Revista presei economice 29 ianuarie 2015

Germania a inregistrat inflatie negativa in ianuarie 2015
Wall Street

Germania a raportat inflatie negativa in ianuarie pentru prima oara dupa 2009. Aceasta evolutie a scos in evidenta necesitatea programului BCE de achizitie de obligatiuni in zona euro. Preturile de consum din cea mai mareĀ economieĀ a lumii au scazut in ianuarie cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,3% comparativ cu luna decembrie.

Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta un program de achizitii de obligatiuni in valoare de cel putin 1.100 miliarde de euro, pentru a evita deflatia in zona euro. Analistii anticipeaza ca zona euro a inregistrat in ianuarie o inflatie anuala de -0,5%.

Piata de leasing operational, in crestere cu peste 14%, in 2014
Capital

Piata de leasing operational a incheiat anul 2014 cu un volum de autovehicule cu 14,4% mai mare decat la finalul anului 2013, inregistrand un numar de peste 49.200 de unitati. Previziunile Asociatiei Societatilor de Leasing Operational (ASLO) de la sfarsitul trimestrului al III-lea 2014 indicau o piata totala de 50.000 de autovehicule in administrare.

In ceea ce priveste inmatricularile de autovehicule noi pe parcursul anului trecut, societatile de leasing operatinal au avut o cota de aproximativ 16% din totalul inmatricularilor. In 2014, au fost inmatriculate aproximativ 80.000 de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi. Pe fondul cresterii consului si, implicit, a activitatii companiilor, piata auto a intrgistrat un puternic reviriment, iar din ce in ce mai multi clienti aleg servicii profesionale in domeniul managementului de flote.

BNR recomanda bancilor flexibilizarea mecanismului de rambursare pentru creditele in franci elvetieni
Ziarul Financiar

Sefii bancilor care au acordat credite in franci elvetieni si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) s-au intalnit cu oficialii Bancii Nationale pentru a gasi solutii la problema creditelor in franci elvetieni. Circa 75.000 de debitori in franci elvetieni s-au trezit la jumatatea lunii ianuarie ca datoreza bancii cu 20% mai multi bani dupa ce cursul de schimb leu/fran a explodat.

Exista o multitudine de situatii individuale specifice (in functie de situatia diferita a veniturilor debitorilor, de particularitatile creditelor, de expunerile diferite ale bancilor) care pot fi abordate cu o serie de solutii diferentiate. Nu exista o singura situatie general valabila care sa reclame o singura abordare general valabila. Stabilitatea sistemului financiar bancar este esentiala pentru finantarea cresterii economice, pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea veniturilor cetatenilor si crearea conditiilor de rambursare a creditelor.

Banca Nationala protejeaza stabilitatea sistemului financiar bancar din Romania si, prin aceasta, protejeaza interesele milioanelor de deponenti care au depozite in bancile comerciale. Banca Nationala subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB) dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc. Fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual.

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published.