Revista presei economice 1 mai 2014

Romanii care s-au imprumutat in franci elvetieni ar putea sa plateasca la cursul la care s-au imprumutat

Capital

Dupa ce un numar de cetateni maghiari au denuntat faptul ca ei nu au fost informati despre costurile creditului in franci elvetieni  si au solicitat posibilitatea de rambursare a creditului contractat la cursul la care l-au luat, Curtea Europeana de Justitie le-a dat miercuri castig de cauza.

Avocatii sustin ca in astfel de cazuri judecatorii ar trebui sa fie obligati sa tina cont de decizia instantei europene, iar clientii sa aiba posibilitatea de a plati la cursul de 1,8 sau 2 lei pentru un franc, cat era la momentul contractarii creditului.

Pe de alta parte, banca ar putea sa contracareze astfel de plangeri prin obligarea clientului sa plateasca dobanda pentru tot creditul, la cursul actual. In Romania, sunt peste 100.000 de clienti ai bancilor care s-au imprumutat in franci elvetieni.

 

Banca Carpatica a redus anul trecut numarul angajatilor cu 20%

Wall-Street

Banca Comerciala Carpatica (BCC)  si-a redus anul trecut personalul cu 20%, avand la finalul anului 1.090 de angajati, iar structurile organizatorice s-au diminuat cu 32% fata de martie 2013, insa cheltuielile cu salariile s-au mentinut la nivelul din 2012, situandu-se la 76,06 milioane lei.

Prin planul strategic pentru perioada 2013-2017, se urmareste in principal eficientizarea proceselor si costurilor,  alinierea la noile cerinte de bussiness prin introducerea unor activitati noi si calibrarea numarului de functii si pozitii existente la dimensiunea actuala a afacerii, dar si reducerea nivelurilor ierarhice.

Primele aspecte revizutite si eficientizate la nivelul bancii au vizat activitatile de creditare, deschidere de cont, restructurare si recuperare creante pentru persoane fizice si juridice. Mai mult, s-a revizuit politica de remunerare si s-a implementat un sistem de management al performantei.  Din cei 1.090 de angajati pe care banca ii avea la finele anului trecut erau activi 1.012 angajati.

Pentru acest an este programat un program de investitii de 11,4 milioane lei, din care cea mai mare parte vor fi destinate proiectelor IT (4,9 milioane lei) si amenajari si reamenajari spatii bancare (3,4 milioane lei).

 

Volksbank este prima banca executata silit din cauza comisioanelor abuzive

Wall-Street

Volksbank anunta ca executarea sanctiunilor cu privire la perceperea de comisioane ilegale ce ar fi percepute clientilor nu are baza legala, iar in cazul in care ar fi notificata, va face contestatie la executare.  Mai mult, banca sustine ca din cinci litigii identificate in urma unor procese verbale incheiate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC ), in patru dintre acestea a avut castig de cauza.

Presedintele ANPC, Marius Dunca, a anuntat ca s-a demarat executarea silita a unei banci care a incasat abuziv comisioane de administrare de la 260 de clienti si, cu toate acestea, Volksbank sustine ca nu a primit vreo notificare privitoare la acest aspect.

Marius Dunca mai precizeaza ca, prin intermediul executorului judecatoresc, Volksbank va trebui sa restituie toate sumele colectate fara drept.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published.