Numarul 37 / mai 2015

Legea insolventei persoanelor fizice reintregeste regulile jocului

B.Capraru

Bogdan CAPRARU – editor sef

Pe parcursul lunii mai a fost aprobat prin vot final de Camera Deputatilor proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice. Decizia Camerei Deputatilor vine dupa ce documentul a fost adoptat tacit de Senat in decembrie 2014 si a fost avizat de Guvern in octombrie 2014. Proiectul cuprinde trei modalitati prin care insolventa persoanelor fizice va putea fi solutionata, respectiv pe baza de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau procedura simplificata. Desigur, sunt voci care considera ca acest proiect are diverse lacune, dar dincolo de acest fapt trebuie sa consideram acest demers ca fiind inca un pas catre un mediu bancar matur, in care regulile jocului ar trebui sa asigure “fair play-ul” pentru toti participantii.

De la Balcerowicz la Taleb, prin Legile lui Murphy

ionut.balan

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Nici introducerea euro, nici fondurile europene, nici FMI si nici chiar stimulii fiscali – reducerea TVA si a contri­butiilor sociale – nu au atat de multa importanta in economia romaneasca precum crearea unui mediu favorabil pentru antreprenori, a declarat Leszek Balcerowicz intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

O cerinta europeana: rezolvarea alternativa a disputelor

calin rangu

Calin M. RANGU, director Adjunct, directia Supraveghere Integrata ASF

Conform directivei 2013/11/CE privind solutionarea alternativa a litigiilor (SAL) in materie de consum si de modificare a Regulamentului nr. 2006/2004 si a directivei 2009/22/CE (directiva privind SAL in materie de consum), Uniunea Europeana trebuie sa contribuie la atingerea unui nivel inalt de protectie a consumatorilor.

Anti-mixul de marketing

Stefan Alexandrescu

Stefan ALEXANDRESCU

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Am observat anume tendinte in ariile trainingului, consultantei, coachingului in dezvoltarea personala, profesionala si spirituala pe piata romaneasca, din 2004. As vrea sa impartasesc aceste observatii cu voi, din punctul de vedere al marketingului si mai precis al pozitionarii.

Sa ne gandim de exemplu la un training pe care o companie l-a externalizat unei agentii de relatii publice. Acesta este un exemplu bun si potrivit. Ei bine, am sa scriu despre un exemplu opus.

Estimarea valorii entitatilor economice – un demers care necesita o continua actualizare

Carp_MihaiMihai CARP

Intr-o societate marcata constant de obsesia dezvoltarii prin crearea de bogatie, estimarea echivalentului monetar al elementelor patrimoniale constituie un perpetuu spatiu de dezbatere doctrinara. Utilizata atat ca reper in perceperea eficientei socio-economice, cat si drept baza de formare a preturilor de tranzactionare, valoarea reprezinta un concept complex, caracterizat de o semnificativa volatilitate.

Capitalismul incotro? O viziune a lui Thomas Piketty

Coperta Capitalul in secolul XXI

Editura Litera a lansat cea mai importanta carte economica a deceniului, dupa cum o numeste chiar laureatul Premiului Nobel pentru Economie din 2008, Paul Krugman: Capitalul in secolul XXI. Volumul este scris de economistul francez Thomas Piketty si a fost vandut in peste 1.5 milioane de exemplare in intreaga lume.

Studentii de la Finante se intrec in recenzii

EAM_homeEditura C.H. Beck RomaniaPF-logoLa finalul lunii martie a.c. a avut loc Olimpiada studentilor economisti – faza locala, in cadrul Facultatii de Economies si Administrarea Afacerilor, Universitatea Al. I. Cuza Iasi. La sectiunea de Finante si institutii financiare, concursul a fost organizat pe doua sectiuni – licenta si master. Eforturile studentilor au fost rasplatite in carti si abonamente la reviste de specialitate. Astfel, pentru sectiunea de licenta, acestia au primit carti oferite de Editura C.H. Beck si abonamente la revista Piata Financiara, iar pentru master, sponsor a fost Erste Asset Management, cu premii, de asemenea, in carti. Aceste carti fac parte din colectia “Carti mici, profituri mari” ingrijita de Erste Asset Management si publicata in Editura Publica. Acestea sunt titluri in domeniul investitiilor, scrise de autori celebri si best-seller-uri in editiile princeps.

Competitia intre student nu s-a oprit aici! O parte din premianti au decis sa recenzeze o parte din cartile primate ca premii si, pe aceasta cale, revista EconomiaOnline.ro face ca eforturile lor sa fie cunoscute de un public mai larg publicandu-le, incepand cu numarul trecut. In numarul acesta, avem 3 recenzii diferite pentru cartea “Minighid de investitii bazate pe valoare”, autor Christopher H. Browne.

“Trebuie sa investiti, insa nu e nevoie sa fiti un geniu pentru a o face in mod inteligent!”

minighid-valoare

Nadejda CIOARAstudenta Master Banci si Piete Financiare, Facultatea de Economie si Adminstrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Lucrarea “Minighid de investitii bazate pe valoare” reprezinta cu siguranta unul dintre ghidurile de investitii cele mai concise si informative scrise vreodata, completand cu succes colectia “Carti mici. Profituri mari”, creata de editura Publica, cu sustinerea Erste Asset Management.

Christopher H. Browne, care a lucrat alaturi de Warren Buffet si Ben Graham, avand in spate o experienta de peste 40 de ani pe pietele de capital, reuseste sa prezinte investitiile de pe piata financiara, ca fiind la fel de simple precum cumpararea de alimente la pret redus.

“Esentele tari se tin in sticlute mici”

minighid-valoare

Anca GAVRILUTA – studenta master Finante si Asigurari, FEAA, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Lucrarea “Minighid de investitii bazate pe valoare”, al carui autor este Christopher H. Browne, reprezinta o transpunere aplicativa a proverbului: “esentele tari se tin in sticlute mici”. Fiind un proiect al editurii Publica sustinut de Erste Asset Management, cartea reliefeza o continuitate a colectiilor dedicate investitiilor, oferind o imagine de ansamblu vizavi de implicatiile capacitatii de a lua decizii investitionale asupra vietii individului.

“Cumparati actiuni ca si cand ati cumpara o friptura…la pret redus”

minighid-valoare

Adriana CLIMA, Florentina IESAN-MUNTEAN – studente master Banci si Piete Financiare, FEAA, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Editura Publica, impreuna cu Erste Asset Management, pune la dispozitia cititorilor interesati un “Minighid de investitii bazate pe valoare”. Autorul acestei carti este Christopher H. Browne, iar traducerea este asigurata de Mihaela Sofonea. Christopher H. Browne a fost unul dintre cei mai de succes investitori bazati pe valoare, care a lucrat alaturi de investitori proeminenti: Ben Graham si Warren Buffet.

Amortizarea explicata pe intelesul tuturor

13314_6967_prd.jpg

Lucrarea “Totul despre amortizarea contabila si fiscala“, realizata de Nicolae Grigorie Lacrita, Vasile Radu Pop, Nicu Bogdan Florescu, Cosmin Pitu, Alexandra Otetea si Cristina Maria Batusaru, integrata in colectia Praxis fiscal – Editura C.H. Beck (2015), s-a nascut ca o adaptare la cerintele crescande ale sistemului fiscal din Romania, caracterizat prin numeroase si dese schimbari la nivelul legislatiei.

Excelenta in Relatiile cu Clientii transpusa in doua evenimente marca Acumen Integrat

poza

Conferinta Managementul Relatiilor cu Clientii in Romania 2015, aflata la prima editie s-a desfasurat in perioada 4-6 iunie la Hotel Intercontinental, Bucuresti si a fost organizata de catre Acumen Integrat in parteneriat cu The KPI Institute. Evenimentul a avut ca parteneri Universitatea Babes-Bolyai, Brinel, Calitop, Coca Cola HBC Romania si Donau Service. Partenerii media ce au ajutat la promovarea evenimentului au fost 9AM, Calendar Evenimente, Catalog Cursuri, Comunicate de Afaceri, Doing Business, Economia Online, Evenimente Biz, Jurnalul de Afaceri, Kompass, LivePR, Market Watch, Promo Afaceri, Profit 360, Social Media Romania, WorkStickers.

One Response to Numarul 37 / mai 2015

  1. vusolo4k says:

    Timpul liber corespunzator se acorda pentru munca desfasurata n zilele de s mbata, duminica si n zilele de sarbatori legale peste durata normala a timpului de lucru si presupune ca pentru numarul de ore lucrate se acorda acelasi numar de ore libere platite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *