Building USA

Bogdan CAPRARU

Cartea lui Charles R. Morris – “Magnatii” – este o lucrare captivanta despre formarea economiei capitaliste americane din perioada de avant al secolului al XIX-lea. Astfel, suntem introdusi in lumea celor patru industrii-pilon ce au dominat economia Statelor Unite: siderurgica, petrol, cai ferate si financiara. Portretele si povestile celor patru mari reprezentanti ai acestora: Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Jay Gould si J.P. Morgan, ne sunt prezentate atat individual, cat si din perspectiva interactiunii pe care acestia le-au avut prin increngaturi de afaceri. Astfel, cartea capata ritmul unui film hollywoodian, dinamic, fiind nu doar o lucrare monografica, foarte minutios documentata si scrisa. Personajele apar in diverse ipostaze pe parcursul capitolelor, scotandu-se in evidenta complexitatea actiunilor si personalitatii lor. Fotografiile de arhiva dau savoare lecturii, facandu-ne sa traim acele vremuri framantate.

Desi apar in plin plan cei patru mari antreprenori ai vremii Andrew Carnegie, John D. Rockefeller, Jay Gould si J.P. Morgan, cartea vorbeste si despre afacerile altor “magnati” ai SUA, care au pus baza dezvoltarii economice a unei tari aflata dupa Razboiul de recesiune. Astfel, pe langa afacerile privind otelul, petrolul, caile ferate si cele bancare, vedem si pe cele ale geniilor care au adus progresul in ceea ce priveste industria armamentului (Colt, Hall, Blanchard), textile – ┬ábumbac (Whitney), masini de cusut (Singer), comert cu amanuntul – primele magazine universale de mari dimensiuni (Wanamaker) etc. De asemenea, ni se vorbeste despre formarea fermelor agricole si cele de vite. Cartea ne vorbeste si despre momente importante din istoria economica a SUA, cum ar fi Crahul bancar din 1873, Expozitia Centenara din Philadelphia din 1876 etc. Aflam aspecte importante despre dezvoltarea clasei de mijloc si formarea “visului american”. Vedem cum s-au dezvoltat cladirile de birouri de tip “zgaraie nori” pe structura de otel, ca urmare a dezvoltarii corporatiilor. Ni se spune despre conflictele sangeroase dintre sindicatele in formare si corporatii. Astfel, pe parcursul a apropae 500 de pagini, gustam o poveste savuroasa despre istoria economica a Statelor Unite ale Americii. De asemenea, putem considera cartea ca fiind si una de leadership, dezvoltare persoanala, mai ales daca tinem cont de motto-ul cartii dat de prestigioasa revista Harvad Business Review: “Magnatii aveau ceea ce astazi le lipseste adesea managerilor: imaginatie si determinarea de a rasturna obstacolele conventionale impotriva dezvoltarii.”

Charles R. Morris este autorul mai multor carti, printre care “American Catholic” si “Money, Greed, and Risk”. A colaborat, de asemenea, cu mai multe publicatii, articolele sale aparand in Los Angeles Times, Wall Street Journal, The New York Times, Harvard Business Review si The Atlantic Monthly. Avocat si fost bancher, a fost de asemenea presedinte al unei companii de software destinat serviciilor financiare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *