Revista presei economice – 5 noiembrie 2013

Minim istoric pentru dobanda de referinta BNR
Capitalul

Banca Nationala a Romaniei a luat decizia de reducere a dobanzii de referinta cu 0,25%, ajungand la un minim istoric de 4%. Dupa aceasta decizie creditele in lei au ajuns sa fie mai ieftine decat cele in euro, fapt ce incurajeaza creditarea nationala.

Noul nivel al dobanzii de referinta va intra in vigoare de la 6 noiembrie. Acest pas a fost anticipat de analistii financiari-bancari insa majoritatea au mizat pe o reducere mai ampla.

Nivelul rezervelor minime obligatorii a fost mentinut la 15% pentru lei si 20% pentru euro.

Creditele in lei au devenit astfel mult mai atractive, mai ales in cazul creditelor ipotecare in lei care au o dobanda de 15% fata de 25% in euro. Totodata in cazul creditelor in lei dispare riscul valutar la care se supun clientii.

 

Chevron a incheiat un acord cu Ucraina
Financiarul

La Kiev s-a incheiat astazi un acord de 10 miliarde de dolari intre grupul american Chevron si reprezentantii Ucrainei pentru exploatarea gazelor de sist.

Acest acord prevede exploatarea unui zacamant din vestul tarii si este urmarea eforturilor de reducere a dependentei energetice fata de Rusia precum si diversificarea furnizorilor de energie.

Pentru inceput Chevron va investi 350 milioane de dolari pentru exploatarea zonei Olesska.

Anticiparile productiei conform autoritatilor de la Kiev se ridica la 8-10 miliarde de metri cubi pe an iar dezvoltarea zacamantului Olesska va genera investitii de pana la 10 miliarde de dolari.

 

Romania trebuie sa ia masuri pentru atingerea tintei de deficit in 2014
WallStreet

Potrivit FMI, Guvernul roman trebuie sa ia masuri pentru a respecta tinta de deficit bugetar. Aceasta tinta are valoarea de 2,2% in termeni cash pentru 2014, si se refera la cheltuielile cu fondurile europene, majorarea accizelor la carburanti, largirea bazei de impozitare si calcularea accizelor in functie de inflatie.

Deficitul tinta este cu 0,2% mai mare decat s-a anticipat in luna iulie, pentru a se accelera atragerea de fonduri europene si pentru a se crea spatiul necesar referitor la cheltuielile de co-finantare.

In primul rand vor trebui luate masuri privind majorari de cheltuieli, alinierea salariilor din sectorul public la nivelul stabilit prin hotarare judecatoreasca, cresterea pensiilor si a salariilor si majorarea venitului minim garantat.

Un alt set de masuri se refera la accize si largirea bazei de impozitare precum si imbunatarirea colectarii fiscale si reducerea evaziunii.

Pe lista masurilor de progres se numara si eficientizarea si o mai mare transparenta in sectoarele energetice, transporturi, sanatate care au nevoie de reforme.

Loredana V Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *