Capitalismul incotro? O viziune a lui Thomas Piketty

Editura Litera a lansat cea mai importanta carte economica a deceniului, dupa cum o numeste chiar laureatul Premiului Nobel pentru Economie din 2008, Paul Krugman: Capitalul in secolul XXI. Volumul este scris de economistul francez Thomas Piketty si a fost vandut in peste 1.5 milioane de exemplare in intreaga lume.

Repartitia avutiilor este una dintre chestiunile cele mai arzatoare si mai dezbatute in prezent. Dar ce se stie cu adevarat despre evolutia acesteia pe termen lung? Dinamica acumularii capitalului privat conduce oare in mod inevitabil la o concentrare din ce in ce mai puternica a avutiei si a puterii in cateva maini, asa cum a crezut Marx in secolul al XIX-lea? Sau poate fortele echilibrante ale cresterii, ale concurentei si ale progresului tehnic conduc in mod spontan la o reducere a inegalitatilor si la o stabilizare armonioasa, in etapele avansate ale dezvoltarii, asa cum gandea Kuznets in secolul XX? Ce se stie despre evolutia repartizarii veniturilor si a patrimoniilor incepand din secolul al XVIII-lea si ce invataminte se pot trage pentru secolul XXI?

Unii sunt de parere ca inegalitatile se vor adanci in continuare, intr-o lume din ce in ce mai nedreapta. Altii cred ca asistam in prezent la o reducere naturala a ecarturilor si ca orice interventie ar risca sa perturbe aceasta tendinta armonioasa. Rezultatul a cincisprezece ani de cercetari, studiul lui Thomas Piketty, cel mai ambitios intreprins vreodata pe aceasta tema, se sprijina pe date istorice si comparative mult mai vaste decat orice lucrare anterioara. Extins pe durata a trei secole si pentru douazeci de tari, studiul ne schimba in intregime intelegerea dinamicii capitalismului, situand contradictia fundamentala a acestuia in raportul dintre cresterea economica si randamentul capitalului.

Daca raspandirea cunostintelor apare drept forta principala de egalizare a conditiilor pe termen lung, in prezent, cresterea rapida a celor mai mari salarii si mai ales concentrarea extrema a patrimoniilor ameninta valorile meritocratiei si ale justitiei sociale a societatilor democratice. Extragand din experienta secolelor trecute lectii pentru viitor, Thomas Piketty ne arata ca exista mijloacele pentru a inversa aceasta tendinta. O carte provocatoare, bogata in informatii, care ne simplifica extraordinar de mult intelegerea istoriei economice si ne pune fata in fata cu lectii dure privitoare la timpurile pe care le traim.

Thomas Piketty, director stiintific al Scolii de Inalte Studii in Stiintele Sociale si profesor la Scoala de Economie din Paris, este autorul a numeroase studii de istorie si teorie, pentru care a primit, in 2013, Premiul Yrjö Janhsson din partea Asociatiei Economice Europene.

Volumul Capitalul in secolul XXI face parte din colectia CEO Must Read a editurii Litera, care cuprinde si alte titluri importante: Lean In. Femeile, munca si vointa de a conduce de Sheryl Sandberg, Avantajul si Cinci tentatii ale unui CEO de Patrick Lencioni, Warren Buffet despre aproape orice, Un singur lucru de Gary Keller si Jay Papasan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *