“Cumparati actiuni ca si cand ati cumpara o friptura…la pret redus”
Adriana CLIMA, Florentina IESAN-MUNTEAN – studente master Banci si Piete Financiare, FEAA, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi
Editura Publica, impreuna cu Erste Asset Management, pune la dispozitia cititorilor interesati un “Minighid de investitii bazate pe valoare”. Autorul acestei carti este Christopher H. Browne, iar traducerea este asigurata de Mihaela Sofonea. Christopher H. Browne a fost unul dintre cei mai de succes investitori bazati pe valoare, care a lucrat alaturi de investitori proeminenti: Ben Graham si Warren Buffet.
In aceasta carte Christopher H. Browne ne prezinta principiile de baza de care ar trebui sa tinem cont atunci cand urmarim obtinerea unor randamente semnificative pe termen lung. Investitiile bazate pe valoare vizeaza cautarea companiilor a caror actiuni sunt subevaluate in comparatie cu potentialul lor.
Fundamentele filosofiei de investitii sunt prezentate de autor pe parcursul a 21 de minicapitole, in cadrul carora, acesta ne ofera motivatiile acestor alegeri si exemple concrete, atat de pe piata din SUA, cat si din Europa sau Asia. Pe langa aceasta, cartea are si un capitol intitulat “Nu-mi dati crezare mie” care cuprinde o serie de cercetari cu privire la avantajul investitiilor bazate pe valoare. Concluziile acestui capitol arata ca performanta actiunilor bazate pe valoare depasesc cu mult pe cea a actiunilor ce mizeaza pe crestere.
Principalele modalitati de evaluare, invocate pe parcursul intregii carti, se refera la raportul pret/castiguri, pret/valoare contabila, determinarea valorii intrinseci a actiunilor, dar si mentinerea unei marje de siguranta. Marja de siguranta reprezenta “cureaua” actiunilor lui Graham, investind doar in actiunile a caror pret reprezenta doua treimi sau mai putin din valoarea intrinseca.
Browne ne ajuta sa intelegem cat valoreaza, de fapt, o companie, prin examinarea bilantului, deoarece “un bilant puternic este un bun indicator al fortei unei companii, al abilitatii acesteia de a supravietui cand situatia devine grea”. De asemenea ne pune la dispozitie o serie de intrebari, raspunsurile carora ne ofera o cunoastere mai profunda cu privire la o companie si la potentialului acesteia, ca investitie de succes. El incurajeaza cititorii sa nu urmeze instinctul de turma in domeniul managementului financiar – “Investitiile bazate pe valoare necesita abilitatea de a te impotrivi turmei – si de a risca sa fii considerat prostanac din cand in cand ” , deoarece aceste investitii necesita curaj din partea cumparatorului, ele fiind in dizgnatie. Deci, investitorii trebuie sa actioneze ca niste fermieri, care “planteaza seminte si asteapta sa creasca recoltele”.
Aceasta carte merita citita pentru ca ofera o baza a investitiilor, chiar si pentru cei neinitiati pe piata de capital.
Leave a Reply