Revista presei economice- 12 decembrie 2013

Preturi mai mici, inflatia anuala a scazut la 1,83%
Capital

Conform datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei pe ultimele 12 luni a coborat la 1,83%.

Preturile de consum au ramas relativ stabile in luna noiembrie 2013 in comparatie cu luna precedenta, inregistrandu-se o scadere usoara de 0,01%.

Potrivit datelor statistice, in noiembrie alimentele s-au ieftinit cu 0,15% fata de luna anterioara, in timp ce pretul marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,06%, respective 0,1%.

Prin urmare, Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie la 1,8% pentru finalul anului curent si la 3% pentru sfarsitul anului 2014.

 

Mugur Isarescu sustine ca Romania va putea adera la zona euro in 10 ani
Banking News

In cadrul unei conferinte internationale, guvernatorul BNR a sustinut o prezentare cu tema “Romania si zona euro”, in cadrul careia a explicat ca este nevoie de mai multi factori pentru aderarea la zona euro, nu doar conditiile de aderare.

Potrivit oficialului BNR, pe langa criteriile din tratatul de la Maastricht ce trebuie indeplinite pentru aderare, sunt necesare si alte conditii care trebuie indeplinite pentru o integrare de succes.

Printre acesti factori se regasesc realitatea existenta in prezent, popularitatea monedei euro, un nivel suficient de inalt al PIB/locuitor exprimat la standardul puterii de cumparare (PPS) raportat la nivel mediu al Uniunii Europene.

Popularitatea monedei euro s-a deteriorat in ultimii ani, in Romania intentia de aderare a scazut de la 65% in 2007 la 50% in prezent.

In ceea ce priveste PIB-ul/locuitor al Romaniei exprimat la PPS, acesta reprezenta circa 49% din nivelul mediu al UE in 2012, fata de 67% in cazul Estoniei in anul adoptarii euro (2011).

 

Fondul Proprietatea si-a vandut pachetul de actiuni Transgaz
Bursa

Conform unui raport transmis catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Fondul Proprietatea a vandut intregul pachet de 14,9% din Transgaz pentru suma de 302,7 milioane de lei (67,27 milioane de euro).

Desi initial a anuntat ca intentioneaza sa vanda doar 10% din actiunile Transgaz, Fondul Proprietatea si-a rezervat dreptul de a creste sau a scadea volumul vanzarii sau de a nu mai realiza tranzactia.

Coordonatori globali si de joint bookrunners la aceasta tranzactie au fost Citigroup, Global Markets Limited, Raiffeisen Capital & Investment S.A. si Wood & Company Financial Services a.s.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *