Revista presei economice- 12 august 2013

Preturile de consum si inflatia anuala au scazut
Financiarul

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, preturile de consum au scazut cu 0,34% in luna iulie 2013 comparativ cu luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,41%, cel mai mic nivel  din ultimele 12 luni.

Scaderea preturilor s-a realizat pe fondul ieftinirii marfurilor alimentare cu 1,62%. Marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,48%, iar serviciile cu 0,28%.

Daca anterior,  Banca Nationala a Romaniei (BNR) prognoza un nivel al inflatiei  pentru finele acestui an de 3,2%, aceasta estimare s-a modificat in jos, ajungand la 3,1%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

Bursa de Valori Bucuresti si-a injumatatit profitul la semestru
Wall Street

La sfarsitul primului semestru din 2013, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat un profit de 4,24 mil.lei, cu 44,5% mai redus fata de cel de 7,64 mil. lei inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Ritmul de scadere a afacerilor Bursei  a fost de 10,6%, comparativ cu semestrul I al anului 2012. Cifra de afaceri a BVB  a ajuns la 8,9 mil. lei, comparativ cu aproape 10 mil. lei cat s-a inregistrat in primul semestru al anului trecut.

In raportul semestrial se mentioneaza ca o serie de factori, precum reducerea numarului intermediarilor, capitalizarea unor emitenti, tarifele de mentinere la cota bursei, interesul scazut pentru datele bursiere, au determinat scaderi si pentru celelalte categorii de venituri operationale.

 

BNR  a publicat luni un curs oficial coborat
Wall Street

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 1,23 bani mai redus, ajungand la un nivel de 4,4250 lei/euro.

Comparativ cu francul elvetian, leul s-a intarit usor, inregistrandu-se o rata de schimb de 3,5908 lei/franc.  In raport cu dolarul american, cursul de referinta a urcat cu 1,35 bani, ajungand la 3,3292 lei/dolar.

Daca vineri, dobanzile plasamentelor in lei pe termen de o zi publicate de bancile comerciale erau de 1,7% – 2,2% pe an, luni dimineata acestea au scazut, ajungand la 1,64%-2,14% pe an.  Aceasta scadere  s-a datorat surplusului de lichiditate.  Randamentele la o saptamana se plaseaza la 2,08 – 2,58% pe an.

Adina Apatachioae

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *