Numarul 40 / august 2015

Reprimarea economisirii este o idee care pregateste trecerea la comunism

ionut.balan

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro 

Dupa cum am scris aici, intre aprilie si mai 1919, landul german Bavaria a fost republica sovietica, dupa ce armata locala s-a alaturat zecilor de mii de oameni iesiti in strada pentru a cere zi de munca de 8 ore, ajutor social pentru someri si formarea unor asociatii ale muncitorilor si soldatilor. Regimul sovietic bavarez, condus de Eugen Leviné, a format Armata Rosie Bavareza, a expropriat locuintele de lux si a nationalizat fabricile. Republica Sovietica Bavaria si-a gasit sfarsitul pe 3 mai 1919, cand 30.000 de combatanti ai armatei germane au intrat in Munchen si au invins Armata Rosie bavareza, dupa lupte de strada soldate cu 1.000 de morti.

.

Franciza RE/MAX aduce in imobiliare solutia prin care “toata lumea castiga”

rcucInterviu cu Razvan CUC – Presedinte RE/MAX RomaniaReporter: Bogdan Capraru, redactor sef

Domnule Razvan Cuc, cum a fost trecerea de la ipostaza de antreprenor in domeniul telefoniei mobile la imobiliare? Exista similitudini?

Similitudini exista daca privim faptul ca in PlusGSM am dezvoltat o retea de retail care a ajuns la 56 de magazine partener Orange, iar in RE/MAX vrem sa dezvoltam o retea de francize care sa ajunga la 110 birouri in Romania. Sunt multe principii asemanatoare cand vorbim de dezvoltarea unei retele, iar aici vorbim de o standardizare si procedurare a intregii activitati, de existenta unei platforme IT care sa centralizeze si interpreteze datele, de un sistem de educatie care sa faciliteze dezvoltarea rapida a fortei de vanzari, de o strategie de marketing coerenta si altele.

O aberatie a fiscalistilor: TVA nu afecteaza firmele!

Cristian PaunCristian PAUNDin discutii cu diferiti experti fiscali, care stau foarte bine la capitolul reglementari si foarte prost la capitolul economie si principii economice, aud tot mai des in ultima perioada o aberatie economica ce merita sa nu fie lasata asa: TVA este o taxa pe valoarea adaugata, o taxa aplicata consumului, o taxa care il afecteaza putin spre deloc pe producator / antreprenor, firme in general. Aceasta aberatie este invocata, culmea, si ca argument impotriva reducerii TVA de acesti experti fiscali.

Noile cladiri de birouri sunt fabricile Iasului

danzahariaDan ZAHARIANoile cladiri de birouri sunt fabricile Iasului, fabricile de software si de servicii externalizate catre lumea intreaga ale orasului nostru.

Pentru a satisface cererea potentiala de pe piata de birouri, in Iasi apar deja cladiri de birouri care provin din reconversii ale unor blocuri rezidentiale, hoteluri (ex. UBC3 si 4), centre comerciale supraetajate (Moldova Center), showroomuri auto (Tester 1), sectii de fabrica (Tesatura), cladiri administrative (ex. Nicolina Business Center) sau, mai nou, cinema multiplex (Palas-UBC6). Aceste reconversii de cladiri necesita investitii de amploare, dar localizarea lor centrala face posibila recuperarea investitiei intr-un termen rezonabil de 10-12 ani. E nevoie de scalabilitatea stocului de birouri pe masura ce actualii jucatori de piata se dezvolta exponential atragand noi clienti internationali.

Un nou site s-a lansat in Republica Moldova, determinat sa ofere informatii de calitate legate de cursul valutar

logoDespre ce este vorba?www.curs-valutar-bnr.ro (accesibil si la adresa scurta cvbnr.ro care redirecteaza catre convertorul valutar din acest site) si-a extins prezenta si in Republica Moldova. Curs BNM (www.cursbnm.md) ofera aceeasi functionalitate apreciata de vizitatorii din Romania, dar cu datele, evident, de la Banca Nationala a Moldovei.

Punctul fortele al site-ului sunt graficele de evolutie curs, sectiunea de convertor valutar avansat si faptul ca poti sa vezi cursul oricarei monede raportata la orice alta moneda (putine site-uri ofera acest lucru).

Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 17

fa51f1fbfaEchipa SSIF BrokerPolitica monetara ca si instrument al cresterii economice-partea IX

Banca Nationala a Romaniei a micsorat din nou rata de politica monetara, alegand sa continue insa cu acelasi ritm foarte lent de relaxare monetara. BNR a redus doar cu 0,25% dobanda de referinta desi asteptarile de inflatie sunt undeva la minimul intervalului de variatie tintit. Stabilitatea preturilor este evident obiectivul principal al BNR insa banca ramane reticenta la reduceri mai agresive ale dobanzii desi are exemplul marilor banci centrale. Cu toate ca acestea au redus aproape de zero rata de politica monetara, niciuna dintre economiile unde avem aceste rate nu a inregistrat inflatie in crestere semnificativa.

Ghid practic pentru rezolvarea situatiilor financiare

CMCCulegere de Monografii contabileLucrare unicat in Romania Culegere de Monografii contabile realizata de Mihaela Benta si Adrian Benta abordeaza un numar semnificativ de monografii ale tranzactiilor unei societati, atat din perspectiva noilor reglementari contabile conforme cu directivele comunitare, cat si din perspectiva utilizarii principalelor Standarde internationale de contabilitate IFRS.

“Sanatatea organizationala” te aduce in “Avantaj”

avantajul_cprt_lt_12mm-1Bogdan CAPRARU“Avantajul. De ce sanatatea organizationala este cel mai important atu in afaceri” este, asa cum scria Publishers Weekly, o “lectura obligatorie pentru toti oamenii de afaceri”. De ce? Pentru ca deschide noi orizonturi de abordare a managementului unei organizatii, oricare ar fi ea: corporatie, firma de mici dimensiuni, institutie publica, departament din cadrul unei organizatii, ONG etc. E o carte indispensabila leader-ilor din astfel de entitati, prin efectele benefice produse ca urmare a aplicarii principiilor pe care le propaseste. Iata ca din nou Editura Litera ne surprinde prin publicarea in cadrul colectiei CEO – Must Read de carti bune si utile!

Construieste portofolii, pentru a-ti realiza visurile!

minighid-profituriBogdan CAPRARUZilele acestea, caderile masive de pe bursele internationale mi-au adus aminte de unul dintre ultimele titluri ale colectiei “Carti mici, profituri mari” ale Editurii Publica, colectie ingrijita de Erste Asset Managemet. Astfel, m-am pus pe citit “Minighid de profituri mari din actiuni cu pret mic”. Ideile propasite in aceasta carte veneau manusa in contextul degringoladei de pe pe pietele bursiere. Autoarea cartii, Hilary Kramer, o veterana a investitiilor bursiere cu o cariera de peste 25 de ani pe Wall Street, incearca sa ne convinga ca ar trebui sa urmarim actiunile cu pret sub 10 dolari (n.a. de o singura cifra) atunci cand vrem sa facem investitii in actiuni. In viziunea sa, acestea sunt “actiuni explozive” cu un potential foarte mare de crestere pe bursa (cu randamente de chiar 3 cifre in procente!).

Antreprenorii si investitorii vor discuta ultimele trenduri de business si economie in cadrul SMART MONEY Summit

SMAR TMONEY Summit3 bisAxandu-se pe un concept unic si organizat plecand de la tema “Prepare for the future!”, evenimentul va reuni manageri, antreprenori si profesionisti cu o vasta experienta din cadrul unor institutii si companii de top din Romania, apartinand unor domenii precum cel antreprenorial, investitional, imobiliar al consultantei de business si al tehnologiei. Participantii vor asista la mai multe prezentari legate de cele mai de actualitate si relevante teme cu care se confrunta stakeholderii din domeniul economico-financiar. Evenimentul este un bun prilej pentru participantii din diverse medii de a impartasi noutati si cunostinte utile, care sa contribuie la dezvoltarea ecosistemului economic si al gradului de inovatie din Bucuresti si Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *