Revista presei economice 10 iunie 2014

Numarul de carduri contactless se va tripal in 2-3 ani
Wall Street

Piata de carduri contactless se apropie de 700.000 de unitati si ar putea ajunge la 4 milioane de carduri in doi-trei ani, in contextul in care doua mari banci (Banca Transilvania si ING Bank) au inceput procesul de migrare a portofoliului de carduri. In prezent, doar 5% din numarul total de carduri din piata sunt contactless, dar, dupa incheierea proceselor de migrare, ponderea ar putea depasi 25%. In ceea ce priveste zona de acceptare, clientii care au carduri contactless sufera de pe urma numarului redus de POS-uri, fiind destul de putine magazine care accepta plata cu astfel de carduri. Instalarea de noi POS-uri cu aceasta tehnologie ar putea fi insa favorizata de explozia de carduri contactless, iar sistemul bancar pe ansamblu ar putea fi fortat de numarul mare de clienti care vor avea un astfel de card in portofel, dar prea putine puncte de acceptare.

Deficitul comercial al Romaniei crescut in luna aprilie cu 33,6 milioane euro
Capital

Deficitul comercial al Romaniei a crescut in luna aprilie a acestui an cu 33,6 milioane euro, ajungand astfel la 634,6 milioane euro. Astfel, in februarie 2014, conform, exporturile FOB au insumat 18,7 miliarde lei (4,17 miliarde euro), iar importurile au insumat 21,5 miliarde lei (4,8 miliarde euro).Fata de luna martie 2014, exporturile din luna aprilie au scazut cu 7,2% la valori exprimate in lei si cu 6,8% in euro, iar importurile s-au redus cu 4,8% in lei si cu 4,3% in euro.Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra UE28) in perioada ianuarie-aprilie a fost de 54 miliarde lei (12 miliarde euro) la expedieri si de 63,17 miliarde lei (14 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 71% din total exporturi si 75,3% din total importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra UE28) s-a situat la 22 miliarde lei (4,9 miliarde euro) la exporturi si de 20,76 miliarde lei (4,6 miliarde euro) la importuri, reprezentand 29% din total exporturi si 24,7% din total importuri.

 

10 puncte care tin sistemul bancar in loc
Ziarul Financiar

Datele macro ale sistemului bancar romanesc din ultimii cinci ani arata ca activele bancare au crescut in criza cand cresterea economica lipsea, iar cand economia a inceput sa creasca, activele scad. Depozitele cresc, iar volumul de creditele bate pasul pe loc, daca nu chiar scade. Astfel, punctele slabe ale sistemului bancar dupa cinci ani de criza vizeaza urmatoarele aspecte:

  • Sistemul bancar se restrange pe crestere economica – bancile mama isi cer liniile de finantare inapoi pentru ca banii nu sunt investiti.
  • Clientii buni platesc pretul creditelor neperformante anterioare date de banci.
  • Bancherii asteapta sa vina clientii la ei ca sa le dea un credit.
  • Modalitatea de autorizare a conducatorilor de banci de catre BNR si faptul ca nu exista o generatie de bancheri tineri in spate care sa ia locul celor de acum si sa opereze intr-un alt mod.
  • Sistemul bancar romanesc nu incurajeaza venirea investitorilor.
  • Sunt prea multe banci autorizate sa faca de toate si prea putine banci pentru nise de piata.
  • Economia depinde de evolutia bancilor, avand in vedere ca 95-98% din finantarea afacerilor provine din sistemul bancar.
  • Bancherii spun ca nu mai acorda credite atata timp cat clientii nu vin si ei cu partea lor in business.
  • Bancile au crescut in anii `90 si 2000 pe inflatie mare si cu un curs valutar administrat, care a dat nastere la niste marje de rentabilitate foarte mari pe volume mici de business.

 

Loredana Iuliana Baltag

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *