Revista presei economice – 1 aprilie 2014

S-au scumpit gazele cu 44% in Ucraina
WallStreet

Pretul gazelor in Ucraina s-a scumpit cu 44%. Acest pret se adreseaza gazelor naturale livrate de Rusia. Decizia a fost luata ca urmare a expirarii unui discount acordat la sfarsitul anului 2013, sporind presiunile financiare asupra autoritatilor de la Kiev.

Gazprom nu a primit plata pentru gazele livrate in 2013 catre Ucraina, astfel discountul nu mai poate fi folosit. Potrivit acordului cu FMI, Ucraina va scumpi gazele pentru populatie cu 50% de la 1 mai.

Autoritatile de la Kiev asteapta un program de asistenta financiara internationala. Saptamana trecuta Ucraina a semnat cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, acord care va urma sa deblocheze si alte finantari.

 

BNR va veni cu o strategie referitoare la creditele neperformante nerecuperabile
Financiarul

Pana la sfarsitul lunii mai, BNR va pregati o strategie pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar. Conform unui angajament cu FMI si Comisia Europeana, implementarea urmeaza sa fie realizata in a doua jumatate a anului.

Decizia a fost luata din cauza intarzierii relansarii creditarii si se adreseaza creditelor neperformante imposibil de recuperat si integral provizionate. Rata neperformantelor din sistemul bancar a crescut in ianuarie 2014 la 22,3% spre deosebire de 18,7% in ianuarie 2013.

 

FMI doreste masuri compensatorii pentru recuperarea accizei suplimentare la carburant
Capitalul

Transportatorii romani ar trebui sa isi recupereze o parte din acciza suplimentara la carburant insa initiativa va fi compensata cu alte masuri care sa nu afecteze obiectivele fiscale ale Guvernului.

Masurile compensatorii trebuie sa aiba un impact puternic pentru a nu pune in pericol incadrarea in deficitul bugetar de 2,2% din PIB pentru 2014.

Acciza a fost majorata cu 7 eurocenti pe litru, adica 0.41 lei/litru la benzina cu si fara plumb, motorina si kerosen. Aceasta acciza va aduce aproximativ 2,5 miliarde de lei la buget. Actul normativ conform caruia transportatorii vor beneficia de o restituire de 4 centi din 7, va fi aprobat miercuri.

                                                                                   Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *