Revista presei economice 04 februarie 2015

Visa si Mastercard isi impart piata locala a cardurilor
Ziarul Financiar

Conform datelor publicate de Visa si BNR, sase din zece lei cheltuiti la comercianti (online sau POS) sau retrageri de numerar de la bancomate au provenit de pe carduri emise sub sigla Visa, in timp ce diferenta de patru lei provine de la concurentul MasterCard. Calculele au fost efectuate pentru perioada septembrie 2013 – septembrie 2014.

Organizatia internationala de plati Visa a anuntat ca valoarea tranzactiilor efectuate cu carduri emise sub sigla Visa au crescut cu 9%, pana la 21 miliarde de euro in anul fiscal incheiat la 30 septembrie 2014.

Potrivit datelor raportate de bancile locale,  la nivel agregat s-au realizat tranzactii in valoare de 152 miliarde de lei (34 mld. Euro), ceea ce inseamna ca Visa detine o cota de piata de 60%, in timp ce MasterCard detine aproximativ tot restul de 40% avand in vedere ca tranzactiile cu cardurile American Express sunt limitate.

 

BNR a redus din nou dobanda de politica monetara
Ziarul Financiar

Banca Nationala a Romanei a redus astazi dobanda de politica monetara la un nou minim istoric de 2,25%, dupa ce in prima sedinta de politica monetara a acestui an a redus dobanda-cheie de la 2,75% la 2,5%.

Nivelul rezervelor minime obligatorii a fost mentinut la 10% la lei si 14% la valuta, ultima interventie asupra acestora a fost in noiembrie cand a fost diminuata rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%.

 

Numarul inmatricularilor de vehicule noi a crescut in 2014 fata de 2013
Capital

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), anul trecut s-au inmatriculat cu 3,7% mai multe vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor in comparatie cu 2013, in timp ce numarul inmatricularilor de vehicule pentru transport marfuri a crescut cu 6,9% fata de anul 2013.

In 2014 s-au inregistrat 298.924 inmatriculari noi de vehicule rutiere pentru pasageri si 83.604 pentru transportul marfurilor.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *