuate de Ministerul Finantelor.

Cu toate acestea, schimburile international nete de servicii si-au sporit excedentul in luna iulie, ajungand la 1.478 miliarde euro, iar schimburile de bunuri si-au accentuat deficitul la 1.835 miliarde euro. Cumulat, schimburile nete de bunuri si servicii aproape ca si-au mentinut deficitul la un nivel modest, la 357 milioane euro dupa primele sapte luni, fata de 315 milioane euro la finele lunii iunie.

Exporturile au crescut, ajungand la 28,2 miliarde euro, in timp ce importurile au scazut cu 0,7% la 30 miliarde euro.

Necesarul Romaniei de finantare externa este in scadere in acest an, intrucat, pe langa excedentul de 489 milioane euro al contului curent, investitiile straine directe pe primele sapte luni s-au cifrat la 946 milioane euro.

 

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *