Revista presei economice Saptamana 8-12 septembrie 2014

8 septembrie 2014 – Topul judetelor cu cea mai rapida scadere a creditelor neperformante
Ziarul Financiar

Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii iulie, companiile si populatia aveau rate restante la creditele contractate de la banci in valoare de 29 mld. lei, in scadere cu 3.5 mld lei fata de aceeasi perioada a anului 2013.

Judetele cu cel mai accelerat ritm de scadere a restantelor la credite sunt Mures, Neamt, Bucuresti si Valcea, cu un volum al intarzierilor la plata cel putin cu 10% mai mic fata de luna anterioara. La nivel national media restantelor la credite se situa la 13,5% in iulie, in scadere cu un 1 p.p. fata de iunie.

Aceasta scadere mai consistenta din luna iulie a venit pe fondul deciziei BNR de a da liber institutiilor de credit de a scoate din bilant creditele neperformante provizionate integral. Tot in luna iulie a avut loc scoaterea din bilant a unui pachet de credite neperformante in valoare de 496 mil. euro realizata de catre Volksbank, precum si vanzarea de catre BCR a unui pachet de credite neperformante de peste 1 mld. lei.

Ciprian Gabriel Raicu

9 septembrie 2014 – Romania a inregistrat o crestere a exporturilor 6,6%
Ziarul Financiar

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), exporturile au crescut in luna iulie cu 12,7% fata de iunie si cu 6,6% comparativ cu luna iulie 2013, ajungand la un nivel record de 4,8 miliarde de euro.

In ceea ce priveste situatia importurilor, acestea au inregistrat o crestere de 4,8% fata de luna precedenta si 10,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar deficitul commercial inregistrat este de 520 milioane de euro, in scadere cu 52,7 milioane de euro.

Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) s-a situat in luna iulie la 2,295 miliarde de lei(520,3 milioane euro), in scadere cu 232,7 milioane de lei (52,7 milioane euro) fata de iulie 2013.

In perioada ianuarie – iulie, exporturile FOB au fost de 135,138 miliarde lei ( 30,3 miliarde euro), iar importurile CIF au fost de 150 de miliarde de lei (33,65 miliarde euro).

Structura importurilor si exporturilor in primele sapte luni ale anului este formata din masini si echipamente de transport (43% la export si 35,1% la import) si alte produse manufacturate (33,1% la export si respectiv 31% la import).

Catalin Iftenie

10 septembrie 2014 – Creditele acordate in franci ar putea fi convertite in lei
Capital

Un roman din Galati a castigat procesul cu banca, iar instanta a hotarat convertirea creditului acordat in lei, la cursul de schimb de la data acordarii creditului.

Creditul in franci elvetieni a fost acordat in 2007, la un curs de 1,8 lei, fiind astfel inghetat la un curs de sub 2 lei. La aceasta suma se adauga o majorare de 10%.

Clientul a obtinut anularea clauzei de comision de risc, aceasta fiind considerata abuziva, dar si recuperarea sumei platite pentru acest comision. Decizia instantei este irevocabila si ar putea fi folosita si in cazul debitori lor care se afla in aceeasi situatie.

In prezent, 2.400 de romani care au luat credite au actionat mai multe banci im instanta. Reprezentantii bancii sustin o eroare in aceasta decizie si vor actiona in vederea suspendarii acesteia.

BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara cu inca 0,25% pe fondul incetinirii inflatiei
Wall-Street

BNR ar putea reduce dobanda cheie la 3% tinand cont ca incetinirea inflatiei din luna august presupune masuri de stimulare a economiei nationale.

La inceputul acestei luni, autoritatile BNR au decis reducerea dobanzii de politica monetara de la 3,5% la 3,25% pe an si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei. Guvernatorul BNR afirma ca o noua reducere a dobanzii de politica monetara va depinde de contextul international si de fluxurile de capital.

BNR a refacut prognoza de inflatie si estimeaza o reducere de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si o scadere de la 3,3% la 3% pentru 2015. Rata medie a inflatiei se estimeaza a fi de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Adina Apatachioae

11 septembrie 2014 – CEC Bank a contractat un credit de la BEI
WallStreet

CEC Bank a anuntat ca a contractat un imprumut de 100 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii. Acesti bani vor fi utilizati pentru cofinantarea proiectelor derulate de IMM-uri, companii medii din industrie, servicii, turism, infrastructura, administratii publice locale.

Vicepresedintele BEI a declarat ca acest imprumut este destinat in principal IMM-urilor in perspectiva crearii de noi locuri de munca dar si a cresterii economice.

Din suma primita in 2013, CEC Bank a finantat peste 100 de proiecte din domenii precum productie, agricultura, comert, servicii, constructii sau productia de energie verde. Banca a utilizat integral suma primita in 2013 de 45 milioane de euro.

12 septembrie 2014 – Evaziunea fiscala in Romania a depasit 20 miliarde de euro in 2013
Financiarul

In 2013 evaziunea fiscala a ajuns la 16% din PIB, adica circa 23 miliarde de euro, in ciuda inflatiei si masurilor de reducere a acesteia cuprinse in strategia fiscal-bugetara.

In jur de 75% din evaziunea fiscala este generata la TVA(12,21% din PIB), iar contributiile sociale, 15%, prin fenomenul “munca la negru”. In 2012 se inregistrau 1,57 milioane de salariati, patroni si intreprinzatori individuali neinregistrati “la negru”, adica 27,7% din totalul salariatilor din economie.

In functie de sectoare economice, cea mai mare contributie la “munca la negru” o are industria cu 548,4 mii persoane, comert cu 358,9 mii persoane, constructii cu 335,6 mii persoane si transport si comunicatii cu 163,3 mii persoane.

Romania are a 3-a cea mai mare cota standard de TVA si a 7-a cea mai mare povara fiscala pe munca, care este generata in principal de CAS.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *