Revista presei economice – 3 februarie 2014

Bancile vor incasa comisioane suplimentare de 100 mil. euro daca se va adopta o ordonanta privind generalizarea platilor cu cardul
Ziarul Financiar
Bancile vor incasa comisioane suplimentare de 80-100 milioane de euro de la cumparatorii de case sau de la retailerii de mobila, masini si alte bunuri de peste 10.000 de lei daca se va adopta o ordonanta de urgenta care prevede generalizarea platilor cu cardul.
Se poate estima ca persoanele fizice cheltuie anual circa 50 mld. euro pe achizitia de produse si servicii, in conditiile in care incasarile statului din TVA de 24% s-au ridicat in 2013 la 12 mld.euro. Dintre acestea, numai circa 5,5 mld. euro sunt plati electronice, dintre care cu cardul la POS circa 5 miliarde de euro, iar online, prin introducerea datelor de pe card, circa 400 milioane de euro.
Fondul Proprietatea isi reduce capitalul social
Capital
In cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Fondului Proprietatea au aprobat, reducerea capitalului social cu 677 milioane de lei, la peste 12,86 miliarde de lei. Reducerea capitalului social subscris al Fondului Proprietatea se va realiza prin reducerea valorii nominale a actiunilor societatii de la 1 leu la 0,95 lei. Aceasta reducere este justificata de optimizarea capitalului social al societatii, implicand restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportional cu participarea la capitalul social varsat al FP. Dupa reducere, capitalul social subscris al FP va depasi 12,86 miliarde de lei, impartit in 13.538.087.407 actiuni, fiecare cu o valoare nominala de 0,95 lei, se mentioneaza in informarea FP.
Visa si Mastercard atrag atentia asupra posibilelor efecte ale reducerii comisioanelor interbancare
Wall Street
Visa Europe si Mastercard au luat la cunostinta recentul proiect de Ordonanta de Guvern care propune limitarea platilor in numerar si modificarea OUG nr. 193/2002 in sensul limitarii comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si de credit. Cei de la Mastercard sustin ca posesorii de carduri pot ajunge sa plateasca mai mult pentru utilizarea lor.
Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa, respectiv 7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fata de media europeana de 30% si se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane (28% din PIB). Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporita.
Loredana Iuliana Baltag
Leave a Reply