Arunca la cos analiza fundamentala si ramai la diagramele tale!

Bogdan CAPRARU

Seria minighidurilor de la Editura Publica continua si luna aceasta, gratie sprijinului Erste Asset Management, cu o noua carte care reuneste experientele a 14 traderi de succes pe pe pietele financiare. Ideea centrala a cartii este cum sa faci bani urmarind tendintele pietei. Pare paradoxal, dar, conform opiniei lui Michael W. Covel, autorul Minighidului de tranzactii financiare, este suficient sa stii cand “intri” si sa “iesi” de pe o investitie intr-un titlu financiar, valuta, marfa etc. Daca stii sa urmezi piata, nu iti trebuie cunostinte aprofundate despre obiectul investitiei. Totul depinde de cum “mirosi” in ce directie o ia piata! In opinia sa analiza tehnica este tot ce trebuie sa stii, analiza fundamentala fiind inutila.

Lectura cartii este una incitanta. Fiecare capitol e scris sub egida opiniilor unora dintre cei 14 traderi de succes. Fiecare capitol spune o povata de care trebuie sa tii cont daca vrei sa devii un expert al recunoasterii tendintelor pietei. Fiecare capitol are un titlu provocator si, uneori controversat: “Foloseste-ti propriile competente”; “Ca tu sa castigi, cineva trebuie sa piarda”; “Gandeste ca un jucator de poker si joaca-ti sansele tale”; “Ridica-te si mergi mai departe”; “Incearca sa reusesti pe toate pietele”.

Cartea incepe cu prefata scrisa de catre doi dintre cei 14 traderi ce propovaduiesc identificarea tendintei pietei ca strategie investitionala: Cole Wilcox, cofondator si director al Longboard asset Management si Cullen o. Roche, fondator si director al Orsus Investements. Parafrazand-ul pe Wilcox, urmarea tendintelor pietei reprezinta o strategie puternica pentru navigarea eficienta pe un ocean de investitii, generand o crestere durabila. Cu aceasta strategie investitionala, investitorii pot face profituri in diverse medii de piata. Cu toate acestea, Roche e de parere ca “sa urmezi metodele de analiza nu inseamna doar sa idetifici niste oportunitati de investitii. Presupune sa aplici reguli si tehnici prin care sa gestionezi riscurile specifice acestor investitii.” Un alt secret al acestei strategii este sa intelegi importanta psihologiei la nivelul pietelor.

Ca si la celelalte minighiduri, continutul e organizat astfel incat sa asimilezi cat mai eficient posibil cele mai importante aspecte: casete text cu ideile principale desprinse din text, rezumate blitz la final de capitol. Sigur si aceasta carte te va incanta si te va face mai bun in ale investitiilor pe piata de capital. Nu trebuie decat sa o citesti! 🙂

Dar cine e MICHAEL W. COVEL? Autorul este antreprenor, scriitor, profesor, regizor de filme documentare si trader. De peste zece ani, ofera consultanta pentru diferiti investitori, traderi, fonduri hedge si banci. In 1996 a fondat TurtleTrader.com, o arhiva cu informatii si date despre tranzactii recunoscuta la nivel international, care a fost accesata de peste zece milioane de vizitatori. Primul sau documentar, Broke: The New American Dream, despre criza din perioada 2007-2009, a fost lansat in 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *