Superprognoze – intre matematici oculte si logica mintii
Bogdan CAPRARU
“Superprognoze – Arta si stiinta predictiei” este o carte inedita si cuprinzatoare despre framantarile oamenilor de a controla viitorul. Inca din cele mai vechi timpuri, preocuparea noastra de a cunoaste ce se va intampla cu noi si in jurul nostru a reprezentat unul dintre obiectivele ce dau sens vietii. Constienti ca a “vedea” viitorul intocmai este imposibil, tindem sa facem eforturi in a-i da forma in prezent. Philip E. Tetlock si Dan Gardner ne introduce in lumea predictiilor pe parcursul a peste 300 de pagini captivante. Ne vorbesc despre logica prognozelor, algoritmi mentali folositi de catre prognosticieni, despre ce se intampla in mintea acestora. Ne spun povesti despre predictiile realizate in diverse momente si domenii: politica, razboi, afaceri, medicina etc. Ne prezinta profilul “superprognosticianului” profesionist: precaut, modest, nondeterminist, deschis la minte, inteligent si dornic sa afle lucruri, reflexiv, priceput la cifre, pragmatic, analitic, probabilistic, atent cand face actualizari, bun psiholog intuitiv, mentalitate flexibila.
De asemenea, ne da algoritmul standard folosit in prognozele realizate in predictii: “descompunand intrebarea in partile ei componente…Separa cat mai bine cunoscutul de necunoscut si nu lasa nicio ipoteza necercetata! Adopta perspectiva externa si analizeaza problema comparativ, intrucat acest lucru ii minimizeaza unicitatea si te ajuta sa o tratezi ca pe un caz special intr-o clasa mai vasta de fenomene. Apoi adopta perspectiva interna, care evidentiaza unicitatea problemei. Exploreaza, de asemenea, similitudinile si diferentele dintre perspectivele tale si ale altora…Sintetizeaza toate aceste perspective diferite intr-o viziune unica, la fel de precisa precum aceea in care vede libelula. La final, exprima-ti parerea cat poti de precis, folosind o scara a probabilitatii cat mai specifica.”
Una peste alta cartea “te prinde” si te poarta intr-o lume interesanta. De altfel, prestigioasele reviste New York Times, The Economist si Washington Post au incadrat-o la categoria bestseller.
Philip E. Tetlock este profesor la University of Pennsylvania tinand cursuri de psihologie si de stiinte politice si la Wharton School of Business. Conduce impreuna cu sotia lui, Barbara Mellers, Proiectul Bunei Judecati, o cercetare asupra prognozarii desfasurata pe mai multi ani. Philip Tetlock este si autorul volumelor “Expert Political Judgment” si “Counterfactual Thought Experiment in World Politics”, aceasta din urma scrisa in colaborare cu Aaron Belkin.
Dan Gardner este jurnalist si autorul cartilor “Risk: The Science and Politics of Fear” si “Future Babble: Why Pundits Are Hedgehogs and Foxes Know Best”.
Leave a Reply