Numai cei puternici supravietuiesc!

Bogdan CAPRARU

Multa lume a auzit de fondurile de hedging, mai ales in contextual crizei financiare internationale izbucnita in anul 2007. Putini sunt, insa, cei care stiu exact cu ce se ocupa aceste fonduri, fiind invaluite de un iz mai mult mistic si esoteric. Anthony Scaramucci vine si ridica acest voal misterios prezentandu-ne “secretele” activitatii fondurilor de hedging in cartea sa “Minighid de fonduri de hedging. Ce trebuie sa stii despre fondurile de hedging, dar managerii acestora nu iti vor spune”. Remarcam si de aceasta data efortul celor de la Erste Asset Management si Editua Publica de a aduce in literatura de specialitate in limba romana carti bune si utile pentru dezvoltarea educatiei financiare din Romania!

Recunosc ca stilul autorului m-a captat si am citit cartea intr-o zi (si asta nu pentru ca ar fi cu putine pagini). As putea numi aceasta lucrare un ghid complet privind fondurile de hedging, mai ales si pentru faptul ca ultimele doua capitole sunt adevarate lectii de leadership pentru cei care doresc sa activeze in industria acestor fonduri (si nu numai).

Cartea contine zece capitole, iar fiecare capitol are la final o caseta text cu cate un interviu standard adresat unui specialist de renume din industria fondurilor de hedging. Astfel, fiecare dintre cei 10 au raspuns la patru intrebari: 1.Cum ai defini un fond de hedging?; 2. Cum sau de ce ai debutat in aceasta industrie?; Care sunt strategiile fondurilor de hedging pe care le folositi?; Care crezi ca va fi viitorul industriei?

Anthony Scaramucci este fondator si partener al SkyBridge Capital, o companie globala de investitii alternative si consultanta. In 2011 a primit premiul Ernst & Young pentru Antreprenorul Anului la categoria Servicii Financiare. Este membru al boardului Warrior Gateway, al Fundatiei pentru Limfom si al Fundatiei pentru Cancer Cerebral. Face parte si din boardul de supraveghere al Scolii de Arte si Stiinte a Universitatii Tufts si este membru al Comitetului NYC de Servicii de Consultanta Financiara si al Business Executives for National Security. Este autorul cartii Goodbye Gordon Gekko: How to find your fortune without losing your soul si un colaborator frecvent al CNBC.

Din spusele autorului, deducem ca fondurile de hedging sunt varful icebergului industriei de profil, o oportunitate de investitie care nu este accesibila tutoror. Si asta nu doar datorita unor bariere financiare (nivel minim al investitiei), ci si in ceea ce priveste atitudinea pe care trebuie sa o aiba investitorul. Fondurile de hedging iti deschid oportunitati de investire diverse, pe care fondurile reglementate nu le au. Ele presupun strategii investitionale specifice, care, in principiu, nu doar aduc randamente ridicate, dar si posibilitatea de a proteja capitalul investit. Niciun fond nu seamana cu altul in ceea ce priveste aceste strategii. Evolutia acestora este data si de “personalitatea financiara” a managerului de fond, care, dintr-o anumita perspectiva, poate fi privit ca un artist in arta investitiilor alternative.

Eu ma opresc aici si va invit sa cititi cu interes cartea lui Scaramucci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *