Revista presei economice 4 noiembrie 2014

Erste a preluat controlul direct asupra activelor din Europa Centrala si de Est
Capital

Erste Group Bank a preluat controlul direct asupra activelor din Europa Centrala si de Est, in urma absorbtiei in structura sa a firmei EGB Ceps Beteiligungen GmbH . Aceasta firma a fost creata in anul 2009 si considerata drept vehicul menit sa ajute grupul sa treca cu bine peste criza financiara.

Intrucat acest vehicul nu mai este necesar, EGB Ceps Beteiligungen GmbH a fost preluat prin absorbtie de catre Erste, fapt care nu va afecta rezultatele financiare si nici activitatile de management ale grupului.

Revenirea la structura initiala va ajuta Erste la imbunatatirea riscurilor, a lichiditatii si a performantei grupului.

 

BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara si a ratei rezervelor minime obligatorii in valuta
Financiarul

Banca Nationala a Romaniei a decis ca, incepand cu data de 5 noiembrie 2014, reducerea dobanzii cheie la 2,75% pe an, de la 3%.

De asemenea, BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 16% la 14%, incepand cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervelor minime obligatorii in lei se va mentine la nivelul de 10%.

 

Prognoza privind inflatia pentru acest an a fost redusa la 1,5%
Wall-Street

BNR a redus prognoza privind inflatia in acest an de la 2,2% la 1,5% si de la 3% la 2,2% in 2015. Factorii care au determinat aceasta noua previzionare asupra inflatiei au fost persistenta deficitului de cerere, consolidarea unui palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia si evolutia economica din Europa.

Noile proiectii sunt insotite de o serie de riscuri generate, in principal, de incertitudinea majora cu privire la evolutiile din mediul extern ca urmare a volatilitatii fluxurilor de capital, al procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si al tensiunilor geopolitice.

Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 1,54% in luna septembrie, de la 0,84% in luna august, pe fundalul raspandirii efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morarit si panificatie in anul 2013.

 

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.