Nu exista o formula magica pentru succesul in alocarea activelor

Diana PURCELstudenta Master Banci si Piete Financiare, Facultatea de Economie si Adminstrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Cartea ,,Minighid de protejare a activelor. Cum fac bogatii sa ramana prosperi indiferent de evolutia pietelor financiare” scrisa de catre David M. Darst, publicata cu sustinerea Erste Asset Management, face parte din colectia “Carti mici. Profituri mari” a editurii Publica.

Datorita experientei sale vaste in domeniul financiar, David M. Darst, managing director la Morgan Stanley si presedinte fondator al Morgan Stanley Investment Group, cu o experienta anterioara de 20 de ani in cadrul Goldman Sachs, isi sfatuieste cititorii sa apeleze la principiul fundamental al investitiilor care stipuleaza: ,,sa nu-ti pui toate ouale investitionale intr-un singur cos“, ci din contra sa divizezi averea disponibila intre diverse investitii necorelate.

Obiectivul principal al cartii consta in initierea in aspecte precum: semnificatia conceptului de alocare a activelor in baza obiectivelor, importanta acestuia si modul in care functioneaza si ce sa eviti atunci cand esti un jucator pe piata de capital.

Autorul asociaza gestionarea portofoliului de investitii cu o echipa de fotbal de succes, care are nevoie de o strategie ofensiva puternica pentru a castiga teren si a acumula punctaj, o aparare robusta pentru a ataca ferm si un antrenor decisiv pentru a face substituiri inteligente atunci cand considera necesar, precizand ca acestea sunt exact calitatile necesare unui investitor pe piata financiara. Indiferent de cat de bine va planificati si alocati investitiile, rezultatele nu vor fi intotdeauna pe masura asteptarilor. Important este insa sa intelegeti cauza raspunzand, in acest sens, la cateva intrebari simple: ,,Ati cercetat in mod corespunzator?”, ,,Au fost sursele eronate?”, ,,Ati facut presupuneri gresite?”.

De asemenea, autorul recunoaste ca este imposibil sa nu gresesti, indemnul sau fiind ca investitorii sa invete din greselile lor castigand astfel un plus de experienta, sa nu urmeze multimea si sa respecte principiul ,,cumpara ieftin, vinde scump”.

Minighidul este structurat pe o serie de 15 capitole care vin sa-i starneasca cititorului apetitul pentru lectura prin intermediul originalitatii formularii acestora: ,,Cu totii avem nevoie de unchiul Frank”, ,,Combina, nu potrivi”, ,,Jocheul conteaza la fel de mult precum calul”, ,,Cum sa treci cu bine de furtuni”, ,,Construieste-ti casa pe stanci” si ,,Numara pana la zen”, fiind continuate cu o serie de intrebari destinate identificarii profilului si perspectivei investitionale a fiecaruia dintre cei interesati.

Desi analogiile expuse in minighid sunt mult prea simplificate si informatiile referitor la reechilibrarea portofoliilor sunt generaliste, abilitatea autorului de a transforma conceptele financiare in termeni accesibili transforma opera intr-una foarte utila pentru investitorii incepatori.

Recomand aceasta enciclopedie ambulanta de informatii investitionale oricarei persoane care doreste sa se initieze in arta jongleriilor financiare sau care isi propune sa investeasca de o maniera simpla si inteligenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *