Numarul 16 / August 2013

Companiile romanesti in topul zonal: zdrobite de Polonia, sub Ungaria dar peste Ucraina

Zemanta Related Posts ThumbnailNorel MOISE

Europa Centrala si de Est ramane o zona interesanta pentru investitori, chiar daca uitandu-ne in graficul de evolutie a ISD corespunzator Romaniei, nu prea ne vine a crede. De fiecare data gandeam ca mai jos de atat nu se poate si tot de fiecare data eram luati prin surprindere de cifrele seci care relevau inca o alunecare. Si as mai adauga o intrebare retorica, innainte de a ne apleca asupra rezultatelor analizei ce constituie subiectul acestui material editorial: indiferent de cat de bune sunt cifrele de afaceri si profiturile companiilor analizate, cat de mult beneficiaza statele in care activeaza, de pe urma investitiilor. Un singur exemplu, in Top 100 de exportatori de la noi doar 2 companii sunt cu capital romanesc. Cifrele de afaceri cresc exporturile si profiturile la fel, dar la impartire noi tot fluieram a paguba. Departe de mine ideea dea fi contra fluxului investitional extern- s-ar cuveni insa un tratament mai atent pentru capitalurile indigene, nediscriminatoriu (nici pozitiv, nici negativ). Poate am avea si noi la un moment dat un kilometru de autostrada la costuri comparabile cu Germania, dacpa e sa dam un singur exemplu de economei renascuta din propria cenusa si prin propriile eforturi.

Este brandul de tara al Moldovei superior celui al Romaniei?

L. DraganLorin DRAGAN

Cateva generalitati despre brandul de tara

Ca si ospitalitatea care nu se reduce doar la prestatia celor din industria ospitalitatii, precum hotelierii, restaurantele sau divertismentul ci si la atitudinea functionarilor la intrarea in tara, a comerciantilor, localnicilor si a tuturor celor cu care intra in contact turistii, la fel si brandul de tara sau regiune nu se reduce la un concept creat si promovat ci graviteaza in jurul imaginii a celei tari sau regiuni formate printr-o multitudine de informatii si canale de propagare a acestora. Suprapunerea diverselor informatii cu mesajele asociate conceptului produc, dupa caz, in imaginarul turistilor reactii de confirmare, de dubiu, de surpriza, de negare sau chiar de ridiculizare.Imaginati-va ca Ibiza s-ar promova ca o destinatie de turism pentru seniori si familii cu copii mici, ar fi ridicol caci ani de zile am asociat ideile de distractie, petrecere, muzica, divertisment cu Ibiza.

 

Ce-i de facut cand BRIC-ul ajunge sa nu mai fie ce-a fost?

laurentiu-rosoiuLaurentiu ROSOIU

Daca in momentele de maxima amplitudine a crizei care a pus pe butuci lumea dezvoltata economiile BRIC inregistrau maximul lor de anvergura, pe masura ce tensiunile slabesc in spatiul economic occidental, economiile fanion ale statelor emergente incep sa-si arate slabiciunile. Fie ca sunt de date de modelul de crestere economica, fie de problemele de natura politica sau sociala, dificultatile cu care economiile BRIC se vad nu doar in miscari de strada, ca in Brazilia, sau in reducerea ratelor de crestere economica, dar si in evolutia unor indicatori economici de referinta, precum indicii bursieri sau ratele CDS-urilor.

Euro-auditul tematic al PC-7

Ionel BostanIonel BOSTAN

Bugetul PC-7 se ridica la peste 50 de miliarde de euro. Aceasta suma nu include bugetul Euratom pentru PC-7, care pune la dispozitie un cuantum suplimentar de 5,3 miliarde de euro, in acelasi interval.

Pe ansamblu, activitatea circumscrisa PC-7 (de administrarea caruia se ocupa 2.500 de functionari europeni) presupune evaluarea a cca. 15.000 de propuneri pe an, incheierea a 2.500 de noi acorduri de grant si efectuarea a peste 10.000 operatiuni de plati.

CCE a remarcat ca accentul a fost pus mai ales pe asigurarea calitatii cheltuielilor, si mai putin pe eficienta.

Oricat ar parea de grav, este o realitate ca CE nu dispune de informatii complete si sigure cu privire la performanta expertilor care au luat parte la evaluari anterioare ori la cazurile in care s-a constatat ca expertii nu au respectat normele aplicabile.

Zeul devenit muritor

Gabriel MursaGabriel MURSA, presedintele Institutului Friedrich von Hayek Romania

Atunci cand lumea trece printr-o criza mai mult sau mai putin reala, sperantele de izbavire vin dinspre figuri providentiale. Scenariul se repeta de mii de ani, chiar daca rolul salvatorului este jucat, de fiecare data, de alti actori sau clovni. Cand vine vorba de crizele economice, refugiul-reflex al celor ce cauta remedii-minune conduce, aproape invariabil, spre solutia miraculoasa ce poarta numele lordului Keynes.

Brandingul Bisericii Ortodoxe Romane, sub (bine)cuvantarea I.P.S. Daniel(?)

Zemanta Related Posts ThumbnailStefan ALEXANDRESCU

Itic vinde gogosi in fata la o banca si ii merg afacerile bine. Vine Strul intr-o zi la el si-l roaga:

– Itic, te rog tare mult, impumuta-ma si pe mine cu niste bani, vad ca tie iti merg bine, ai multi clienti aici in fata la banca. Eu nu reusesc sa ma descurc….

– Mai Strul, stii de ce am eu o afacere atat de buna aici? Eu am facut o intelegere cu cei de la banca inainte sa ma apuc sa vand gogosi aici: ei nu vand gogosi, iar eu nu imprumut bani, ma intelegi?

Coca-Cola va invita sa cumparati de la Pepsi

In cadrul acestui articol critic, ma voi apleca asupra religiei prin intermediul brandingului, raportandu-ne la cifre si la fenomene observabile din societatea romaneasca.

Raport macroeconomic Romania – Iulie 2013

Andrei RadulescuAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Activitatea economica si piata fortei de munca

Conform estimarilor finale ale Institutului National de Statistica economia interna a crescut cu 0,6% qoq (2,2% an/an) in primul trimestru din 2013. Pe de o parte, se remarca dinamica cererii externe nete, cu o contributie de +4,4 p.p. an/an la ritmul de formare a PIB. Pe de alta parte, cererea interna a continuat sa se contracte, avand o contributie de -2,2 p.p. an/an la dinamica PIB-ului in primele trei luni ale anului.

5 Lucruri pe care nu le stiai despre activitatea bancilor centrale

imagesCA1NFDXV Tomuleasa Iuliana TOMULEASA

Bancile centrale…inconjurate de o mistica aparte…sunt institutii ce in trecut erau foarte rezervate, astfel activitatea lor era privita precum o arta ezoterica, misticul fiind o impresie omniprezenta…

Odata cu trecerea timpului, convictiunile au tins catre un proces de deschidere a autoritatilor monetare, in principal prin indepartarea imixtiunii factorului politic si majorarea responsabilizarii in acest plan.
In ceea ce urmeaza sunt prezentate 5 aspecte conexe activitatii bancilor centrale in plan mondial, facandu-se trimitere si la Banca Nationala a Romaniei.

Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

imagesCA70U08FRaluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Obama, in fata celei mai importante decizii economice din mandatul sau

SUA cauta un nou sef al Rezervei Federale, care sa il inlocuiasca pe actualul presedinte Ben Bernanke, al carui mandat expira in ianuarie 2014, iar presedintele Barack Obama crede ca actualul vicepresedinte al Fed Janet Yellen si fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers sunt foarte calificati.

Plecarea lui Bernanke, numit la conducerea bancii centrale in 2006 de catre presedintele George W. Bush si reconfirmat in post in 2010 de catre Obama, face obiectul unor numeroase speculatii, intr-o perioada in care Fed este pe cale sa hotarasca restrangerea politicii de stimulare a economiei.

Pietele financiare internationale – evolutii luna iulie 2013

Zemanta Related Posts ThumbnailAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele internationale de actiuni au revenit pe crestere in iulie (dupa doua luni de declin), evolutie sustinuta de o serie de factori, printre care mentionez: semnalele emise de Rezerva Federala (banca centrala din Statele Unite pare ca nu se grabeste cu inflexiunea politicii monetare); perspectivele de iesire din recesiune in Zona Euro si posibilitatea implementarii unor noi masuri monetare expansioniste de catre Banca Centrala Europeana; posibilitatea implementarii unor masuri expansioniste in China (pentru a sustine un ritm de evolutie a PIB de peste 7% an/an); rezultatele financiare raportate de companii pe trimestrul II (aceastea s-au situat, din nou, preponderent, peste estimarile analistilor).

Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – Iulie 2013

macroeconomiaAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

In iulie am asistat la o divergenta in convergenta a indicatorilor din economia reala si din economia financiara pe mapamond, fenomen care poate exprima, dupa parerea mea, faptul ca economia mondiala se situeaza in proximitatea punctului de inflexiune (bottoming) (de la decelerare la stabilizare si, ulterior, accelerare treptata).

Editura C.H. Beck – Carte juridica si economica – August 2013

Editura C.H. Beck RomaniaEditura C.H. Beck este parte integranta a trustului european C.H. BECK, unul dintre cele mai vechi si mai reprezentative din Europa, grup fondat in anul 1763. In prezent, acest grup include mai multe societati din Germania, Elvetia, Cehia, Polonia si Romania.In cei peste 14 ani de activitate, Editura C.H. Beck a realizat o cifra de afaceri care o pozitioneaza intre primele edituri din Romania, publicand peste 2000 de titluri cu tematica juridica si economica, intr-un tiraj total ce depaseste 3.000.000. de exemplare. Iata care sunt principalele oferte de carte pentru luna august a.c.

Noutati legislative luna August 2013

CofFiscal.netORDIN COMUN 1436/2013 852/2013 – Aplicarea cotei TVA reduse de 9% pentru paine si specialitati de panificatie – link.

HG 613/2013 – Modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004 – link.
DECIZIA CFC 2/2013 – Ref. la obligatiile fiscale accesorii pentru recuperarea cheltuielilor de scolarizare – link.

Leave a Reply

Your email address will not be published.