Istoria se poate oricand repeta!

Bogdan CAPRARU

Cartea lui John Brooks – “Aventuri din lumea afacerilor. Povesti de succes si esecuri rasunatoare de pe Wall Street” e o culegere de istorioare incitante despre afaceri. Insa nu este una oarecare! Ea cuprinde laoalalta 12 istorisiri despre momente memorabile din economia americana. Ne arata ascensiunea unor companii celebre, dar si momentele mai dificile prin care unele au trecut. Ne vorbeste despre bursa, pietele valutare, cresterea unor branduri, conflicte de interese in afaceri, banci centrale, politici fiscale, industria auto, firme de brokeraj, lanturi de supermarket, adunari generale ale actionarilor in cadrul marilor companii si drepturile micilor investitori.

Astfel, parca prin numarul fatidic 12, autorul incearca sa cuprinda intr-un intreg esenta lumii afacerilor. Pe rand ni se prezinta cu lux si amanunte evenimente din activitatea unor institutii si companii cum ar fi Bursa de valori din New York, Federal Reserve, Ford, General Electric, Xerox, Texas Gulf , IRS, IRA Houpt & Co, Piggly Wiggly, AT&T, B.F. Goodrich. Practic, prin minitiozitatea oferiririi de date si amanunte, cartea devine la un moment dat o carte document. Istorisirile se axeaza in perioada anilor 50’-60’, atunci cand Statele Unite ale Americii cunostea ascensiunea economica.

Cred ca “Aventuri in luma afacerilor” e o carte utila oricarui antreprenor sau investitor la bursa, chiar daca vorbeste despre afaceri doar din Statele Unite ale Americii si evenimente trecute de mai bine de 50 de ani. Invatamintele sunt perene! In unele povestiri parca vedem situatii actuale, care se intampla acum. Tocmai de aceea trebuie sa fim atenti, ca istoria sa nu se repete intotdeauna! Astfel, Editura Litera imbogateste colectia CEO Must Read prin aceasta noua aparatie.

John Brooks a fost editorialist specializat in domeniul financiar pentru revista The New Yorker. A mai colaborat cu Time, Harper’s Magazine si New York Times Book Review. Este autorul a zece carti despre business si finante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *