Revista presei economice 24 iunie 2014

Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut in primele 5 luni ale acestui an
Capital

Numarul societatilor intrate in insolventa a ajuns la 11.030 dupa primele cinci luni ale acestui an, in scadere cu 13,47%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai multe firme intrate in insolventa au fost inregistrate in Bucuresti – 1.853, Bihor – 717, Prahova-551 si Brasov-505. Pe de cealalta parte, numarul cel mai scazut al firmelor intrate in insolventa a fost inregistrat in judetele Calarasi – 41, Neamt- 61, Vaslui- 66 si Teleorman – 69.

Numarul persoanelor fizice si juridice inmatriculate in primele 5 luni ale acestui an s-a situat la 46.77;  cu 11,24% mai putine comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cele mai multe inmatriculari au fost in Bucuresti -7.944 si judetele Cluj -2.776 , Timis- 2.171, Bihor – 1.765 si Ilfov – 1.757. Contrar, numarul cel mai redus de inregistrari a fost la Vaslui- 359, Ialomita – 388 si Covasna – 391.

Regiunea Centru a realizat exporturi de marfuri de 1,2 miliarde de euro in primele doua luni ale anului
Capital

In primele doua luni ale anului, cele sase judete din Regiunea Centru – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – au realizat exporturi de marfuri in valoare de 1,2 miliarde euro, respectiv importuri de peste 966 milioane euro.

Brasov a inregistrat cea mai mare valoare a exporturilor, peste 401 milioane euro, iar valoarea cea mai mica a exporturilor a fost consemnata in judetul Harghita – de 48,7 milioane euro.

Printre elementele cele mai exportate putem mentiona produsele din grupa masini, aparate si echipamente electrice, mijloace de transport, lemn si articole din lemn.

Aceleasi judete sunt mentionate si in cazul importurilor, Brasovul ocupand prima pozitie, cu peste 348 milioane euro, iar judetul Harghita cu o valoarea a importurilor de numai 46 de milioane euro, cea mai mica la nivelul Regiunii Centrale.

Cel mai mult s-au importat masini, aparte si echipamente electrice, metale comune, articole din metal si produse ale industriei chimice.

Romania va deveni din 2015 membra a Mecanismului Unic de Supraveghere din Uniunea Bancara
Wall-Street

Sistemul de supraveghere unic va demara din 4 noiembrie 2014, odata cu transformarea legislatiei bancare. Romania incearca finalizarea pregatirilor pentru a deveni membra a acestui mecanism de anul viitor.

Actiuni trebuie intreprinse in evaluarea activelor bancilor, dar si a reformei institutionale legislative care presupune un transfer de suveranitate dinspre Romania catre acea parte a Uniunii Europene care decide sa fie parte a Uniunii Bancare. Organismul responsabil de procesul de aderare a Romaniei la Mecanismul Unic de Supraveghere este Banca Nationala.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, considera ca este mai bine ca Romania sa intre in sistemul Uniunii Bancare inainte de aderarea la euro prin prisma accesului mai mare la informatii si la decizii, la finantarile mai usoare si mai ieftine, dar si a riscului bancar mai redus.

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *